Θετικό βήμα χωρίς… αυταπάτες για τον διαχρονικό “πονοκέφαλο” των ελληνοτουρκικών: Η άποψη της Αμερικής για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who is paying a visit to Qatar for the 9th meeting of the Türkiye-Qatar Supreme Strategic Committee, met with Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani of Qatar at Amiri Diwan. Photo via Turkish Presidency




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ, Τα ΝΕΑ

Για τους επιτελείς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα ελληνοτουρκικά μοιάζουν με έναν διαχρονικό πονοκέφαλο. Ναι μεν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν πλήρως, αλλά έχουν μάθει να ζουν με αυτόν και να διαχειρίζονται τα συμπτώματα του.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ βλέπουν με καλό μάτι την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη προσπάθεια που γίνεται για μια νέα διπλωματική προσέγγιση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Βεβαίως στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχουν αυταπάτες για κάποια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εξασφαλίσει ήρεμα νερά στο Αιγαίο έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, το τελευταίο πράγματα που θα ήθελαν είναι να παραμείνει ενεργή μια πηγή αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Από εκεί και πέρα, η αμερικανική πλευρά είναι ιδιαίτερα προσεχτική σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της. Δίνει τις ευλογίες της και ενθαρρύνει, αλλά γνωρίζει ότι σε αυτή φάση δεν χρειάζεται κάποια διαμεσολάβηση. Όπως μάλιστα εκτίμησε διπλωματική πηγή, «το καλύτερο είναι να αφήσουμε τις συνομιλίες να εξελιχθούν από μόνες τους».

Ωστόσο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει ικανοποίηση για τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για έναν επιπλέον λόγο. Αυτός έχει να κάνει με τον σχεδιασμό για τα εξοπλιστικά και τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογείται, η Τουρκία θα πάρει τα F-16, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει τα F-35 μαζί με ένα γενναιόδωρο πακέτο αμυντικής βοήθειας. Επίσης, φαίνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα στείλει μια επιστολή στο Κογκρέσο για το θέμα των υπερπτήσεων.

Στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι αυτός ο «χρυσός συμβιβασμός» θα καθησυχάσει τις ελληνικές ανησυχίες και συγχρόνως δεν θα αποξενώσει ακόμα περισσότερο έναν βασικό σύμμαχο σαν την Τουρκία.

* O Πέτρος Κασφίκης είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην γίνει ο Άγιος Βασίλης: Και αν ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας πει ότι και η Αθήνα είναι στη «γεωγραφία της καρδιάς του»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: