Το Κυπριακό ζήτημα, ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων! Ο φαντασμένος Στιούαρτ και το “μεγάλο δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο” στην νεκρή ζώνη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παραβρέθηκε στο End of the Year Reception των Ηνωμένων Εθνών με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ (Δ). Αριστερά ο Κόλιν Στιούαρτ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Το είχε η ημέρα! Ήταν η καθιερωμένη κοινωνική εκδήλωση, που οργανώνει κάθε Δεκέμβριο ο ΟΗΕ ενόψει της νέας χρόνιας, που πάντα «φιλοξενείται» στο σχεδόν ερειπωμένο «Λήδρας Πάλας».

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, έχοντας ως δεδομένο το διορισμό Απεσταλμένου για το Κυπριακό, κάλεσε όλους να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους και να στηρίξουν τους «δυο ηγέτες στην αναζήτηση μιας διεξόδου από το υφιστάμενο αδιέξοδο. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να ενεργοποιηθούμε».

Ο Κόλιν Στιούαρτ, όπως και οι προκάτοχοι του, είτε υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία συνομιλιών είτε όχι, οι εκκλήσεις τους αφήνουν έξω από την εξίσωση τον παράγοντα, που προκαλεί  το πρόβλημα. Καμία αναφορά στην κατοχική Τουρκία.

Πουθενά δεν υπάρχει η Τουρκία έστω και πίσω από τις γραμμές. Ως και το ζήτημα στην Κύπρο να έχει προκύψει ξαφνικά, ως αποτέλεσμα «ακραίων καιρικών φαινομένων» και μοιράστηκε στα δυο το νησί! Η Τουρκία είναι εκτός της εξίσωσης, όχι τώρα αλλά έκπαλαι, επειδή ως γνωστό το θέμα σκοπίμως παρουσιάζεται να είναι «δικοινοτικό» και όχι ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

  • Ο Κόλιν Στιούαρτ, έχοντας μάθει και πάθει από το Κυπριακό, παρουσιάσθηκε στην ομιλία του συγκρατημένος. Είπε πως ο διορισμός του Απεσταλμένου δεν θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά ένα σημαντικό βήμα για εξεύρεση εδάφους για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ αναφέρεται στην εξεύρεση «εδάφους». Δηλαδή, να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ της θέσης της ελληνικής πλευράς και εκείνη της τουρκικής για δυο κράτη;

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε αναχωρώντας από τη δεξίωση ότι «ελπίζουμε ότι θα μπορέσει η απεσταλμένη να μάθει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για επανάληψη των συνομιλιών». Και πως θα προκύψει τούτο, όταν η κατοχική πλευρά επιμένει στα δυο κράτη;

Κατά τα λοιπά, ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, που δεν φταίει ο ίδιος καθώς ακολουθεί την γνωστή, επαναλαμβανόμενη συνταγή, μίλησε για την ανάγκη «βελτίωση του κλίματος», ως μην γνωρίζουν οι Οηέδες τι γίνεται στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο ή στο Λήδρας Πάλας.

Περαιτέρω, ο Κόλιν Στιούαρτ, θέλοντας να παρουσιάσει μια εικόνα «κινητικότητας», διαψεύδοντας τα περί ακινησίας, μίλησε για «άνευ προηγουμένου αύξηση» της δραστηριότητας στις διάφορες επιτροπές, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «έχουν συζητήσει σε επτά έργα». Μίλησε και για έρευνα βιωσιμότητας για το μεγάλο δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην νεκρή ζώνη. Αυτό είναι το Κυπριακό!

Η βελτίωση του κλίματος, οι δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη, οι τεχνικές επιτροπές, οι οποίες κάποιες φορές τείνουν να λειτουργούν στη βάση μιας συνεργασίας μεταξύ δυο οντοτήτων. Και πώς θα βρεθεί λύση όταν είναι σκοπίμως εξαφανισμένος από την μεγάλη εικόνα ο πυρήνας του ζητήματος, που είναι η κατοχή.

  • Δηλαδή, όταν γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο, πραγματοποιηθούν καμιά δεκαριά δικοινοτικές συναντήσεις, με… προσοχή στο «λεκτικό και στο περιεχόμενο», για να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις και αντιδράσεις», θα πάρει τον στρατό και τους εποίκους η Τουρκία και θα φύγει;

Αναμένοντας την κ. Μαρία, όχι αυτήν με το σπίτι στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, αλλά την Κουεγιάρ από την Κολομβία, που θα είναι η προσωπική Απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, θα παρακολουθήσουμε, το πιο πιθανόν, το ίδιο έργο. Γιατί ξέρουμε και τη συμπεριφορά της Άγκυρας και των εγκάθετων, φερέφωνών της, στα κατεχόμενα. Και δεν έχουν δώσει δείγματα ότι διαφοροποιούνται.

Να μην προσπαθούμε; Βεβαίως. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, αυτό οφείλουμε να πράττουμε. Κι αυτό επειδή η μη λύση δεν είναι λύση. Αλλά αυτή δεν θα επιτευχθεί εάν το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στα στενά όρια της «διακοινοτικής διαφοράς».

Και δεν θα επιτευχθεί συμφωνία όταν το «κοινό έδαφος» θα… μετακινηθεί προς την πλευρά των τουρκικών αξιώσεων, για να ξεκινήσουν απλά συνομιλίες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Παρατεταμένο πράσινο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η αμερικανική υποκρισία για τους αμάχους με δικαιολογία τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: