Έπεσε έξω στους σχεδιασμούς του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θα ανασχηματίσει τους «άριστους των αρίστων» που του επέβαλαν ο Καρογιάν και ο Σιζόπουλος!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στον Επίσημο Εορτασμό των Θεοφανείων. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, ΡΙΟ




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε (με συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», 31/12/2023), ότι σύντομα θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Οι πολίτες διερωτώνται: Πώς είναι δυνατόν, ο «καλός καραβοκύρης», που θα ένωνε «ευρύτερες δυνάμεις» και θα έχτιζε «στέρεες συνεργασίες», να έπεσε τόσο έξω στους σχεδιασμούς του; Θυμούνται τι διαβεβαίωνε:

«Άκουσα προσεκτικά τις αγωνίες, τις απόψεις, τις προσδοκίες σας. Αντιλήφθηκα ότι η κοινή συνισταμένη είναι η αναζήτηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον. Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Δεν θα πω μεγάλα λόγια». Κι όμως: Έδωσε φρούδες ελπίδες και είπε μεγάλα λόγια.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι μια κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας του Προέδρου και της Κυβέρνησής του, διότι προεκλογικά υποσχέθηκε: «Η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, θα περιλαμβάνει τους πιο ικανούς, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης. Δεν αποκλείουμε κανέναν αλλά και δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγές και μεθόδους άλλων εποχών. Το εννοώ! Οι ικανότεροι θα σχηματίσουν την κυβερνητική ομάδα».

  • Γιατί, λοιπόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ανασχηματίσει το κυβερνητικό σχήμα και θα αποπέμψει υπουργούς, αφού είχε επιλέξει τους «ικανότερους» των τεχνοκρατών, χωρίς… συναλλαγές άλλων εποχών;
  • Είναι εμφανές ότι, παρά τις προεκλογικές φανφάρες και την ενσυνείδητη πολιτική εξαπάτηση των ψηφοφόρων, ο Κύπριος Πρόεδρος απέτυχε να σχηματίσει την κυβέρνηση που υποσχέθηκε. Οι λόγοι είναι πολλοί.

>Πρώτον, ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν για εννιά χρόνια Κυβ. Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Δηλ. άλλος αποφάσιζε και χάραζε πολιτική και ο Χριστοδουλίδης την υπεράσπιζε και την προέβαλλε.

>Δεύτερον, παρά τις διαβεβαιώσεις της γυναίκας του, Φιλίππας, ότι «ο Νίκος γνωρίζει καλά πώς δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας, η Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και η εκτελεστική εξουσία», ο ίδιος και η Κυβέρνησή του απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε πώς λειτουργεί η Δημ. Υπηρεσία ούτε η Κυβέρνηση. Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτών και δη όσων τον ψήφισαν είναι ότι πρόκειται για Κυβέρνηση «ερασιτεχνών σχολιαρόπαιδων», που λειτουργούν ως κακόφωνη παιδική χορωδία.

>Τρίτον, ο Ν. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωνε (3/2/2023): «Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας ως ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Είμαι πανέτοιμος για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μας στην ΕΕ και στη Διεθνή Κοινότητα. Είμαι πανέτοιμος να εργασθώ για να κτίσουμε ΜΑΖΙ ένα μέλλον με ορίζοντα. Με ελπίδα και πραγματική προοπτική».

Εκείνη η… παν-ετοιμότητά του διαλύθηκε ως τήκεται κηρός, από αλλεπάλληλες επιπολαιότητες, ευνοιοκρατίες, διορισμούς ασχέτων και ημετέρων, κ.λπ. Προπάντων, ο Ν. Χριστοδουλίδης αυτοεξευτελίστηκε και γελοιοποιήθηκε κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του.

>Τέταρτον, προεκλογικά και σε πολλές δηλώσεις και συνεντεύξεις του διαβεβαίωσε: «Η στήριξη των κομμάτων δεν ακολουθεί τις πρακτικές των προηγούμενων συνεργασιών για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν ανταλλάγματα, ούτε και δεσμεύσεις και σαφώς υπάρχουν και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ίσως και διαφωνίες». Σε ποιους πουλούσε αυτά τα ανένδοτα και αλαζονικά;

Σε πολίτες που είχαν απογοητευτεί από το κομματικό και πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία και πίστεψαν έναν νέο πολιτικό, που ευαγγελίστηκε, όχι ως «μεσσίας», την αλλαγή και μια νέα πνοή στα πολιτικά πράγματα. Κυρίως πίστεψαν όσα διακήρυξε έντονα («Σίγμα», 24/1/2023):

«Οι αποφάσεις που αφορούν τα μέλη του Υπουργικού θα είναι καθαρά δικές μου επιλογές, όχι των κομμάτων που με στηρίζουν. Θα ακούσω εισηγήσεις αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Στηρίζουν το πολιτικό μου πρόγραμμα αυτοί που με στηρίζουν, έχουν κάνει υπέρβαση και το αναγνωρίζω. Θα είμαι υπεύθυνος στο τέλος της μέρας για τις επιλογές του Υπουργικού μου».

  • Τι έγινε στην πραγματικότητα; Άλλαι μεν αι βουλαί Χριστοδουλίδη και άλλα εκέλευσαν και επέβαλαν οι κομματικοί στυλοβάτες του – Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) και Μάριος Καρογιάν (ΔΗΠΑ).

Το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Φεβρουαρίου 2023, ο νέος Πρόεδρος ανακοίνωσε τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. ΔΕΝ ήταν αυτό που υποσχέθηκε. ΔΕΝ ήταν η Κυβέρνηση που θα ήθελε να συγκροτήσει. ΔΕΝ διόρισε αυτούς που είχε αποφασίσει να διορίσει. Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τα κόμματα που στήριξαν τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Η Κυριακή το βράδυ, 26/2/2023, ήταν η κορύφωση των συναλλαγών. Οι τρεις κομματικοί ηγέτες ανέβηκαν στον λόφο του Προεδρικού, αποφάσισαν και ο νέος Πρόεδρος συγκατένευσε, διορίζοντας κομματικούς ή εκλεκτούς των, που εκείνοι επέβαλαν. Είναι γνωστό τηλεφώνημα σε υποψήφιο, που του δόθηκαν μόλις 15 λεπτά για να αποφασίσει αν θα δεχόταν υπουργική θέση, σε αντικατάσταση άλλου υποψηφίου.

Επρόκειτο για τον έσχατο εξευτελισμό του Ν. Χριστοδουλίδη, διότι άλλα είχε υποσχεθεί και για άλλα διαβεβαίωνε προεκλογικά τους πολίτες. Στην πολιτική, ισχύει απαρέγκλιτος κανόνας: «Δείξε μου την Κυβέρνησή σου να σου πω τι Πρόεδρος (ή Πρωθυπουργός) θα είσαι».

Ο νέος Πρόεδρος εμφανώς δεν είχε καταλάβει πως, το να είσαι υπουργός και να ταξιδεύεις ή Κυβ. Εκπρόσωπος και να υπερασπίζεσαι την πολιτική άλλου, είναι τελείως διαφορετικό από τη διακυβέρνηση ενός τόπου. Ακόμα και σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης δίνει την εντύπωση, πρώτον, ότι ακόμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Δεύτερον, κάθε μέρα διατρέχει απ’ άκρου εις άκρον την Κύπρο για να κόψει κορδέλες, να απευθύνει χαιρετισμούς, να μιλήσει σε μνημόσυνα, να εγκαινιάσει συναυλίες ή να βγάλει selfies με μαθητές.

Τρίτον, είναι εμπεδωμένη, πλέον, η πεποίθηση των πολιτών ότι είναι Πρόεδρος του show, της επίδειξης, προπάντων και κυρίως της εικόνας! Ασχολείται επικοινωνιακά με το Κυπριακό. Εκλιπαρεί την ΕΕ και τον ΟΗΕ να διορίσουν ειδικό απεσταλμένο. Ψαλμωδεί καθημερινά την τουρκοδιζωνική λύση. Γλείφει τον Ερντογάν και τον εγκάθετό του στα κατεχόμενα για να επαναρχίσουν συνομιλίες… άγνωστο σε ποια βάση, αφού οι Τούρκοι εμμένουν σε λύση δύο κρατών.

  • Μετά από δέκα μήνες διακυβέρνησης, ο Ν. Χριστοδουλίδης φαίνεται να αφουγκράζεται την κοινωνία Τώρα μόλις άρχισε να ακούει τι οι πολίτες λένε:

«Κυβέρνηση-αχταρμάς. Ακολουθεί πιστά την ολέθρια πολιτική Αναστασιάδη. Δεν έφερε την αλλαγή. Συνεχίζει την ανικανοκρατία και την αχρηστοκρατία. Δεν κατάλαβε ακόμα τι σημαίνει Ερντογάν. Αντί κυρώσεων στην Τουρκία, είναι πανέτοιμος να ξεπαγώσει όλα τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της και να αχρηστεύσει το βέτο της Κύπρου. Υπονομεύει την άμυνα».

Οι πολίτες διερωτώνται: Ο Πρόεδρος γιατί αναμένει ότι οι κομματικοί υποστηρικτές του θα του επιτρέψουν να αποπέμψει τους «άριστους των αρίστων», που εκείνοι του επέβαλαν; Θα καταπιούν τόσο εύκολα την αποτυχία του;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μία οργισμένη καταγγελία εναντίον των κυβερνώντων την Κύπρο: Πείτε, λοιπόν, Χριστοδουλίδη και κομματάρχες πώς τα λαμπρά μυαλά θα επιστρέψουν στο νησί μας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: