Δοκίμασε «υποβρύχιο πυρηνικό οπλικό σύστημα», ισχυρίστηκε η Βόρεια Κορέα: Αντίδραση στα κοινά ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

epa11086106 Soldiers from the Army’s 11th Division drive K-21 armored vehicles at a range in Hongcheon, Gangwon Province, northeastern South Korea, 18 January 2024, during a demonstration of a drill to bolster the country’s defense posture against a potential enemy amid extremely cold weather. EPA, YONHAP SOUTH KOREA OUT




Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δοκιμή «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος» σε αντίποινα για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Τα γυμνάσια στα οποία προχώρησαν η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» της Βόρειας Κορέας, τόνισε το βορειοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Σε αντίδραση, η Πιονγκγιάνγκ «διεξήγαγε σημαντική δοκιμή του υπό ανάπτυξη υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματός της ‘Haeil-5-23’ στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας, κατά το κρατικό πρακτορείο KCNA.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων και των “ευαίσθητων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας έπλεξε το εγκώμιο των συντροφικών δεσμών με τη Ρωσία και στη συνέχεια είχε σπάνιες συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη διαθέτουσα πυρηνικά όπλα απομονωμένη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες στη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε πως η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο συζητήθηκε, όμως το κύριο θέμα στο οποίο εστίασαν ήταν η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

“Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι ο πολύ σημαντικός μας εταίρος, και είμαστε εστιασμένοι στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων και των ευαίσθητων τομέων”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν εμβάθυνε τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα αφότου έστειλε Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της έχουν καταδικάσει τις σημαντικές, όπως υποστηρίζουν, παραδόσεις βορειοκορεατικών πυραύλων στη Ρωσία προκειμένου να τη βοηθήσουν στην πολεμική της προσπάθεια.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν απορρίψει κατ’ επανάληψη τις επικρίσεις. Η Μόσχα λέει πως θα αναπτύξει τις σχέσεις με όποιες χώρες θέλει και πως η συνεργασία της με την Πιονγκγιάνγκ δεν αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες.

Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δημοσιοποιήσει την αναγέννηση της σχέσης της, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών σχέσεων, με τη Βόρεια Κορέα, η οποία ιδρύθηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Για τον Πούτιν, που λέει πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση για την Ουκρανία, η προσέγγιση με τον Κιμ τού επιτρέπει να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στην Ασία, ενώ εξασφαλίζει στρατιωτικές προμήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Σεούλ, Korea Republic
Μόσχα, Russian Federation

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: