Εκρήξεις με 103 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες στο Ιράν: Στο μνημείο του διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης» κατά την 4η επέτειο της δολοφονίας του από τις ΗΠΑ [videos]

Tεράστια αφίσα του δολοφονημένου διοικητή Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, καθώς το Ιράν τιμά την 4η επέτειο της δολοφονίας του από τις ΗΠΑ με επίθεση drone στο Ιράκ. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που προκλήθηκαν από “τρομοκρατικές επιθέσεις” στη διάρκεια τελετής στο Ιράν για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν σήμερα Ιρανοί αξιωματούχοι.

  • Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μεταδίδει  ωστόσο  πως είναι τουλάχιστον 103 οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν  στο κοιμητήριο της πόλης Κερμάν.

“Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις”, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Ο Μπαμπάκ Γεκταπαράστ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης του Ιράν, δήλωσε αργότερα πως 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν.

 

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και στη συνέχεια για μια δεύτερη έκρηξη στη διάρκεια της τελετής στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν, λέγοντας πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Nournews ανέφερε πως “φιάλες αερίου εξερράγησαν στον δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο”. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, πως “δεν είναι ακόμη σαφές αν οι εκρήξεις προκλήθηκαν από φιάλες αερίου ή από τρομοκρατική επίθεση”.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμάν. Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Οι ομάδες μας ταχείας απόκρισης απομακρύνουν τους τραυματίες… Όμως υπάρχουν πλήθη που μπλοκάρουν δρόμους”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ρεζά Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Κερμάν.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φάνηκε να δείχνει πολλά πτώματα στο έδαφος.

Η υπηρεσία ειδήσεων Al Mayadeen δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πιθανότητα να προκλήθηκαν εκρήξεις από φιάλες αερίου, αλλά οι επίσημες πηγές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων έχει φτάσει στο σημείο του συμβάντος.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή για μια τελετή εορτασμού για την 4η επέτειο θανάτου του Σολεϊμανί.

  • Ο Σολεϊμανί, ο οποίος για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγήθηκε της Δύναμης Κουντς, του διεθνούς τμήματος επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ με drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε αύριο Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους μετά τη διπλή έκρηξη, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν , η κυβέρνηση κήρυξε για αύριο (Πέμπτη) ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη χώρα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

 

 

 

Με πληροφορίες από  Reuters/AFP/ BBC

 

Φόβοι για εξάπλωση της σύρραξης μετά το χτύπημα στη Βηρυτό: Σταματά τις συνομιλίες για τους ομήρους η Χαμάς, έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει το Τελ Αβίβ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: