Το μυστικό της σάουνας: Γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο με τον… ιδρώτα τους

Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/woman-in-sauna-3967280/




Yπάρχουν περισσότερες από τρια εκατομμύρια σάουνες στη Φινλανδία, οι οποίες δεν είναι μόνο αναζωογονητικές, αλλά βοηθούν τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, διαπιστώνει η Μιράντα Μπράιαντ της Guardian, στο ρεπορτάζ της για τη σχέση των Φινλανδών με τη σάουνα.

«Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος ηλικιωμένος επισκέπτης της σάουνας μου ζητήσει να του τρίψω την πλάτη», λέει ο Αλεξάντερ Λέμπκε, καθώς ξεναγεί τη δημοσιογράφο στη παλαιότερη εν λειτουργία δημόσια σάουνα της Φινλανδίας.

«Απλώς κάνε το, βοήθησε τους. Εκεί μπορείς να καταλάβεις πόσο βαθιά εδραιωμένη είναι η σάουνα εδώ στην κοινότητα». Συνήθως ο Λέμπκε, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «κλασικιστής της σάουνας», έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες θέρμανσης (διαδικασία που ξεκινά στις 7 το πρωί και διαρκεί επτά ώρες) στη σάουνα Rajaportti στο Τάμπερε, τις οποίες φέρνει εις πέρας γυμνός. «Δεδομένου όμως ότι έχει επισκέπτες, σήμερα φοράει μαγιό και παντόφλες, ενώ διαθέτει πολλά τατουάζ με θέμα τη θάλασσα», λέει η δημοσιογράφος.

File Photo Competitors cool off in the freezing tube before the semifinals at the Sauna World Championships, in Helsinki, Finland on 08 August 2009. EPA/PETRI PUROMIES FINLAND OUT

«Βρέθηκα στη Φινλανδία για να μάθω για την κουλτούρα της σάουνας, μια παράδοση που χαίρει τόσο μεγάλης εκτίμησης που το 2020 εγγράφηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unescο», γράφει η δημοσιογράφος.

«Το Τάμπερε, μιάμιση ώρα με το τρένο βόρεια του Ελσίνκι, διαθέτει περίπου εξήντα δημόσιες σάουνες σε μια πόλη περίπου 250.000 κατοίκων, κερδίζοντας τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας της σάουνα».

Αντίθετα με άλλες χώρες, όπου οι σάουνες συνήθως διατίθενται με ακριβό αντίτιμο, στη Φινλανδία διαδραματίζουν έναν πολύ πιο καθημερινό ρόλο. Αρκετοί άνθρωποι έχουν σάουνα στο σπίτι τους- πολλοί ηλικιωμένοι Φινλανδοί γεννήθηκαν ακόμη και σε σάουνα. Επιπλέον, θεωρούνται ιερός χώρος και ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει ανθρώπους της κοινότητας αλλά και να ηρεμήσει.

Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην έκθεση περί ευτυχίας τα τελευταία έξι χρόνια – θα μπορούσε η κουλτούρα της σάουνας να σχετίζεται με αυτό;

Eνα μέρος όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται

Οι σάουνες της Φινλανδίες γεμίζουν από νωρίς. Ακόμη και 15 λεπτά πριν ανοίξουν, κόσμος περιμένει στην είσοδο.

Η λειτουργία του χώρου ως σάουνα είναι μόνο μια πτυχή του ρόλου που έχει στην καθημερινή ζωή. Και αυτό διότι θα μπορούσε κανείς να πει πως μπορεί να θεωρηθεί από θεραπευτική αίθουσα μέχρι παμπ, καταφύγιο, κέντρο συζητήσεων και βρεφονηπιακός σταθμός καθώς είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται. Οι ηλικιωμένοι θαμώνες προσέχουν ο ένας τον άλλον, με το να νοιάζονται αν κάποιος ή κάποια δεν εμφανιστεί τη συνηθισμένη ώρα της σάουνας και τα μικρά παιδιά παίζουν σε μπανιέρες στο δάπεδο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Panu (@_pnu_)


«Θα περάσουμε το βράδυ μας με τις οικογένειες μας, οπότε είναι ένας ευχάριστος τρόπος να ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο», λέει στη δημοσιογράφο του Guardian η κοινωνική λειτουργός Ανίτα Κοντουκόσκι, 49 ετών, η οποία κάθεται σε ένα παγκάκι έξω, συζητώντας με μια φίλη της. Έχει μια ηλεκτρική σάουνα στο σπίτι της, αλλά τελευταία, με τις τόσο υψηλές τιμές του ρεύματος, ήταν πιο πρακτικό να έρχεται εδώ».

File Photo Competitors in the womens semifinals at the Sauna World Championships, in Helsinki, Finland on 08 August 2009. EPA/PETRI PUROMIES FINLAND OUT

Ο Janne Koskenniemi, διευθύνων σύμβουλος της Φινλανδικής Ένωσης Σάουνας, λέει: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαμε μια μικρή πτώση στη δημοτικότητα της σάουνας τη δεκαετία του ’70 ή του ’80, ίσως και τη δεκαετία του ’90».

Αυτό οφείλεται, εκτιμά, στην αύξηση των σάουνων κατώτερης ποιότητας που κατασκευάστηκαν σε διαμερίσματα («Καταλαβαίνεις μια κακή σάουνα όταν το κεφάλι σου καίγεται και τα πόδια σου κρυώνουν»). Αλλά τώρα, ολοένα και περισσότερες κοινόχρηστες σάουνες ανεγείρονται σε διαμερίσματα και παρατηρείται αύξηση των νέων δημόσιων σάουνων. Ενώ μερικές απευθύνονται σε τουρίστες, οι νεότεροι Φινλανδοί, λέει, έλκονται όλο και περισσότερο από τη σωματική χαλάρωση και τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pekka Matilainen (@pekkamatilainen)

Η σάουνα οπωσδήποτε συμβάλλει στα επίπεδα ευτυχίας των Φινλανδών, λέει ο Koskenniemi. Ο ίδιος συγκρίνει τον αντίκτυπο της συστηματικής επίσκεψης στη σάουνα με την πραγματοποίηση ψυχοθεραπείας. «Όταν είσαι στη σάουνα είσαι γυμνός με τη φυσική έννοια, είσαι γυμνός με τις σκέψεις σου και τη θέση σου στην κοινωνία. Είσαι μόνο εσύ».

Με πληροφορίες από Guardian

Αρχιπέλαγος Σοκότρα, όπως λέμε «Φώκλαντ του Κόλπου»: Ο αραβικός Κήπος της Εδέμ που έχουν βάλει στο μάτι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: