Τι προβλέπει το σχέδιο «ανάστασης» για τα οκτώ C-27J Spartan: Οι απαραίτητες αλλαγές ώστε μετά από χρόνια να επιστρέψουν στους αιθέρες

Τα C-27J Spartan πορεύτηκαν για πολλά χρόνια δίχως σύμβαση που αφορά την μετέπειτα υποστήριξή τους με αποτέλεσμα ο στόλος μέρα με τη μέρα να λιγοστεύει παρά τις προσπάθειες διαρκείας των μηχανικών να τα κρατήσουν “ζωντανά” Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//Hellas Journal

Σε περίπου έναν μήνα η πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας του «Πήγασου» της 112 Πτέρυγας Μάχης, των C-27J Spartan δηλαδή, πιθανά θα έχει φτάσει στο αεροπορικό επιτελείο, για να ξεκινήσει η επεξεργασία της από τον αρμόδιο κλάδο.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι κατ’ ουσία η πρόταση συντάσσεται αυτό το διάστημα, αφού προηγήθηκαν αρκετές συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της εταιρείας και την Αεροπορία, η οποία πασχίζει με κάθε τρόπο να «αναστήσει» τον μεταφορικό στόλο.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφού καταγράψαμε το ρεπορτάζ και για τα C-130, την επίσκεψη του Α/ΓΕΑ στην Πορτογαλία και την υπόσχεση από εκεί ότι ένας «Ηρακλής» θα είναι έτοιμος το πρώτο 4μηνο του 2024.

  • Μέσα στον ίδιο χρόνο ακόμη ένα C-27 θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της συντήρησης που απαιτήθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης για την υποστήριξη των αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή πάντως τρέχουν και οι προσπάθειες για την προμήθεια νέων μεταφορικών μέσων, που η αξία τους φάνηκε με δυσάρεστο τρόπο μέσα στη χρονιά που πέρασε και χρειάστηκαν αυτά τ’ αεροσκάφη αλλά δεν ήταν διαθέσιμα.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι για δεκαετίες τα C-27J Spartan «σύρθηκαν» δίχως σύμβαση μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης, με τα γνωστά απαξιωτικά αποτελέσματα για την διαθεσιμότητα, των αεροσκαφών.

Μάλιστα η σχετικά πρόσφατη Follow On Support που υπεγράφη με την κατασκευάστρια εταιρεία αφορούσε τα έξι από τα οκτώ μεταφορικά κι αυτό γιατί τα χρήματα, σε αυτή την φάση, δεν έφταναν για όλο τον στόλο. Και παράλληλα τα δυο αεροσκάφη που έμειναν εκτός της συμφωνίας είναι εκείνα στα οποία θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.

Πάντως μέσα από τις συζητήσεις των δυο πλευρών έχει φανεί η διάθεση το επόμενο βήμα να συμπεριλαμβάνει όλο τον στόλο και να μην αφήνει έξω αεροσκάφη που μπορούν να ζήσουν ακόμη μια 20ετία προσφέροντας στην Πολεμική Αεροπορία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ομάδα Ιταλών εμπειρογνωμόνων θα φτάσει στην 112 Πτέρυγα Μάχης ώστε να γίνει επιθεώρηση στα δυο C-27, που κακά τα ψέματα έχουν υποστεί «κανιβαλισμό», προς όφελος της αναγκαίας διαθεσιμότητας μεταφορικών του τύπου.

Η υφιστάμενη σύμβαση ολοκληρώνεται το 2026, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει το αεροπορικό επιτελείο να φτάσει στο παρά πέντε για να προχωρήσει τη νέα συμφωνία, για την οποία οι σκέψεις είναι να επεκταθεί γι’ ακόμη επτά χρόνια.

Πλήρης αλλαγή στα avionics

Σημαντική λεπτομέρεια που αφορά και τους οκτώ «Πηγάσους» είναι πως μέσα σε αυτή την πρόταση συμπεριλαμβάνεται ένα upgrade packet για όλα τα avionics του αεροσκάφους. Ήδη χρήστες του C-27J Spartan έχουν ξεκινήσει αυτή την αναβάθμιση στα συγκεκριμένα συστήματα , ανάμεσα τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λεπτομέρεια αυτή θεωρείται απαραίτητο «συστατικό» για την μετέπειτα ζωή των αεροσκαφών καθώς ορισμένα από τα υφιστάμενα με τα οποία πετούν τα C-27, έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται από τη διεθνή αγορά.

Δεν είναι λίγες οι φωνές, εντός του στρατιωτικού επιτελείου, που επισημαίνουν κατά τις προτάσεις που καταθέτουν ότι με το μισό κόστος από μια αγορά, εφόσον γίνουν τα παραπάνω, επιτυγχάνεται η επέκταση της ζωής των οκτώ C-27 για μια επιπλέον 20ετία.

Έτοιμες αναμονές για kit διεύρυνσης αποστολών

Οι Ιταλοί συμπεριλαμβάνουν επιπλέον στην πρότασή τους για kit που μπορεί η αεροπορία να θελήσει την χρήση τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι είτε το σύστημα αυτοπροστασίας, είτε ένα medevac kit ή και ηλεκτρονικού πολέμου. Από την εταιρεία επισημαίνουν με νόημα ότι με την συντήρηση αυτή, που μπορεί να ξεκινήσει από τα καθηλωμένα, οι αναμονές- καλωδιώσεις θα είναι έτοιμες εφόσον ληφθεί μια μεταγενέστερη απόφαση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του αεροσκάφους αυτού.

Σε’ ό,τι αφορά την αναβάθμιση αυτή, όταν ξεκινήσει θα γίνει είτε στην Ελευσίνα, είτε στο Κρατικό Αεροπορικό Εργοστάσιο. Ομάδα Ιταλών θα φτάνουν στη χώρα μας ώστε να εργαστούν πάνω στο C-27. Εκεί θα βρίσκεται και η αρμόδια ελληνική ομάδα συντήρησης- αναβάθμισης ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στο δεύτερο αεροσκάφος που θα προχωρήσει προς την αναβάθμιση. Όλες οι εργασίες θα γίνονται υπό την επίβλεψη της ιταλικής ομάδας.

Από το τρίτο C-27 και μετά, όλη η αναβάθμιση θα περάσει αποκλειστικά σε ελληνικά χέρια των ανθρώπων της πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους, διατηρώντας με τον δικό τους τρόπο αυτά τ’ αεροσκάφη ζωντανά…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Τούρκος Υπ. Αμυνας κλαίει για το γερμανικό «όχι» στα Eurofighter αλλά καρφώνει Ισπανία – Βρετανία: «Δεν έχουν κανένα πρόβλημα»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: