Άνευ προηγουμένου ντροπή… Στο Άγιος Όρος, αρνήθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητο και να προσκυνήσει την Παναγία! Που το πάει ο Ελπιδοφόρος;

FILE PHOTO: All night Vigil, Divine Liturgy and Epiphany Services and Blessing of the waters at Xenophontos Monastery on Mt. Athos was Officiated by Archbishop Elpidophoros. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ, Εξάψαλμος

Διαβάζοντας την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το μόνο συναίσθημα που με πλημμύρισε είναι η θυμηδία.

Διάβαζα και έλεγα μόνος μου ότι δεν είναι δυνατόν να τα εννοεί όλα αυτά που λέει!

Δεν μπορεί να βάζει τον εαυτό του στην ίδια γραμμή με τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ και με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που τόλμησαν να περάσουν το κατώφλι του τουρκικού σπιτιού στη Νέα Υόρκη για να δικαιολογήσει τον εαυτό του.

Λες και είναι ίσος με αυτούς και έχει την ίδια αποστολή και παράλληλο έργο ως πολιτικός καριέρας. Του απάντησε με καθαρό λόγο η ομογενειακή εφημερίδα “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ” την οποία προσπάθησε να αποδομήσει με επιχειρήματα της πεντάρας, πολύ κατώτερα του αξιώματος που φέρει. Αλλά προφανώς έτσι τον συμβούλευσαν οι υποτακτικοί του. Κατά το σαλόνι και τα έπιπλα.

Θα ήθελα ωστόσο να προσθέσω κάποια δικά μου σχόλια, πέρα από το κείμενο του εκλεκτού κ. Καλμούκου και το ράπισμα που επέφερε με τον λόγο του εις τας παρειάς του ο κ. Διαματάρης. Είμαι βέβαιος ότι δεν κατάλαβε τίποτα!

  • Θέλω να επισημάνω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκών-άκων δεν λέει την αλήθεια για μία ακόμη φορά! Και όχι μόνο δεν την λέει αλλά την παραποιεί για να μας παραπλανήσει νομίζοντας ότι τρώμε κουτόχορτο!

Ισχυρίζεται για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος ότι «… Γίναμε δεκτοί με πάρα πολύ τιμητικό τρόπο και σύμφωνα με τα αγιορείτικα θέσμια και τις παραδόσεις του Αγίου Όρους, όπως συνηθίζεται στο Περιβόλι της Παναγίας… να υποδέχονται έναν Αρχιερέα. Δεν υπήρχε πουθενά κάποια δυσκολία ή κάποιο κώλυμμα ή κάποια ένδειξη δυσφορίας τέλος πάντων». (!!!)

Τί δεν καταλαβαίνει ο Σεβασμιώτατος; Το ότι κατά το λεγόμενο «έφαγε πόρτα» από την Ιερά Επιστασία δεν ήταν ένδειξη δυσφορίας; Διάβασε το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Επιστασία; Είδε τι γράφουν και γιατί δεν τον είδαν; Το ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες του από το Πρωτάτο, δεν του λέει τίποτα;

Πήγε όπως συνηθίζεται να γίνεται με τους Αρχιερείς που επισκέπτονται επισήμως και για πρώτη φορά το Άγιο Όρος; Ω, της αλαζονείας και της απέραντης υποκρισίας!

Στην Αθήνα χιλιάδες πιστών περιμένουν υπομονετικά ώρες ολόκληρες για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» κάθε φορά που έρχεται και ο Ελπιδοφόρος πήγε ως εκεί, και επειδή οι «καλώς διαταξάμενοι» Άγιοι Πρώτος και Επιστάτες δεν τον δέχθηκαν στην Ιερά Επιστασία, εκείνος αρνήθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητο και να προσκυνήσει την Παναγία!

Κανένας σεβασμός στο ιερό θησαύρισμα της χριστιανοσύνης, στην Παναγία Μητέρα μας της οποίας το ιερό παλλάδιον διάβηκε!

Και έχει το θράσσος να λέει στην συνέντευξή του ότι «αυτοί οι τέσσερις, οι οποίοι υπέγραψαν ένα ανακοινωθέν, δεν εκφράζουν το Άγιον Όρος»! Μα αυτοί οι τέσσερις, ω υποκριτά που αποκρύπτεις την αλήθεια, εκφράζουν το Όρος. Και αυτά έπρεπε να τα γνωρίζεις καλύτερα από μας, αφού διετέλεσες και Αρχιγραμματέας! Αλλά βρήκες και τα λες σε άσχετους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα θέματα! Τι να σε ρωτούσαν μετά από αυτές τις ασυναρτησίες αφού δεν ξέρουν!

Ας τα βλέπει ο Πατριάρχης για να καταλαβαίνει ποιος είσαι! Και η επιστολή που απέστειλε η Κοινότητα προς τον Πατριάρχη εξέφραζε όλες τις Μονές του Αγίου Όρους. Αν δεν ήταν από την πλειοψηφία, δεν θα έβγαινε ποτέ επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον Πατριάρχη.

Λέει παρακάτω στην ίδια συνέντευξη: «Στην δική μας Εκκλησία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα για ένα παιδί οποιασδήποτε προέλευσης».

  • Από πότε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι άλλη, «δική του» Εκκλησία και μπορούν να ισχύουν άλλα; Έχει καταλάβει το λάθος που κάνει; Δεν φτάνει που η εκεί Θεολογική Σχολή βγάζει Ιερείς που δεν ξέρουν ελληνικά και ο ίδιος αδιαφορεί, θέλει τώρα να σπείρει καινά δαιμόνια; Ποιος νομίζει ότι είναι;

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ποίμανε την ομογένεια της Αμερικής για πολλές δεκαετίες και σε δύσκολους καιρούς. Και δεν έκανε εκπτώσεις. Αντιθέτως, ακολουθούσε το γράμμα και τις επιταγές της Εκκλησίας σε όλα.

«Ας μην κάνουμε κι εμείς αυτά που έκαναν οι Καθολικοί και τώρα θέλουν να επανέλθουν στα παλιά και δεν μπορούν» έλεγε!

Αλλά και ο Γέρων π. Αμερικής Δημήτριος ακολούθησε ως σοφός και σοβαρός Ιεράρχης που ήταν την οδό των κανόνων της Εκκλησίας και δεν έκανε δημόσιες σχέσεις με αλλοιώσεις ή διαστρεβλώσεις αυτών των κανόνων!

Η Ομογένεια της Αμερικής αντικειμενικά είναι το στήριγμα για το «αδύναμο» με τα σημερινά δεδομένα Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όταν μιλάμε για Πατριαρχείο, μιλάμε για μία πορεία ζωής αιώνων θυσίας, αυταπάρνησης και ευλογημένης επιμονής έως σήμερα στο να κρατηθεί ο «δικέφαλος» πολύ ψηλά, όπως έντεκα αιώνες το Βυζάντιο τον κράτησε με το όποιο κόστος!

Σήμερα που το Πατριαρχείο είναι σε αυτή την αδύναμη θέση λόγω των γειτόνων- και όχι μόνον-πώς είναι δυνατόν να μην έχει ως δυνατή βακτηρία συμπαράστασης το ποίμνιο της Αμερικής; Το οποίο ποίμνιο, αν και εκκοσμικευμένο εν πολλοίς, έχει να δώσει πολλά στη Μητέρα Εκκλησία, αλλά αναμένει και πολλά από αυτή γιατί κρατά ιερούς δεσμούς με τις προγονικές του εστίες στην Ελλάδα!!!!

Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το πρόσωπο, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Πατριαρχείου και να ασχολείται μόνο με την αυτοπροβολή του και την προετοιμασία της …επόμενης μέρας; Ή πιστεύει ότι δεν το καταλαβαίνουμε; Προς τι άλλωστε έχει τον στρατό των συμβούλων επικοινωνίας; Προς τι αυτή η προβολή;

Η συμπεριφορά αυτή είναι μόνο προσβολή και ακύρωση όλων των αγώνων που έκαναν οι προκάτοχοί του για τον Ελληνισμό και για την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην Αμερική!

Αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Πατριαρχείου ζήτησαν το 1996 την παραίτηση του Ιακώβου- ποιού(;) του Ιακώβου, ο οποίος δημιούργησε όλη αυτή την δυναμική που έχει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρι σήμερα- τι πρέπει να ζητήσει σήμερα το Πατριαρχείο από τον Ελπιδοφόρο, ο οποίος κάθε μέρα που περνά ξηλώνει τον άρραφο χιτώνα της εν Αμερική Εκκλησίας μας;

Αν ο άνθρωπος αυτός δεν διορθωθεί αλλά συνεχίσει να παραμένει στη θέση του, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ομογένεια θα διαλυθεί και τότε να γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι θα είναι σαν να βάζει από μόνος του λιβανάκι στα λιβανιστήρια των… Ρώσων!

  • Δυστυχώς ο Ελπιδοφόρος δείχνει με τα έργα του ότι είναι ένας κληρικός καριερίστας! Αν αγαπούσε πραγματικά τον Πατριάρχη -ό,τι και να είναι στα προσωπικά του- σε καμία περίπτωση δεν θα εξέθετε εαυτόν και το Πατριαρχείο!

Καριερίστας ρασοφόρος!

Εκτός αν είμαι αλλήθωρος και δε βλέπω καλά!

Ο Αντώνης Διαματάρης και ο «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» καλά του είπαν όσα του είπαν! Άλλωστε προσπάθησε με έναν δόλιο τρόπο να παραποιήσει τους αγώνες της εφημερίδας και να ρίξει ως μομφή ότι όλα αυτά γίνονται για ίδιον συμφέρον! Να του θυμίσουμε, μήπως, ποιος τηλεφωνούσε και έδινε ριπόρτο στην εφημερίδα μέσα από τη Σύνοδο τότε που υπήρχε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο;

Ή να του μεταφέρουμε επακριβώς τα όσα προσβλητικά και απαράδεκτα έλεγε κατά τις συνεδρίες της Συνόδου; Και τότε θα καταλάβουμε ποιος ήταν ο αδίστακτος που έκανε τα πάντα για να πάρει την καρέκλα!

Τολμά και σηκώνει φωνή ο χθεσινός και υποτιμά με τα λεγόμενά του μία εφημερίδα που είναι συνώνυμη με την εκεί ομογένεια. Αλλά όπως έλεγε ο Χριστόδουλος, άνθρωποι που δεν ξέρουν να εκτιμούν τους φωτεινούς σηματοδότες, είναι καταδικασμένοι να μείνουν στο σκοτάδι τους. Ο εγωισμός τους είναι πιο μεγάλος από το μυαλό που διαθέτουν!

Όλα είναι πλέον στα υπεύθυνα και στιβαρά χέρια του Πατριάρχη μας!

Ο Δεσπότης και Αυθέντης να αποφασίσει για τα καλύτερα της Εκκλησίας μας!

Μπορεί να είναι μία δύσκολη απόφαση αλλά είναι επιβεβλημένη. Αν θέλει να ξεκουράσει ψυχικά την ομογένεια, τότε να κάνει Σάρδεων τον …Ελπιδοφόρο και Αμερικής τον Ευάγγελο!

Αυτό είναι η μόνη λύση και θα είναι και η πλήρης δικαίωση μίας αδικίας που έγινε σε μία δύσκολη στιγμή από τον Πατριάρχη με την παρότρυνση του Ελπιδοφόρου!

ΠΗΓΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ Μ. ΤΖΟΥΜΑΣ, Εξάψαλμος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η νέα «Νέα Ρώμη»: Από την Κωνσταντινούπολη στην Washington DC… Το Φανάρι είναι φυλακισμένο στην φιλοτζιχαντιστική, τριτοκοσμική δικτατορία του Ερντογάν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: