Δικαστής μπλόκαρε πληρωμή $56 δισ. από την Tesla προς τον Μασκ, μετά από προσφυγή μετόχου: Τα ήθελε για να αφιερώνει την προσοχή του στην εταιρεία του

File Photo US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL




Ένας δικαστής στην πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ ακύρωσε συμφωνία αμοιβής 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (44 δισεκατομμύρια λίρες) που είχε ανατεθεί στον Έλον Μασκ το 2018 από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Η μήνυση υποβλήθηκε από μέτοχο που υποστήριξε ότι επρόκειτο για υπερπληρωμή.

  • Η δικαστής Kathaleen McCormick χαρακτήρισε την αποζημίωση «ένα ανυπολόγιστο ποσό» που δεν ήταν δίκαιο για τους μετόχους.

Σε μια ανάρτησή του στο X , το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως Twitter και ανήκει στον κ. Μασκ, έγραψε: «Μην ενσωματώνετε ποτέ την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ».

Η συμφωνία αμοιβής ήταν η μεγαλύτερη στην εταιρική ιστορία, που βοήθησε να γίνει ο Μασκ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

  • Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας δοκιμής, οι διευθυντές της Tesla υποστήριξαν ότι η συμφωνία έγινε για να διασφαλιστεί ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο συνέχιζε να αφιερώνει την προσοχή του στην εταιρεία.

Ωστόσο, ο δικαστής έκρινε ότι οι δικηγόροι του Tesla και του κ. Μασκ «δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι η ψήφος των μετόχων ήταν πλήρως ενημερωμένη» και ότι είχε «εκτεταμένους δεσμούς με τα άτομα που ήταν επιφορτισμένα να διαπραγματευτούν για λογαριασμό του Tesla».

«Δεδομένου ότι ο δικαστής διαπίστωσε ότι ο Μασκ έχει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, είναι δύσκολο να δικαιολογήσει μια τέτοια συναλλαγή», δήλωσε στο BBC ο Μπράιαν Κουίν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολεγίου της Βοστώνης.

Σε μια απόφαση 201 σελίδων , ο δικαστής McCormick έκρινε ότι η έγκριση του πακέτου αμοιβών από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ήταν «βαθιά εσφαλμένη».

Είπε επίσης ότι το πακέτο αποζημίωσης είχε διαπραγματευτεί από διευθυντές της Tesla, οι οποίοι είχαν «παρασυρθεί από τη ρητορική» γύρω από την «έκκληση σούπερ σταρ» του κ. Μασκ.

Ο Γκρεγκ Βαράλο, δικηγόρος του μετόχου της Tesla, Ρίτσαρντ Τορνέτα, ο οποίος άσκησε τη μήνυση το 2018, είπε ότι ήταν μια «καλή μέρα για τα καλά παιδιά», σε ένα email που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ενώ οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι για το μέγεθος της αμοιβής, αυτό δεν πρέπει να είναι το βασικό μέλημα», δήλωσε στο BBC ο Ρέι Γουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Constellation Research με έδρα τη Silicon Valley.

«Εάν η επιτροπή αποζημιώσεων είχε ενημερωθεί σωστά, οι μέτοχοι δεν θα είχαν υπόθεση», πρόσθεσε.

Η απόφαση μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

  • Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά περίπου 2,5% στο διευρυμένο εμπόριο στη Νέα Υόρκη. Έχουν χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας τους μέχρι στιγμής φέτος.

Ο κ. Μασκ ανάρτησε επίσης στο X: “Συνιστώ να ενσωματωθείτε στη Νεβάδα ή στο Τέξας εάν προτιμάτε οι μέτοχοι να αποφασίζουν για τα θέματα”. Στη συνέχεια, δημοσίευσε μια δημοσκόπηση ρωτώντας τους οπαδούς του εάν η Tesla θα έπρεπε ή όχι να «αλλάξει την κατάσταση ίδρυσής της στο Τέξας, το σπίτι της φυσικής της έδρας».

«Αυτό είναι ένα ερώτημα για τους μετόχους της Tesla, όχι για τους οπαδούς του στο Twitter», είπε ο καθηγητής Κουίν .

«Μεταχειρίζεται την Tesla σαν τη δική του, αλλά ακόμα κι αν αυτοαποκαλείται «Technoking of Tesla» , δεν είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης», πρόσθεσε.

Εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο και κύριο μέτοχο της Tesla, ο κ. Μασκ έχει επίσης πολλές άλλες εταιρείες, όπως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η εταιρεία πυραύλων SpaceX και η εταιρεία τσιπ εγκεφάλου Neuralink.

Αφού πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μεριδίου του στην Tesla για να αγοράσει το X, ο κ. Μασκ κατέχει τώρα περίπου το 13% της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά πρόσφατα δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία .

Ο κ. Μασκ δήλωσε ότι ανησυχεί για τις επενδύσεις της Tesla στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI).

«Νιώθω άβολα που μεγαλώνω την Tesla για να είναι ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική χωρίς να έχω 25% έλεγχο ψήφου», είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Είπε ότι η τρέχουσα μετοχική δομή καθιστά την Tesla ευάλωτη σε μια «εξαγορά από αμφίβολα συμφέροντα» και θέλει περισσότερο έλεγχο στην κατεύθυνσή της.

«Εκτός και αν συμβαίνει αυτό, θα προτιμούσα να κατασκευάζω προϊόντα εκτός της Tesla», πρόσθεσε ο Μασκ.

Πηγή BBC

Tο πρώτο της εγκεφαλικό εμφύτευμα σε ασθενή τοποθέτησε η εταιρία του Ίλον Μασκ, Neuralink: Ενεργοποίηση νευρώνων σε τετραπληγικά άτομα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: