Dry January, Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ: Μπορεί ένας «στεγνός» μήνας να μας αλλάξει τη ζωή; Γιατί ο Μακρόν δεν υποστηρίζει την καμπάνια των ειδικών [video]

FILE PHOTO: A visitor tastes wine during the opening day of the ‘Wine vision’ by Open Balkan wine festival in Belgrade, Serbia. EPA, ANDREJ CUKIC




Καταρχάς δεν είναι ανάγκη να είναι ο Ιανουάριος ο «στεγνός» από αλκοόλ μήνας. Μπορούμε να επιλέξουμε όποιον μήνα θέλουμε. Όταν εμείς είμαστε έτοιμοι.

Eάν δεν είμαστε πότες και θέλουμε απλώς: να εξοικονομήσουμε χρήματα, να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, να βοηθήσουμε το συκώτι μας, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, να χάσουμε βάρος, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, να έχουμε ωραίο δέρμα, η αποχή για ένα μήνα από το αλκοόλ είναι καθοριστική.

Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι ένας «στεγνός» μήνας θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σχέση που έχουμε με το αλκοόλ και θα μας δώσει χώρο και χρόνο να κάνουμε πράγματα που το ποτό μας εμποδίζει.

Πόσες φορές δεν γυρίσατε σπίτι και για να χαλαρώσετε ήπιατε κάτι και τελικά δεν μαγειρέψατε, δεν διαβάσατε, δεν κάνατε ότι είχατε προγραμματίσει;

Τι είναι ο Dry January

Eίναι μια εκστρατεία του Alcohol Change UK στη Βρετανία, την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση για αποχή από το αλκοόλ τον μήνα Ιανουάριο, η οποία καθιερώθηκε το 2014.

Τα επιτυχημένα αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ, διέδωσαν τον «στεγνό Ιανουάριο» σε όλο τον κόσμο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην αποχή από το αλκοόλ τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Όσο για τον Ιανουάριο μπορούμε να καταλάβουμε γιατί επιλέχθηκε. Για να γίνει αποτοξίνωση από την κραιπάλη των γιορτών αλλά και γιατί η αρχή του χρόνου είναι πάντα ορόσημο για όλους.

Γιατί δεν τον υποστηρίζει ο Μακρόν

Κάποιοι όμως δεν συμφωνούν. Στη Γαλλία, παραδείγματος χάρη, ο Dry January, δεν έχει καλή υποδοχή από τον πρώτο πολίτη της χώρας. Ο Πρόεδρος Μακρόν αρνείται να υποστηρίξει την καμπάνια των ειδικών στις εξαρτήσεις, οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν τον Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ.

Ίσως είναι δύσκολο σε μια χώρα που το φίνο κρασί της αποτελεί παράδοση και εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν. Σίγουρα όμως έχει να κάνει και με τον ίδιο τον Μακρόν, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος δεν φαίνεται να πιστεύει και πολύ στον «défi de janvier» (η πρόκληση του Ιανουαρίου), όπως πέρασε ο μήνα αποχής στα Γαλλικά.

Ο Μακρόν είναι λάτρης του κρασιού όπως δηλώνει ο ίδιος. Πίνει κρασί κάθε μέρα, το μεσημέρι και το βράδυ, και λέει ότι ένα γεύμα χωρίς κρασί είναι «λίγο θλιβερό».

Αλλά και η μπύρα φαίνεται ότι του αρέσει αφού φέτος κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τον Μακρόν να κατεβάζει ένα μπουκάλι μπύρας σε 17 δευτερόλεπτα, στα αποδυτήρια ενός αγώνα ράγκμπι.

Εάν τελικά το αποφασίσετε υπάρχουν βοηθητικά βήματα:

  • Σκεφτείτε γιατί πίνετε. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε πραγματικά να πιείτε ένα ποτό; Για πολλούς ανθρώπους τα κίνητρα εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: Κοινωνικές περιστάσεις, κεράσματα, αρνητικά συναισθήματα ή προσπάθεια χαλάρωσης.
  • Η γνώση των παραγόντων που σας κάνει να πίνετε μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να μειώσετε το αλκοόλ.
  • Αρχίστε τη μείωση αλκοόλ σιγά σιγά και μετά περάστε στον μήνα της αποχής.
  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου θα πετύχετε. Κρύψτε το αλκοόλ ή πετάξτε το από το σπίτι.
  • Βρείτε ένα φίλο που θέλει και εκείνος να κάνει αποχή από το αλκοόλ. Είναι πιο εύκολο όταν υποστηρίζετε ό ένας τον άλλον.
  • Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και στα οποία δεν εμπλέκεται το αλκοόλ. Μαγείρεμα, γυμναστική, διάβασμα.
  • Προετοιμαστείτε για την πιθανότητα ότι μπορεί κάποια στιγμή να υποκύψετε στον πειρασμό και να πιείτε. Μην το θεωρήσετε αποτυχία. Συνεχίστε την προσπάθεια.
  • Καλό είναι να θυμόμαστε ότι για κάποιους η απότομη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην είναι ασφαλής. Οι βαρείς πότες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης και για ορισμένους αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

Αν δεν προλαβαίνετε να αρχίσετε τον Ιανουάριο, δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει να αρχίσετε κάποτε.

Με πληροφορίες από: ertnews (Verywellmind, The Guardian, Alcohol Change Uk)

Το Vegan lifestyle εξαπλώνεται στην Ευρώπη: 6,62 εκατ οπαδοί μετρήθηκαν το 2023 για να φτάσουν τους 8,25 εκατ το 2024- Το Veganuary το μεγάλο φεστιβάλ [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: