Μα είναι δυνατόν να σηκώνεται από την Ουάσιγκτον και να πηγαίνει στην Τουρκία για να …«πείσει» τον Ερντογάν; Πληροφορίες για ταξίδι του Μπλίνκεν στην Άγκυρα

FILE PHOTO: Secretary Antony J. Blinken holds an end of year press availability from the press briefing room at the Department of State in Washington, D.C., December 20, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Οι πληροφορίες φτάνουν από παντού και φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε να πάει ξανά στην Άγκυρα, όπου μάλιστα, αυτή τη φορά, θα συναντήσει και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση γράφει στη σημερινή κυριακάτικη Καθημερινή η συνάδελφος Λένα Αργύρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Μπλίνκεν θα …πετάξει για την Τουρκία την ημέρα των Θεοφανείων. Θα ήταν καλό να πεταγόταν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, για να πάρει τη θεία φώτιση…

Αλλά αυτά τα έκανε μόνο ο προκάτοχός του, ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος μάλιστα πριν αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε το υπουργικό αεροπλάνο και πήγε στην Πόλη, όπου ζήτησε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Θυμίζω ότι επισκέφθηκε ειδικά το Φανάρι, δεν το έκανε στο πλαίσιο κάποιας επίσκεψης του στην Τουρκία.

Τα πράγματα για τις σχέσεις των ΗΠΑ και της κατοχικής δύναμης δεν είναι καθόλου καλά, άσχετα αν οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τρέμουν να το παραδεχθούν δημόσια.

  • Ο Ερντογάν τους κορόιδεψε για πολλοστή φορά την περασμένη Πέμπτη, όταν τους υποσχέθηκε ότι θα συνεδρίαζε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να εγκρίνει, επιτέλους, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έγινε καμία συνεδρίαση για το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας.

Είχαν προηγηθεί άλλες 6 με 7 υποσχέσεις, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αντίθετα ο Ερντογάν κατάφερε να «δέσει» και τα ελληνικά F-35 σε αυτόν τον κυκεώνα, σε αυτό το συνονθύλευμα που δημιούργησε στις σχέσεις του με τους Αμερικανούς, οι οποίοι δυστυχώς υπέκυψαν και σ’ αυτόν τον εκβιασμό.

Δεν έπρεπε ποτέ ο κ. Μπλίνκεν να εμπλέξει την Αθήνα σε αυτή την ιστορία της Σουηδίας. Είναι προσβολή προς μία σύμμαχο χώρα, όπως η Ελλάδα, αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά.

Ο κ. Μπλίνκεν -εφόσον τον δεχθεί τελικά ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας- θα μεταφέρει, υποτίθεται, το τελεσίγραφο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι η Σουηδία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Πως θα συμβεί αυτό, ένας Θεός ξέρει και φυσικά ο Ερντογάν.

Αμφιβάλλω, βέβαια, ότι θα μεταφέρει τελεσίγραφο, εάν επισκεφθεί την Τουρκία. Κάτι άλλο θα έχει στις βαλίτσες του… Ελπίζει ότι θα έχει πείσει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, για να δώσουν τη δική τους έγκριση για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μέχρι της στιγμής, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι νομοθέτες δεν θα αποφασίσουν κάτω από τον εκβιασμό του Τούρκου προέδρου. Μακάρι να κρατήσουν και να μην έχουν αποτέλεσμα οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκούνται από το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν υποκύψουν αυτή η απόφαση θα είναι ένας λεκές στην πολιτική τους καριέρα.

  • Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία, εάν πραγματοποιηθεί διότι ο Ερντογάν μπορεί και να του κλείσει την πόρτα, υποβιβάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα μάτια και των ξένων κυβερνήσεων, όπως και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Γιατί να επιδεικνύουν σεβασμό οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και κράτη που δεν υπάγονται στη Δυτική Συμμαχία, όταν βλέπουν τον υπουργό Εξωτερικών της υπερδύναμης να πηγαίνει στο παλάτι του Ερντογάν και να τον παρακαλεί. Πρόκειται για τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό λάθος.

Θυμίζω ότι μετά το σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, που «εκτέλεσε» …εναντίον του ο ίδιος ο Ερντογάν, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Το αφεντικό του κ. Μπλίνκεν, ο σημερινός Πρόεδρος της Αμερικής, ήταν τότε αντιπρόεδρος.

Θυμάται κανείς πως αντέδρασε; Πήγε …τρέχοντας στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Τούρκο πρόεδρο, ότι ο ίδιος και ο τότε πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα. Σάμπως και δεν γνώριζε η CIA ότι επρόκειτο για «σικέ» επιχείρηση ανατροπής του νεοσουλτάνου.

Αν δεν επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, και αν δεν ακυρωθεί αυτή η επίσκεψη, ο κ. Μπλίνκεν θα είναι και με τη βούλα ο πιο αποτυχημένος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όμηρος του Ερντογάν η αμερικανική εξωτερική πολιτική με προσωπική ευθύνη του Άντονι Μπλίνκεν: Ο ύπατος εκβιασμός της υπερδύναμης από τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: