Μπουρλότο στην Ερυθρά Θάλασσα βάζουν οι Χούθι: Οι ΗΠΑ βύθισαν τρία σκάφη των ισλαμιστών ανταρτών που έπληξαν με πύραυλο πλοίο της Μaersκ* Αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου του ο δανέζικος κολοσσός

FILE PHOTΟ: F/A-18F Super Hornet fighter jets launch and return off the flight deck during flight operations aboard the aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) in the U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th ΠΗΓΗ: Fleet U.S. Central Command




Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν οι -υποστηριζόμενοι από το Ιράν -ισλαμιστές αντάρτες Χούθι, για να επιτεθούν σε ένα φορτηγό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ελικόπτερα από τα αεροπλανοφόρα USS Eisenhower και USS Gravely, απαντώντας σε σήμα κινδύνου από το πλοίο Maersk Hangzhou, ανταπέδωσαν πυρά εναντίον των σκαφών των Χούθι σε αυτοάμυνα και βύθισαν τρία από τα σκάφη. Κανείς από τους επιβαίνοντες σε αυτά δεν επέζησε.

Το τέταρτο σκάφος διέφυγε από την θαλάσσια περιοχή, συμπλήρωσε η CENTCOM.

Νωρίτερα η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε πληροφορία για μια επίθεση σε πλοίο που συνέβη 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η UKMTO τόνισε ότι ένα αγνώστου ταυτότητας πλοίο ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη και υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Κανένα μέλος του πληρώματος του πλοίου δεν έχει τραυματιστεί τόνισε η UKMTO.

Στον απήχο των εξελίξεων, η τεράστια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον ενός από τα πλοία της.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou ανέφερε πως επλήγη από πύραυλο καθώς περνούσε από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και πως στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση από τέσσσερα σκάφη ανταρτών Χούθι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ανέβουν στο πλοίο.

  • Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς που έχουν πραγματοποιήσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα.

Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν οι Χούθι για να επιτεθούν στο Maersk Hangzhou αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ, ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αφού έγιναν στόχοι πυρών των Χούθι, αμερικανικά ελικόπτερα «απάντησαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα μικρά πλοία και σκοτώνοντας τα πληρώματα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής δικοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην οποία διευκρινίζεται επίσης πως ένα τέταρτο πλοίο «διέφυγε από τη ζώνη».

 Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά

Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι.

«Δέκα Χούθι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία των Χούθι που επιχειρούσαν να σταματήσουν ένα πλοίο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Χοντέιντα», δήλωσε μία από τις δύο πηγές.

Οι τραυματίες διασώθηκαν μετά την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλα τέσσερα άτομα επέζησαν επίσης, σύμφωνα με τις λιμενικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομασθούν.

Από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επίθεσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς το παλαιστινιακό έδαφος που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό.

Το Maersk Hangzhou, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης το οποίο ανήκει στη δανική Maersk, ήταν το θύμα της «23ης απόπειρας επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου από τους Χούθι εναντίον διεθνών πλοίων», διευκρίνισε η Centcom.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Χοντέιντα, Υεμένη

Μα είναι δυνατόν να σηκώνεται από την Ουάσιγκτον και να πηγαίνει στην Τουρκία για να …«πείσει» τον Ερντογάν; Πληροφορίες για ταξίδι του Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: