Το Politico αποκαλύπτει τις πρώτες καταθέσεις για το Qatargate: Τι λέει η Εύα Καϊλή για τον «ιδεαλιστή» σύντροφό και πατέρα του παιδιού της

File Photo H Eύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντζέσκο Τζόρτζι. Photo screenshot via ΕΡΤ




Υλικό από τις ανακρίσεις των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Qatargate, μεταξύ αυτών και της αντιπροέδρου της ευρωβουλής, Εύας Καϊλή, δημοσιεύει το Politico.

Η ιστοσελίδα παραθέτει τις δραματικές πρώτες ώρες μετά τη σύλληψη των πρωταγωνιστών του σκανδάλου καθώς και το περιεχόμενο των πρώτων καταθέσεών τους στις Αρχές.

Σε κάθε όνομα, η ιστοσελίδα, προσθέτει δίπλα ένα ουσιαστικό: Στον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι την «άρνηση», στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, την «παραδοχή», στον Αντρέα Κοτσολίνο, την «απόγνωση», ενώ στην Εύα Καϊλή τη λέξη «διαπραγματεύσεις». 

Στο απόσπασμα που αφορά την ελληνίδα ευρωβουλευτή, η ιστοσελίδα περιγράφει την ημέρα της σύλληψης ως ημέρα απόλυτου πανικού: ο σύντροφός της έχει συλληφθεί, και ο πατέρας της επίσης, ενώ μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε παραδώσει. Επιπλέον, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο η μικρή της κόρη να παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Όταν άκουσε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της είχε κατασχεθεί, νόμιζε ότι είχε πάθει τροχαίο. Αργότερα, όμως, εντόπισε ένα άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου Qatargate, Αντόνιο Παντζέρι, μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Η Εύα Καϊλή αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Στην πρώτη ανάκριση, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή δήλωσε ότι έμεινε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε. Πίστευε ότι ο Τζόρτζι ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι είχε έλλειψη χρημάτων και ότι πάλευε να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, πάρθηκαν για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο», δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη με τους Βέλγους ανακριτές, λίγες ημέρες αργότερα, η αστυνομία μηδένισε το ενδιαφέρον της στις τσάντες και τα μετρητά. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε εν μέρει τη βαλίτσα του Παντζέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κρατούσε έτοιμη για προληπτικούς λόγους, όπως είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Φραντσέσκο Τζόρτζι

Όσον αφορά στους άλλες εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, η ιστοσελίδα αναφέρει πως ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν πρόθυμος να μιλήσει στους ανακριτές για το πώς κατέληξε στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας το πώς βρήκε μια θέση ως ασκούμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να φθάσει να εργάζεται ως βοηθός του Αντόνιο Παντζέρι.

«Για μένα, είναι ένας μέντορας», δήλωσε σε συνομιλία με την αστυνομία στις 9 Δεκεμβρίου 2022. ‘Οπως τους είπε, μάλιστα, «χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύζυγό μου».

Παρόλο που εργαζόταν πλέον ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή – του Αντρέα Κοτσολίνο, που επίσης συνελήφθη για το σκάνδαλο – τη στιγμή της δικής του σύλληψης ο Τζόρτζι εξακολουθούσε να «βοηθάει» τον Παντζέρι στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε «υπόχρεος σε αυτόν».

Αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες, ενώ κατέθεσε πως «πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», για τον εαυτό του και την Εύα Καϊλή.

Ωστόσο, μόλις η αστυνομία τον ενημέρωσε αργότερα πως είχε συλλάβει τον πατέρα της Καϊλή, επειδή βρήκε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, αλλά και ότι στο διαμέρισμα του ζευγαριού είχαν βρεθεί περισσότερα χρήματα, η αντίδρασή του ήταν «να τα ξεράσει όλα».

Για την Εύα Καϊλή είπε πως γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά δεν ήταν «μέρος του δικτύου» που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντζέρι για λογαριασμό του Κατάρ. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, πάντως, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, θα ανακαλέσει την πρώτη δήλωσή του ότι η Καϊλή γνώριζε την προέλευση των μετρητών, λέγοντας στους ανακριτές: «Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της».

«Είναι πραγματική ανακούφιση που μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό», είπε όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση, δηλώνοντας: «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον δρόμο μου».

Αντόνιο Παντσέρι

Η αστυνομία συνέλαβε τον Παντσέρι στο σπίτι του στις 10:02 π.μ. στις 9 Δεκεμβρίου. Αργότερα θα ομολογούσε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, αλλά τις δύο ημέρες που ακολούθησαν τη σύλληψή του επέμεινε σε μια απλή στρατηγική: άρνηση, άρνηση, άρνηση, γράφει το Politico.

«Αυτό που πήρα […], ήταν η πληρωμή μου ως αντάλλαγμα για συμβουλευτική και όχι με στόχο τη διαφθορά», είπε στην αστυνομία, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των καταθέσεών του στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Παντσέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής που αποχώρησε από το Κοινοβούλιο το 2019 και ίδρυσε μια ΜΚΟ. Στην ανάκρισή του, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από το Κατάρ, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, περιγράφοντας το έργο του ως «κλασικό lobbying».

Αντρέα Κοτσολίνο

Η συνομιλία του Κοτσολίνο με τη βελγική αστυνομία πραγματοποιήθηκε αργότερα από τις άλλες, στις 21 Ιουνίου 2023. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα.

«Η ζωή μου έχει καταστραφεί, η εικόνα μου έχει καταστραφεί», είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής στην αστυνομία. «Δεν έχω καμία επιθυμία να επιστρέψω στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική μου ζωή καταστράφηκε, καταστράφηκε, δεν είχα ποτέ πριν προβλήματα με το δικαστικό σύστημα, ήμουν πολύ σεβαστός στην Ιταλία, αλλά ο κόσμος μου κατέρρευσε».

Με πληροφορίες από Politico

«Νέα Αριστερά», το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11»: Θέλουμε μια Αριστερά ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: