Μπλόκο της OpenAI σε πιθανή παραπληροφόρηση των ψηφοφόρων με ειδική εφαρμογή: Το 2024 αλλεπάλληλες εκλογές, ψηφίζει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη

FILE PHOTO An illustration picture shows the introduction page of ChatGPT, an interactive AI chatbot model trained and developed by OpenAI, on its website in Beijing, China EPA, WU HAO




Η Καλιφορνέζικη εταιρεία OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, ανακοίνωσε την κυκλοφορία εργαλείων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης πριν από τις δεκάδες εκλογές που προγραμματίζονται φέτος σε διάφορες χώρες όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Η επιτυχία της εφαρμογής ChatGPT έχει εκλαϊκεύσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά επίσης έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή χρήση της σε εκστρατείες παραπληροφόρησης που στοχεύουν στον επηρεασμό των ψηφοφόρων.

Ενώ προγραμματίζονται δεκάδες εκλογές φέτος, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Μεγάλη Βρετανία, το OpenAI υπογράμμισε τη Δευτέρα την επιθυμία του να μην επιτρέψει τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων του, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT και της δημιουργίας εικόνων DALL-E 3, για πολιτικούς σκοπούς.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η τεχνολογία μας δεν θα χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να υπονομεύει» τη δημοκρατική διαδικασία, εξηγεί το OpenAI σε ένα blog. «Ακόμα αξιολογούμε την πιθανή αποτελεσματικότητα των εργαλείων μας για ατομική πειθώ. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, δεν θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να δημιουργούν εφαρμογές για πολιτικές ή ακτιβιστικές εκστρατείες», προσθέτει το OpenAI.

Φόβοι για εκλογική παραπληροφόρηση

Η παραπληροφόρηση – ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται σκόπιμα – και η λανθασμένη πληροφορία – ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται ακούσια – με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να «υπονομεύσει τη νομιμότητα των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων», προειδοποιησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται έως τις 19 Ιανουαρίου στο Νταβός (Ελβετία).

Οι φόβοι για εκλογική παραπληροφόρηση χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν, αλλά η πρόσβαση του ευρύτερου κοινού σε ισχυρούς παραγωγούς κειμένου και εικόνων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει σημαντικά την απειλή, λένε οι ειδικοί.

Η OpenAI εξήγησε τη Δευτέρα ότι εργάζεται πάνω σε εργαλεία για τον αξιόπιστο προσδιορισμό της προέλευσης του κειμένου που δημιουργείται από το ChatGPT και για να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν εάν μια εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το DALL-E 3. «Στην αρχή του τρέχοντος έτους, θα εφαρμόσουμε τα ψηφιακά Coalition for Content Provenance and Authenticity», εξηγεί η εταιρεία που θα αφορούν τον έλεγχο της πηγής και της αυθεντικότητας του περιεχομένου

Αυτός ο συνασπισμός, που ονομάζεται C2PA, θα συγκεντρώσει τις Microsoft, Sony, Adobe, Nikkon και Canon. Σύμφωνα με το OpenAI, το ChatGPT, όταν ρωτήθηκε για τις αμερικανικές εκλογές, είπε ότι θα κατευθύνει, για παράδειγμα, τους ψηφοφόρους σε αναγνωρισμένους ιστότοπους.

«Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την εργασία θα αποτελέσουν τη βάση της προσέγγισής μας για άλλες χώρες και περιοχές», λέει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το DALL-E 3 περιέχει «προστατευτικά κιγκλιδώματα» που εμποδίζουν τους χρήστες να δημιουργούν εικόνες πραγματικών ανθρώπων, ιδιαίτερα υποψηφίων. Οι αμερικανικοί κολοσσοί Google και Meta ανακοίνωσαν ήδη πέρυσι πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολιτικές εκστρατείες.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Τα συντριβάνια διαμαντιών που εκτοξεύθηκαν, 86 εκατ. χρόνια πριν, από μια ηφαιστειακή σχισμή της Αφρικής αποκαλύπτουν τη χαμένη ιστορία των υπερηπείρων της Γης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: