Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η επικαιρότητα μέσα από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Πέμπτης

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της κυβέρνησης, οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των χαρτοφυλακίων των υπουργείων, και η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας, τις νέες αυξήσεις στο λιανικό εμπόριο, τις ανησυχίες των κατοίκων της Δένειας για εργασίες από τον κατοχικό στρατό κοντά στη νεκρή ζώνη, την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, τη σύγκρουση μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, και το ζήτημα των αγγλόγλωσσων πτυχίων σε κρατικά πανεπιστήμια.

«Επιβεβαίωσε την ανοσία του», τιτλοφορεί η «Αλήθεια» το κύριο θέμα της, αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή τελετή διαβεβαίωσης και σημειώνει ότι, τον τρόπο σκέψης του ο Πρόεδρος μας τον φανέρωσε από τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας.

Αλλού γράφει για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας και για παράκληση του Γενικού Εισαγγελέα προς όλες τις αρχές να προχωρήσουν στη θέσπιση του νόμου.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΠτΔ ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων κοντά στη νεκρή ζώνη και εγείρει την απορία ποια μέτρα λαμβάνονται στη Δένεια.

«Έσβησε δέκα μήνες και τραβά και πάλι από την αρχή», τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ο «Πολίτης» και αναφέρει ότι η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τους νέους Υπουργούς του ήταν χωρίς καμιά αυτοκριτική και με προεκλογικά συνθήματα περί παλιού και αλλαγής.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε άβολες στιγμές μεταξύ της τέως Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου.

Αλλού γράφει για τετ-α-τετ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή και ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει τους δύο αξιωματούχους για το θέμα σύγκρουσης των δύο θεσμών.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Τελετές με απόηχο και καρφιά», γράφει στο κύριο θέμα του ότι οι προεδρικές νουθεσίες κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό έφεραν αντιδράσεις και ότι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους οι πέντε που αντικαταστάθηκαν.

Σε άλλο θέμα γράφει για νέες αυξήσεις στο λιανικό εμπόριο και ότι μεγάλοι προμηθευτές ενημέρωσαν τους εμπορευόμενους για αυξήσεις από τέλη Ιανουαρίου. Αλλού αναφέρει ότι μετά τις λοιμώξεις πλάκωσε και η γρίπη και σημειώνει τους κινδύνους για βρέφη και ηλικιωμένους.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές και η στέγη παραμένει άπιαστο όνειρο», γράφει ότι η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά φουσκώνουν τις τιμές των κατοικιών.

Αλλού αναφέρεται σε κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Υπουργούς να κλείσουν τα αυτιά τους στις πάσης φύσεως σειρήνες, και γράφει ότι οι τέως Υπουργοί παρέδωσαν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια με σφήνες και αιχμές.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης παραμένει αμετάβλητο στη Δένεια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αιχμηρά σχόλια στις παραδόσεις Υπουργείων» και γράφει ότι η ένταση ήταν εμφανής στις τελετές κατά τις οποίες οι απερχόμενοι Υπουργοί παρέδωσαν τα ηνία στους διαδόχους τους.

Αλλού γράφει για σύλληψη χθες από την Αστυνομία Κύπρου τριών υπόπτων για απαγωγή των δύο ανδρών που φέρονται να δολοφόνησαν πρόσφατα 45χρονη στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επανεξετάζεται το ζήτημα των αγγλόγλωσσων πτυχίων σε κρατικά πανεπιστήμια.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Εύη Ανδρέου
Λευκωσία, Κύπρος

Ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι ήταν «τρομοκράτες» οι δυο δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα που σκoτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: