Εκδιώχθηκε ο τέως υπουργός Άμυνας της Κύπρου για τις θέσεις του στο Κυπριακό; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Μιχάλης Γιωργάλλας σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο…

FILE PHOTO: Ο τέως υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε μνημόσυνο για τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955 – ’59, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο Νέο Χωριό Πάφου. Photo via X (twitter) Michalis Giorgallas @GiorgallasM




Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας με συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο (και στον Φρίξο Δαλίτη) προβαίνει σε μία αναλυτική ανασκόπηση της δεκάμηνης παρουσίας του στο Υπουργείο Άμυνας και σχολιάζει για πρώτη φορά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον αντικαταστήσει.

Δεν κρύβε την ενόχληση του για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρει, δεν έχει λάβει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε με την απομάκρυνση του από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά ταυτόχρονα και για τον όλο χειρισμό του θέματος του ανασχηματισμού.

Τονίζει πώς ο ίδιος δεν ήταν γνώστης των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και έμαθε για την πρόθεση αντικατάστασης του μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Σχολιάζει επίσης για πρώτη φορά τα όσα συζητούνται με αφορμή δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας υπογραμμίζοντας πώς ο ίδιος ως Υπουργός Άμυνας εφάρμοζε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι δικές του ιδέες.

– ΕΡΩΤΗΣΗ: Γράφτηκε σε δημοσίευμα στην Ελλάδα, ότι ο λόγος της απομάκρυνσης σας από το Υπουργείο Άμυνας ήταν οι θέσεις σας στο Κυπριακό, οι αναφορές σας στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και διάφορα άλλα. Συζητήσατε όλα αυτά με τον Πρόεδρο;

– ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά σενάρια για την απομάκρυνση μου. Από την πλευρά μου μπορώ να σας μιλήσω υπεύθυνα μόνο για αυτά που εγώ γνωρίζω. Στους 10 μήνες είχα συνεργασία με 3 Υπουργούς Άμυνας στην Ελλάδα τους κύριους Παναγιωτόπουλο, Στεφανή και Δένδια.

Είναι αλήθεια ότι κατά τις επαφές μου στην Αθήνα συζητούσα τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές απορρέουν από την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. Είναι επίσης αλήθεια ότι έβρισκα πάντα βαθιά κατανόηση από τους ομολόγους μου στην Αθήνα και ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου η συνεργασία μας με την Ελλάδα βελτιώθηκε σημαντικά, εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και βρίσκεται πλέον σε ένα εξαιρετικό επίπεδο θεμελιωμένη σε ισχυρές βάσεις.

Η πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησα χαράχθηκε από τις πρόνοιες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτές περιλαμβάνονται στην ενότητα «Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ισχύος – Άμυνα και Ασφάλεια» στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «Μελετούμε σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας, σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ως εκ τούτου όπως αντιλαμβάνεστε εγώ απλά εργάστηκα να υλοποιήσω το πρόγραμμα του Προέδρου και όχι δικές μου ιδέες. Αν αυτό ενόχλησε δεν έχω εικόνα. Ούτε μου αναφέρθηκε ποτέ είτε από τον Πρόεδρο ή άλλους η όποια ενόχληση. Καταληκτικά οφείλω να σας εκμυστηρευθώ ότι δεν μπορώ καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο αθηναϊκής παρέμβασης για αυτό τον λόγο.

Ακραία προκλητική ενέργεια και μέγα “χαστούκι” στις ΗΠΑ και στο Ισράηλ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνομίλησε επιδεικτικά τον Ισμαήλ Χανίγε της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: