Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει: Πώς το «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην κατάσκοπος Πατρούσεφ, εξόντωσε τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν

FILE PHOTO: «Κολλητοί» από τα χρόνια της Κα-Γκε-Μπε στο Λένινγκραντ, Πούτιν και Πατρούσεφ είναι οι δυο πιο ισχυροί άνδρες της Ρωσίας. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL




Ο δραματικός θάνατος του ηγέτη του αρχηγού της μισθοφορικής Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε αεροπορικό δυστύχημα διατάχθηκε από τον αρχηγό του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην κατασκόπου και εκ των στενότερων συνεργατών και υποστηρικτών  του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα παραπάνω αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και έναν Ρώσο αξιωματικό πληροφοριών.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τον ρόλο του στους θανάτους του Πριγκόζιν και της υπόλοιπης ηγεσίας του Wagner τον περασμένο Αύγουστο, προωθώντας την άποψη ότι το αεροπλάνο συνετρίβη μετά από έκρηξη χειροβομβίδας που επέβαινε στο αεροσκάφος.

Ο Πατρούσεφ προειδοποίησε τον Πούτιν για τον Πριγκόζιν καθώς ο πρώην κατάδικος και πρώην στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου γινόταν όλο και πιο επιθετικός στις επικρίσεις του έναντι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και του χειρισμού της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε η Wall Street Journal. 

Αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν επειδή η Wgneer είχε σημειώσει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Ο Πούτιν συνειδητοποίησε το πρόβλημα όταν ο Πριγκόζιν τον κάλεσε για να παραπονεθεί για την έλλειψη προμηθειών της μισθοφορικής του οργάνωσης που πολεμούσε στην Ουκρανία, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Wall Street Journal.

Ο Πατρούσεφ ήταν παρών κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης και το χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την ανάγκη παραγκωνισμού του Πριγκόζιν.

Θυμωμένος καθώς είχε παγώσει μαθαίνοντας τα σχέδια υπαγωγής της Wagner στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο Πριγκόζιν κήρυξε ανταρσία εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ. Η «πορεία δικαιοσύνης» του στις 23-24 Ιουνίου έφεραν τις δυνάμεις της Wagner  να καταλαμβάνουν τη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και να ελέγχουν το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

  • Εν τω μεταξύ, με τον Πούτιν σε μια βίλα μακριά από τη Μόσχα, ο Πατρούσεφ έψαχνε για μεσολαβητές προκειμένου να σταματήσει την προέλαση της Wagner προς την ρωσική  πρωτεύουσα.

Ο Πατρούσεφ ήταν αυτός που σχεδίασε να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή ο  Πρόεδρος της Λευκορωσίας – πιστός συνεργάτης του Πούτιν – ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Θα διαπραγματεύονταν μια συμφωνία με τον Πριγκόζιν για την υποχώρησή του.  Ο Πετρούσεφ είχε επίσης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από το Καζακστάν, στην περίπτωση που ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορούσε να καταπνίξει την εξέγερση, αλλά ο πρόεδρος Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγιεφ αρνήθηκε, ανέφερε η Wall Street Journal.

Τους μήνες που ακολούθησαν την ανταρσία και το τέλος της, ο Πριγκόζιν συνέχισε να ταξιδεύει στην Αφρική, όπου είχε μεγάλη στρατιωτική και επιχειρηματική παρουσία.

«Μπορείτε να δείτε ποιο ήταν το σχέδιο του Πούτιν — να κρατήσει τον «νεκρό» να συνεχίζει να περπατά, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι συνέβη», είπε ο Ρολφ Μόουατ-Λάρσον, πρώην επικεφαλής της CIA στη Μόσχα, στη Wall Street Journal.

  • Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται το WSJ ανέφεραν ότι ο Πατρούσεφ άρχισε να σχεδιάζει την εξουδετέρωση του Πριγκόζιν τον Αύγουστο. Ο Πούτιν δεν έφερε αντίρρηση όταν του έδειξε την πρόταση, ανέφερε η εφημερίδα.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, καθώς ο Πριγκόζιν περίμενε σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφάλειας του αεροσκάφους τουEmbraer Legacy 600 , αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι μια μικρής ισχύος βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το φτερό του αεροπλάνου, την οποία φυσικά ουδείς αντιλήφθηκε μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους. Ταξίδευε προς την πατρίδα του, την Αγία Πετρούπολη, μαζί με εννιά ακόμη αξιωματούχους της Wagner.

  • Βίντεο από λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της 23ης Αυγούστου δείχνουν ένα αεροπλάνο να χάνει ένα φτερό και να πέφτει από τον ουρανό κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ.

 

Ο 72χρονος Πατρούσεφ θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και στενότερους έμπιστους του Πούτιν, καθώς οι δυο τους εργάζονταν μαζί ως νέοι αξιωματικοί της Κα-Γκε- Μπε στο Λένινγκραντ. Σήεμερα, οι εξουσίες του έχουν ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη Ρωσία.

Όταν ο Μπόρις Γέλτσιν διόρισε τον Πούτιν ως πρωθυπουργό του, ο Πάτρουσεφ ανέλαβε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της διαδόχου της Κα-Γκε-Μπε.

  • Ο Πατρούσεφ είναι μέρος ενός μικρού κύκλου συμβούλων στους οποίους πιστεύεται ότι βασίστηκε ο Πούτιν για τον σχεδιασμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή χαρακτήρισε την έκθεση του WSJ «pulp fiction».

«Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς η Wall Street Journal επιδίδεται σε μεγάλη παραγωγή δημοσιευμάτων pulp fiction» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Πεσκόφ.

“Έχουμε δει αυτό το υλικό, αλλά δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε. Είναι απίθανο να σχολιαστούν τέτοια υλικά”, είπε.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: