Το σχόλιο του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24: Αναζητούν την ανακωχή και δεν την βρίσκουν, όταν την πέτυχαν δεν φρόντισαν να τη διατηρήσουν….

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για νέα ανακωχή στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, χωρίς να αλλάζει τη θέση της για το δικαίωμα του Εβραϊκού Κράτους να αμύνεται στις επιθέσεις εναντίον του, από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24.

Ανέφερε τα εξής:

Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου, που συνεχίζουν τις ενέργειές τους παρά την επανέναρξη των εχθροπραξιών. Ελπίζουν ότι θα βρεθεί ο τρόπος για μία νέα ανακωχή που θα διαρκέσει, αν και φαίνεται πλέον ότι και το Ισραήλ και η Χαμάς επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν δια παντός τις διαφορές τους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που παίζει και το πολιτικό του μέλλον, θέλει να βγει ο καθαρός νικητής από αυτόν τον πόλεμο, καθώς βρίσκεται και υπό νέα πίεση: η κυβέρνηση του γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς από τον περασμένο χρόνο και το άφησε να υλοποιηθεί.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times είναι καταθλιπτικό για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ. Και φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι μπορεί να μην το απέτρεψε για να αδράξει την ευκαιρία να κλείσει τους λογαριασμούς του με τη Χαμάς. Το ισραηλινό σχέδιο προβλέπει πόλεμο μέχρι την εξαφάνιση της οργάνωσης.

Εάν δεν βρεθεί τρόπος να επανέλθουν οι πλευρές στην προηγούμενη κατάσταση της εκεχειρίας, εκφράζονται φόβοι ότι θα εμπλακούν και άλλες δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Δεν προβλέπεται ανάμειξη της Τουρκίας, αν και Ερντογάν είναι αυτός, ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται το ταραγμένο του μυαλό.

Οι χθεσινές συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, πρέπει να ήταν αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Όσοι διάβασαν πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων του κ. Μπλίνκεν, κατάλαβαν ότι επίκειτο η επανάληψη των συγκρούσεων. Σε τρεις περιπτώσεις είχε απευθύνει έκκληση στον Νετανιάχου να προσέξει ώστε να μην υπάρξει αιματοχυσία ανάμεσα στους αμάχους όταν επιτεθεί στο νότιο τομέα της Γάζας. Τα λόγια του έλεγαν στην πραγματικότητα τι θα ακολουθούσε και αυτό αποκαλύφθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα.

Σημειώνουμε ξανά τη μεγάλη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Νέλσον φέρεται να προειδοποίησε την Άγκυρα με κυρώσεις εάν συνεχιστεί η συλλογή πόρων για τη Χαμάς.

Βεβαίως, οι Αμερικανοί όλο λόγια είναι… Έχουν επιβεβαιώσει την παραβίαση των κυρώσεων για τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν τιμωρήσει την Τουρκία. Οπότε ΔΕΝ θα την τιμωρήσουν ούτε για τη βοήθεια που προσφέρει στη Χαμάς…

  • Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία:

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

“Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται”, τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι “παραβίασε τη συμφωνία” και “έριξε ρουκέτες”.

Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ντουμπάι:

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους αραβικών χωρών και συζήτησε το μέλλον της Λωρίδας Γάζας καθώς το Ισραήλ ξανάρχισε τις επιθέσεις του μετά την διακοπή μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας με τους μαχητές της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Πριν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος, στο τέλος της τρίτης του περιοδείας στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1200 ισραηλινούς και παίρνοντας μαζί τους 240 ομήρους, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συνομιλίες που έγιναν σήμερα επικεντρώθηκαν στην παρούσα κατάσταση στην Γάζα, μια ημέρα μετά την σύγκρουση και στο πως θα δημιουργηθεί μια «ανθεκτική, διαρκής και ασφαλής ειρήνη»

Αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, στο περιθώριο της διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

ΑΚΟΜΑ: Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε το Ισραήλ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιβάλει απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου σε ακραίους Ισραηλινούς εποίκους που εμπλέκονται σε βία εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου τους ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εναντίον αδιευκρίνιστου αριθμού προσώπων.

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, εν μέσω αύξησης των εβραϊκών οικισμών και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Η βία, που έφτασε φέτος στο χειρότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει. Ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στις 18 Νοεμβρίου στην Washington Post απείλησε να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων.

«Δήλωσα εμφατικά στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η ακραία βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι ευθύνονται για αυτή πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν μέτρα, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε ακραίους που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη», είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Ισραήλ να προσάγει τους δράστες της βίας αυτής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δει να γίνεται κάτι τέτοιο.

Η απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους. Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων, από τους οποίους πάνω από 6.000 είναι παιδιά.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τον εγκληματία πολέμου, Χένρι Κίσιγκερ (videos): Προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου για το καπρίτσιο του αντικομμουνισμού του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: