Τάσεις μετατόπισης της κοινής γνώμης υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων καταγράφει δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για τον γάμο ομοφύλων [videos]

Photo by Pixabay via Pexels




Τάσεις μετατόπισης της κοινής γνώμης υπέρ της θέσπισης μη κρατικών πανεπιστημίων καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ.

Διχασμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μάλλον αρνητικοί στη τεκνοθεσία.

Οσον αφορά στην οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Πολιτικός γάμος ομοφύλων- Νομική αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Mοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Η εικόνα όμως, αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά των ομόφλυων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.

Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.

Οπαδική βία- μέτρα για την αντιμετώπισή της

Στο τρίτο μεγάλο θέμα που ετέθη στη δημοσκόπηση του Σκάι και φορά στο φαινόμενο της οπαδικής βίας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατέυθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».




Την παγιωμένη υποχώρηση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega:

Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis, αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμώμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ.

ς.

«Αγκάθι» η χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 40% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πράγα: Δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: