Ας το καταλάβουμε επιτέλους: Δεν υπάρχει λύση win-win με κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Τουρκία θα κερδίσει την νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης

FILE PHOTO: Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Εθνική Φρουρά, προσηλωμένη στο καθήκον, απέναντι σε κάθε επιβουλέα, επαγρυπνεί, έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά δεν πρόκειται να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό, που να αποτελεί win – win και για την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) και για την Τουρκία, που είναι ο κηδεμόνας και ο καθοδηγητής των Τουρκοκυπρίων, που η πλειοψηφία τους είναι παράνομοι έποικοι.

Σε μια διαδικασία πάρε – δώσε οι δυο πλευρές υποχωρούν σε κάποιες αξιώσεις των και κερδίζουν σε κάποιες απαιτήσεις των, ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση από την οποία θεωρητικά και με το πάρε δώσε και οι δυο πλευρές να έχουν κέρδη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση του Κυπριακού.

Ο πρώτος λόγος είναι επειδή στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις η πλευρά μας βρισκόταν στο δώσε και η τουρκική πλευρά στο πάρε. Η πλευρά μας επί προεδρίας Βασιλείου, Κληρίδη, Χριστόφια και Αναστασιάδη έκανε συνεχώς υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια να πετύχει μια βιώσιμη λύση για να τερματιστεί η κατοχή και η διχοτόμηση.

  • Η τουρκική πλευρά συνεχώς πρόβαλλε απαιτήσεις και ζητούσε υποχωρήσεις. Ουδέποτε η ίδια έκαμε έστω και την παραμικρή υποχώρηση. Το δώσε ήταν και είναι άγνωστη διαδικασία για την τουρκική πλευρά.

Στο σημείο που μείναμε στο Κράν Μοντανά η Τουρκία είχε ήδη πάρει ό,τι είχε ζητήσει, χωρίς η ίδια να δώσει κάτι. Έναν απαράδεκτο χάρτη είχε υποβάλει στον Γ.Γ. με μηδαμινή επιστροφή εδαφών, αλλά και αυτόν τον έχει αποσύρει. Τώρα ακόμη και μικρό μέρος της περίκλειστης Αμμοχώστου αρνείται να επιστρέψει.

‘Εχει μάλιστα καταστρώσει σχέδια για ανέγερση μιας μικρής πόλης στην Κάτω Δερύνεια, σε έκταση μεταξύ της Αμμοχώστου και της Δερύνειας, ώστε να εγκλωβίσει γεωγραφικά και στρατιωτικά την κατεχόμενη πόλη.

Για να επανέλθει στις συνομιλίες, απαιτεί από την πλευρά μας να αποδεχτεί την κυριαρχική ισότητα. Αλλά και αν δεν επιμένει σε αυτή την απαίτηση, τι άλλο μπορεί να δώσει η πλευρά μας; Και τι να αναμένει η πλευρά μας να πάρει, όταν η Τουρκία έχει αποσύρει ακόμη και το χάρτη;

Αλλά ας κάνουμε μια θεωρητική υπόθεση. Ας πούμε ότι διεξάγονται οι συνομιλίες, ας ξεχάσουμε τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της πλευράς μας και αν πούμε ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τερματισμό των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος. Αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Ας δούμε λοιπόν τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η κάθε πλευρά από τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Η Τουρκία θα κερδίσει την νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης, εφόσον το κατεχόμενο μέρος της Κ.Δ. θα αποτελέσει τη νόμιμη συνιστώσα πολιτεία της ΔΔΟ. Η διχοτόμηση θα πάρει τον χαρακτηρισμό επανένωση και θα θεωρηθεί δική μας επιτυχία.

Η Τουρκία θα μεταβάλει την παράνομη διοίκηση των κατεχομένων, σε νόμιμη κυβέρνηση του τουρκοκυπριακού κράτους, που θα καταστεί ισότιμο με τη σημερινή Κ.Δ. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, δηλαδή η Τουρκία θα πάρει νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου και του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου.

Οι παράνομες πτήσεις θα γίνουν νόμιμες και θα νομιμοποιηθεί το εμπόριο από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Τουρκία θα χάσει μόνο την νεκρή ζώνη, επειδή αυτή θα είναι το έδαφος που τα ΗΕ θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινότητα. Δεν έχει να χάσει τίποτε άλλο, γιατί απλώς δεν πρόκειται δώσει κάτι.

Η πλευρά μας θα είναι η μεγάλη χαμένη. Θα χάσει την κυριαρχία, που τώρα έχει ως νόμιμη κυβέρνηση της Κ.Δ. μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Θα χάσει τη διεθνή  υπόσταση, που έχει τώρα, επειδή τη διεθνή υπόσταση  θα έχει η κυβέρνηση της ΔΔΟ. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα αρχίσει να αναζητά κηδεμόνα, κάθε φορά που θα καταπατούνται τα δικαιώματά της από την επεκτατική δραστηριότητα της Τουρκίας.

Πρέπει λοιπόν να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Αξίζει μια λύση στην οποία θα καταργήσουμε την Κ.Δ., την κυριαρχία της, την διεθνή της υπόσταση και να την παραδώσουμε νομιμοποιώντας τη διχοτόμηση και την κατοχή;

Προσωπικά πιστεύω, ότι καμιά  συμφωνία σε συνομιλίες από κει που μείναμε δεν δικαιολογεί την κατάργηση της Κ.Δ. Για να καταργήσουμε την Κ.Δ. πρέπει να διασφαλίσουμε με εγγύηση του Σ.Α. και της Ε.Ε. τον τερματισμό της κατοχής με απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την αναγνώριση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, την αποχώρηση των εποίκων και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια.

Η πλευρά μας έκαμε πολλές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Αν όλες αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας, ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει θανάσιμο κίνδυνο. Για τούτο η πλευρά μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τη ψευδαίσθηση της «επανένωσης» και τις εποικοδομητικής ασάφειας για μετεξέλιξη της Κ.Δ.

Όταν συμφωνηθεί η ΔΔΟ, η σημερινή Κ.Δ. θα καταργηθεί. Για τούτο πρέπει να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις για εγγυημένη και βιώσιμη λύση, πριν υπογράψουμε την κατάργηση της Κ.Δ. Ο λαός με δημοψήφισμα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο. Να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της Κ.Δ. και της επιβίωσής του.

Οι οπαδοί της όποιας λύσης θα με ονομάσουν διχοτομιστή. Απαντώ πώς αρνούμαι να αποδεχτώ διάλυση της Κ.Δ. και μετονομασία της διχοτόμησης σε επανένωση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: Ούτε σκέψη για λύση του Κυπριακού χωρίς δημοψήφισμα είναι το μήνυμα στον Πρόεδρο της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: