Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας επεκτείνει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς: Ξεκίνησαν οι επιθέσεις * Φθάνει η κρίσιμη στιγμή για τον νότο [photos, videos]

epa11008546 Smoke rises after an explosion on the northern part of the Gaza Strip, as seen from Sderot, southern Israel, 03 December 2023. EPA/ATEF SAFADI




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

«Πολεμάμε σκληρά και σχολαστικά στην βόρεια Γάζα και αυτό κάνουμε τώρα και νότια της Λωρίδας»… Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι που βρέθηκε με τους άνδρες και τις γυναίκες της Μεραρχίας Γάζας.

“Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) συνεχίζουν να επεκτείνουν τη χερσαία επιχείρησή τους κατά των κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

“Οι δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες με τρομοκράτες και τους σκοτώνουν”, δήλωσε.

 

Με τον τρόπο αυτό το Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει μεν την επέκταση και στο νότιο τμήμα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει- όπως εκτιμούν αναλυτές- η στιγμή της μεγάλης μάχης για το νότο.

Εκεί οι μαχητές της Χαμάς, όπως λέγεται από το Ισραήλ, βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο πόλεμος στο νότο, τις επόμενες ημέρες θα κρίνει πολλά για τις μετέπειτα επιχειρήσεις.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στο βόρειο τμήμα που οι θύλακες της Χαμάς, παρά το σφυροκόπημα των Ισραηλινών δυνάμεων, παραμένουν ενεργοί.

Πριν καν ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός, μια εκ των αποστολών που είχαν λάβει οι δυνάμεις του Ισραήλ ήταν η διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου για τις χερσαίες δυνάμεις από το Βορρά προς το νότο. Και κυρίως προς την περιοχή της Χανς Γιουνίς, εξήγησαν οι ίδιες πηγές από το Ισραήλ στην Hellasjournal.

Η αποστολή αυτή, πέραν της κρισιμότητας, ενέχει και πολλές παραμέτρους τις οποίες γνωρίζουν οι IDF. Η κυριότερη ίσως είναι πως πλήττονται θέσεις της Χαμάς, αλλά είναι μόνο εκείνες που φαίνονται. Χτυπήματα σε κτίρια, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε αγροτικές ή περιαστικές περιοχές στα Βόρεια της Γάζας.

Τα ενεργά και μάχιμα μέλη της Χαμάς ωστόσο παραμένουν κρυμμένα στην υπόγεια Γάζα και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να ξεδιπλώσουν το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο εναντίων των δυνάμεων του Ισραήλ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δεν θα είναι λίγα εκείνα που θα φροντίσουν μέσω των σηράγγων να φτάσουν ακόμη και εκτός συνόρων.

 

Τι θα επιτευχθεί ή θ’ αποκρουστεί εγκαίρως και με επιτυχία από τους Ισραηλινούς είναι ένα ερώτημα το οποίο θ’ απαντηθεί στο πεδίο από τις δυο πλευρές.

Πάντως το γεγονός ότι οι ρουκέτες της Χαμάς πέφτουν βροχή από την πρώτη στιγμή της λήξης της κατάπευσης του πυρός φανερώνει ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση παραμένει ιδιαίτερα ενεργή και αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, αψηφώντας ακόμη και τους χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εντός της Λωρίδας.

Παράλληλα,  ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι ο Διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς έπεσε νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή των IAF.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι προσπάθειες για την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός και παρά το γεγονός της αποχώρησης των μελών της Μοσάντ από το Κατάρ, δεν σταματούν. Οι όμηροι και η επιστροφή τους παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για το Ισραήλ που πιστεύει ότι μέσω της στρατιωτικής πίεσης και των πληγμάτων πιέζει την Χαμάς για την παράδοση των ανθρώπων που είχε αρπάξει στις 7 Οκτωβρίου.

Προβληματισμός εκφράζεται για τα δυο πλήγματα που ανακοίνωσαν οι Χούθι της Υεμένης σε πλοία Ισραηλινών συμφερόντων, την στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιος ευθύνεται για επίθεση κατά πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Πάνω από 800 τούνελ της Χαμάς εντοπίστηκαν στη Γάζα, λέει ο ισραηλινός στρατός: 500 έχουν ήδη καταστραφεί ή σφραγιστεί [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: