Δολοφονική επίθεση με drone στην Ιορδανία, νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες: Ο Μπάιντεν κατηγορεί φιλοϊρανικές ομάδες [video]

FILE PHOTO: epa05314505 US and Jordanian soldiers point guns during exercise simulating a chemical attack at at an army camp in Zarqa city, EPA, JAMAL NASRALLAH




Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσινγκτον, με τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί με αντίποινα τους δράστες, μέλη φιλοϊρανικών ομάδων σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Τη χθεσινή νύχτα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των δυνάμεών μας που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία”, κοντά στα σύνορα μες τη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η επίθεση “πραγματοποιήθηκε από ομάδα ριζοσπαστών φιλοϊρανών μαχητών που αναπτύσσουν δράση στη Συρία και το Ιράκ”. Προειδοποίησε επίσης για αντίποινα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «θα ζητήσουν από όλους τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν σε χρόνοι και με τρόπο της επιλογής μας». «Η Τζιλ και εγώ ενωνόμαστε με τις οικογένειες και τους φίλους των πεσόντων μας και των Αμερικανών σε όλη τη χώρα στο πένθος για την απώλεια αυτών των πολεμιστών σε αυτήν την απεχθή και εντελώς άδικη επίθεση», προσθέτει στην ανακοίνωση.




Μέχρι στιγμής, καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ δεν έχει γίνει καμία δήλωση από την πλευρά του Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού κάνει λόγο και για 25 τραυματίες. Ωστόσο, ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται καθώς 34 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού εκτιμάται ότι μπορεί να φέρουν τραύματα στο κεφάλι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μερικοί από τους τραυματίες μεταφέρονται με ασθενοφόρα από τη στρατιωτική βάση στην Ιορδανία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους τύπους των τραυματισμών που υπέστησαν, αλλά ο τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός είναι συνήθης μετά από μια μεγάλη έκρηξη.

Το Αμάν δηλώνει ότι η επίθεση κέγινε στη Συρία

Η επίθεση δεν έγινε στο έδαφος της Ιορδανίας αλλά πιθανόν σε στρατιωτική βάση στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης.

“Η επίθεση που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν έγινε στην Ιορδανία. Είχε στόχο τη βάση Αλ-Τανφ στη Συρία”, μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ, δήλωσε ο Mουχάναντ αλ Μπουμπαϊντίν, ο οποίος είναι και υπουργός Επικοινωνιών, μιλώντας στην ιορδανική κρατική τηλεόραση.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Δεν κατονόμασε τη βάση.

Η δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στην Ιορδανία είναι ένα ευαίσθητο θέμα, κυρίως σε περίοδο αυξημένης έντασης λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης είπε ότι οι μαχητές στόχευσαν μια άλλη βάση, έξω από το έδαφος της Ιορδανίας.

Η Ουάσινγκτον έχει δώσει στην Ιορδανία ποσό σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, και πρόσφατα έστειλε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν είναι σαφές ποια ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν μπορεί να έκανε την επίθεση. Ωστόσο αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν θεωρούν πως οι δυνάμεις του ιρανικού στρατού εκτόξευσαν οι ίδιες το μονόδρομο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.


Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Καμία μεταβολή των ΗΠΑ στην πολιτική απέναντι το Ισραήλ: Οι πωλήσεις όπλων δεν θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για την ισραηλινή κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: