«Γενέθλια» πολέμου με δώρο, στην Ουκρανία, τα $300 δισεκ. των Ρώσων που έχει «παγώσει» η Δύση: Ο Μπάιντεν έχει βάλει όριο την 24η Φεβρουαρίου

Rescuers work at the site of a damaged residential building after a missile attack, in Uman, Cherkasy region, central Ukraine, EPA/OLEG PETRASYUK




Το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να καλύψει περισσότερο από το 80% των χρημάτων που απαιτούνται για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, δεσμεύτηκαν στη Δύση αφού η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι του Κιέβου συζητούν εδώ και μήνες πώς να βρουν έναν νόμιμο τρόπο κατάσχεσης των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στον πόλεμο και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

  • Τέτοιες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων φέρεται να έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ζητά μια στρατηγική έτοιμη έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024, η οποία θα σηματοδοτήσει δύο χρόνια από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου.

Στη συνέντευξή του στην El Pais, ο Kuleba εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα λάβει κεφάλαια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

«Θα συμβεί 100%, το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό, γιατί υπάρχουν τρία στοιχεία: τα ίδια τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, τα κέρδη επί των περιουσιακών στοιχείων και οι φόροι σε αυτά τα κέρδη. Αλλά θα συμβεί επειδή είναι λογικό να πληρώσει η Ρωσία», είπε ο Κουλέμπα.

«Και υπάρχουν αρκετά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για την αντιμετώπιση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας… Μπορούμε να ξαναχτίσουμε σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές σε βάρος της χώρας που τα κατέστρεψε.»

Ο υπουργός πιστεύει ότι η Ουκρανία θα λάβει τα πρώτα κονδύλια πριν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά χρειάζεται «ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την επίλυση νομικών ζητημάτων, οικονομικούς μηχανισμούς και διαφάνεια».

«Δεν μπορείς να πάρεις τα πάντα σε μια μέρα, απαιτεί μια διαδικασία… Είναι ένα περίπλοκο νομικό, ρυθμιστικό και χρηματοοικονομικό μέσο. Όμως, παρόλο που κάποιοι έχουν αμφιβολίες, αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί γιατί είναι η πιο φυσική απόφαση από όλες» είπε ο Kuleba στην El Pais.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περισσότερα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ περίπου 5 δισεκ. δολάρια κατέχονται από αμερικανικά ιδρύματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους τον Οκτώβριο για μια πρόταση χρήσης δισεκατομμυρίων ευρώ σε απροσδόκητους φόρους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι δεσμευμένα στη Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, που θα χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα από τόκους παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Με πληροφορίες από kyivindependent

Η προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία προκαλεί αντιδράσεις: Kαταδικάζουν ΗΠΑ, ΕΕ και δεκάδες χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: