Μπορεί ο μαθητής Ατάλ να «τελειώσει» τον δάσκαλο Μακρόν; Νέο τοπίο στη Γαλλία δείχνουν γαλλικές δημοσκοπήσεις για τον 35χρονο, νέο πρωθυπουργό

French Foreign Affairs Minister Stephane Sejourne (L), French Prime Minister Gabriel Attal (C) and Culture Minister Rachida Dati (R) listen to French President Emmanuel Macron’s first question-and-answer press conference since five years, at the Elysee Palace in Paris, France, 16 January 2024. President Macron announced his goals for 2024. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Όπως αναφέρεται, ο αιφνιδιαστικός διορισμός του νεότερου Πρωθυπουργού στην ιστορία της Γαλλίας φαίνεται να έχει απήχηση στους Γάλλους, οι οποίοι τοποθετούν τον Γκαμπριέλ Ατάλ  στην κορυφή της δημοτικότητας αναφέρει δημοσίευμα του Le Point.

Συγκεκριμένα, ο Ατάλ συγκεντρώνει το 39% των ευνοϊκών απόψεων, που αποτελούνται από 24 μονάδες συμπάθειας και 15 μονάδες υποστήριξης, σύφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκοπική μέθοδο.

Αν και αυτή η κατάσταση «χάριτος» θα δοκιμαστεί από τον γενικό πολιτικό λόγο και τις μεταρρυθμίσεις, εκ πρώτης το κλίμα φαίνεται, προς το παρόν, θετικό για τον αρχηγό της κυβέρνησης, σημειώνει το περιοδικό.

Ωστόσο, η τόλμη αυτού του διορισμού δεν πιστώνεται στον εμπνευστή του, Εμανουέλ Μακρόν,ο οποίος χάνει δύο βαθμούς και υποχωρεί κατά τέσσερις θέσεις περιοριζόμενος στη δέκατη τρίτη.

Είναι επίσης η μόνη προσωπικότητα στο βαρόμετρο του περιοδικού που λαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη από συμπάθεια.

Τέλος, απόδειξη του ότι αρκεί κανείς να απομακρυνθεί από την εξουσία για να γίνει δημοφιλής, συνιστά το γεγονός ότι η Ελίζαμπεθ Μπορν κερδίζει τρεις μονάδες μετά την αποχώρησή της.

Επίσης, σημάδι ότι οι Γάλλοι φαίνεται να αναζητούν μια ανανέωση της πολιτικής τάξης μέσω της νεότερης γενιάς, είναι το γεγονός ότι τρεις τριαντάρηδες συγκαταλέγονται στους δέκα πρώτους (οι Gabriel Attal, Jordan Bardella και Marion Maréchal).

  • Στην πλευρά της αντιπολίτευσης, επικρατεί μια γενική νωθρότητα: κανείς δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί πραγματικά αυτή τη νέα πολιτική διαμόρφωση, με εξαίρεση ίσως τον François Ruffin, ο οποίος, χωρίς να πει τίποτα, ακολουθεί κατά πόδας τον Gabriel Attal στις 37 μονάδες. Όμως δεν σημειώνει πρόοδο και η βάση υποστήριξής του παραμένει σχετικά αδύναμη (10%). Οι δύο προσωπικότητες που προκαλούν τη μεγαλύτερη αντιπάθεια είναι ο Éric Zemmour (67%) και ο Jean-Luc Mélenchon (66%), δύο πρώην υποψήφιοι για την προεδρία, απόδειξη ότι οι διχαστικές προσωπικότητες δεν αποτελούν μειονέκτημα για τον ανταγωνισμό στις εκλογές για το υπέρτατο αξίωμα, μάλλον το αντίθετο.

Τέλος, η Rachida Dati βρίσκεται στην 8η θέση: Η πρώην υπουργός του Σαρκοζί και νυν του Μακρόν, κέρδισε αμέσως τον τίτλο του δημοφιλέστερου υπουργού στην κυβέρνηση Ατάλ, κερδίζοντας εννέα μονάδες μεταξύ όσων ψήφισδαν Μακρόν το 2022.

Αντίστοιχα, στο Paris Match υπό τον τίτλο «Οι Γάλλοι χαιρετίζουν τα πρώτα βήματα του Attal» παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ifop, αποκλειστικά για το περιοδικό, που δείχνουν πράγματι μια ελαφριά επίδραση «Attal» στην Κοινή γνώμη με την πλειοψηφία των Γάλλων (51%) να επιδοκιμάζουν τη δράση του, έναντι ποσοστού 30% που κατέγραφε η προκάτοχός του, Élisabeth Borne, τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, για το 56% των Γάλλων το νεαρό της ηλικίας του δεν αποτελεί ούτε ατού, ούτε πρόβλημα. Μόνο το 32% θεωρεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα και 12% το αντίθετο.

Μάλιστα είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες εκείνες που τον εκτιμούν περισσότερο (ποσοστό 62% στους άνω των 65 ετών) σε σύγκριση με τους νέους που εμφανίζονται πιο δύσπιστοι: Πράγματι, ο Γκαμπριέλ Ατάλ εμφανίζεται το λιγότερο καλό ποσοστό του στην κατηγορία των 25-34 ετών (41%) ενώ κερδίζει κάποιες μονάδες στους άνω των 35 (54%). Απόδειξη ότι η βάση του είναι διαφοροποιημένη, το γεγονός ότι ο Ατάλ γοητεύει εξίσου τα ανώτατα στελέχη με τους τεχνίτες ή τους εμπόρους. Οι περίφημες «μεσαίες τάξεις», στην τύχη των οποίων αναφέρεται συχνά, δεν είναι εχθρικές απέναντί του: συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 47% στους εργάτες και 46% στους υπαλλήλους. Παραμένει ψηλά στους μισθωτούς (48%), με 19 μονάδες περισσότερες από τον Emmanuel Macron και εξασφαλίζει και την αποδοχή όσων έχουν ανώτατη μόρφωση (52%).

Μικρό καλάθι για τον ανασχηματισμό

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν φαίνεται, για την ώρα, να έχει καμία θετική επίδραση στον Emmanuel Macron, ο οποίος κερδίζει μόλις μία μονάδα φθάνοντας το 34%, την καλύτερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2023, αλλά το 35% των Γάλλων αποδοκιμάζουν τη δράση του. Μειοψηφώντας σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, το μερίδιό του αυξάνεται κατά 3 μονάδες στην κατηγορία των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων (43%). Και κατά 4 μονάδες στις ανώτερες κατηγορίες, τους τεχνίτες, τους εμπόρους ή τα στελέχη (37%), αλλά παραμένει χαμηλό στις μεσαίες τάξεις, ειδικά σε αυτή των μισθωτών (29%) παρά τις υποσχέσεις για αναπροσαρμογή της εργασίας και για «επανεξοπλισμό υπέρ του πολίτη» («réarmement civique»). Η άφιξη δύο νεοσύλλεκτων που προέρχονται από τη Δεξιά προκαλούν εύλογα μια πτώση του Emmanuel Macron μεταξύ των συμπαθούντων της Αριστεράς: μείον 12 μονάδες, από το 35% στο 23%, ενώ κερδίζει 11 μονάδες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (LR).

Υποχωρεί ο Μακρόν 

Οι γνώμες επιδοκιμασίας του Γάλλου Προέδρου παρουσιάζουν όλες πτώση, ακόμη και αναφορικά με την υπεράσπιση των συμφερόντων της Γαλλίας στο εξωτερικό, όπου λαμβάνει μόνο το 44%. Και το 77% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος απέχει από τα θέματα που τους απασχολούν. Αρκετές κρούσεις του κώδωνα κινδύνου που θα πρέπει ίσως να ληφθούν υπ’ όψη ώστε να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του πιο ήρεμα απ’ ό,τι την ξεκίνησε- καταλήγει το δημοσίευμα.

 

H νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θέλει να «τελειώσει» με τους Μαορί: Η κραυγή Χάκα στο κοινοβούλιο και η σύγκληση του Kiingitanga από τον βασιλιά τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: