Ξεπέρασαν τα ψέματα του Γκέμπελς: Η Τουρκία και ο υποτακτικός της στην κατεχόμενη Κύπρο ανέδειξαν τον “γκεμπελισμό” σε …επιστήμη για τα “Ματωμένα Χριστούγεννα” του 1963

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Το απόφθεγμα «αν επαναλάβεις ένα μεγάλο ψέμα πολλές φορές θα γίνει πιστευτό» αποδίδεται στον υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκέμπελς, παρ’ όλο που δεν το είπε αυτός.

Ωστόσο, το απόφθεγμα αυτό ισχύει. Μάλιστα, κάποιοι το έχουν ανεβάσει σε πιο ψηλό επίπεδο. «Αν επαναλάβεις ένα ψέμα πολλές φορές, στο τέλος θα το πιστέψεις κι εσύ που το λες».

Ο Γκέμπελς, όμως, που ήταν μάνα στην προπαγάνδα, είπε κάτι άλλο: «Κατηγόρα την άλλη πλευρά γι’ αυτό που είσαι ένοχος εσύ».

Τα δύο αυτά αποφθέγματα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τους και τα εφαρμόζουν επανειλημμένα, τόσο η κατοχική Τουρκία, όσο και ο εδώ εγκάθετός της, Ερσίν Τατάρ.

Με ααφορμή τα 60 χρόνια από το αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή του Τακτακαλά στις 21 Δεκεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο Τουρκοκύπριοι, ο Ζεκί Χαλίλ, ο οποίος ήταν πράκτορας της ΤΜΤ και αρνήθηκε να υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο και της Τζεμαλιέ Εμιραλί, η οποία ήταν πόρνη και σύμφωνα με ισχυρισμούς και φιλενάδα του Ζεκί που έτρεξε να τον βοηθήσει, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί και αδελφές μας σφαγιάστηκαν ανελέητα από την ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ πριν από 60 χρόνια σαν σήμερα», σημειώνοντας ότι ήταν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

  • Αλλά και ο Ερσίν Τατάρ δεν μένει πίσω. Ισχυρίζεται και κατηγορεί την ΕΟΚΑ ότι επιτέθηκε σε πολλά χωριά και τζαμιά και ότι σκότωσε εκατοντάδες τουρκοκύπριους.

Δεν παρουσιάζει όμως έστω και ένα στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η ΕΟΚΑ δεν είχε στόχο τους Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, Άγκυρα και Τατάρ κάνουν ακριβώς αυτό που είπε ο Γκαίμπελ: «Κατηγόρα την άλλη πλευρά γι’ αυτό που είσαι ένοχος εσύ». Έχουν πει τόσες φορές αυτό το ψέμα, που το πιστεύουν πλέον και ίδιοι.

Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα: Το 1963 δεν υπήρχε ΕΟΚΑ. Με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, οι αντάρτες της οργάνωσης κατέβηκαν από τα βουνά, η ΕΟΚΑ διαλύθηκε και ο στρατιωτικός της ηγέτης, ο Διγενής, πήγε στην Ελλάδα. Πώς, λοιπόν, η ΕΟΚΑ «σφαγίασε ανελέητα» Τουρκοκύπριους το 1963;

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΟΚΑ δεν σκότωσε άμαχους Τουρκοκύπριους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα σκοτώθηκαν συνολικά έξι Τουρκοκύπριοι επικουρικοί αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στις Βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας και σκοτώθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις.

Αντίθετα, ο Τουρκοκυπριακός όχλος σκότωσε εν ψυχρώ οκτώ Κοντεμενιώτες που τους άφησαν έξω από το Κιόνελι οι Βρετανοί, αφού προηγουμένως διέδωσαν ψευδώς ότι Ελληνοκύπριοι σκότωσαν Τουρκοκύπριους σε άλλο μέρος της Κύπρου, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την οργή του όχλου.

Παράλληλα, η Τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση, ΤΜΤ, συνέχισε τις δραστηριότητες της, διενεργώντας επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπριακών στόχων και συμφερόντων, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία του τουρκικού γραφείου Τύπου στη Λευκωσία κάτι που παραδέκτηκε και ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στην Καναδική ραδιοτηλεόραση. Στόχος ήταν να κατηγορηθούν οι Ελληνοκύπριοι και να προκληθεί μίσος των Τουρκοκυπρίων εναντίον τους.

  • Είναι πλέον αποδεδειγμένο και έχει γραφεί κατά κόρον ότι η Τουρκία υλοποιεί σταδιακά τις έξι ιδέες και προτάσεις του σχεδίου που υπέβαλε στην τουρκική κυβέρνηση το 1956 ο Νιχάτ Ερίμ για την οριστική επανάκτηση της Κύπρου.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις ενέργειες της Τουρκίας αμέσως μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, όταν έστειλε στην Κύπρο το πλοίο Deniz, φορτωμένο με όπλα για την ΤΜΤ.

Το πλοίο ανακόπηκε και το πλήρωμα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. Άλλη μια απόδειξη ότι η Τουρκία εξόπλιζε τους τουρκοκυπρίους και ετοίμαζε το έδαφος για την τουρκανταρσία, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα έγγραφα που άφησε πίσω στο γραφείο του ο Τουρκοκύπριος Υπουργός Γεωργίας, Πλουμέρ Φαζίλ, το Δεκέμβρη του 1963.

Αυτά για τον Τατάρ και την κατοχική Τουρκία είναι ψιλά γράμματα. Ως καλοί μαθητές του Γκαίμπελς εφαρμόζουν τις θεωρίες του και με το παραπάνω. Το «Κατηγόρα την άλλη πλευρά γι’ αυτό που είσαι ένοχος εσύ», έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής τους. Δυστυχώς, για κάποιους με σφυρίχτρες και μπαλόνια αυτά δεν έχουν καθόλου σημασία. Λύση να’ναι κι ό,τι να’ναι.

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με τέτοιους τύπους, όπως τον κατοχικό ηγέτη, περιμένουμε να ζήσουμε ειρηνικά; Με ανιστόρητο νεοθωμανικό λόγο ο εγκάθετος της Άγκυρας αναμένει την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: