Τα προ πολλού «στοχοποιημένα» ελικόπτερα προ των πυλών της Αεροπορίας Στρατού: Η απάντηση των ΗΠΑ & το «who is who» των Black Hawk

Το Black Hawk ήταν ένας στόχος της αεροπορίας στρατού από την εποχή που προκρίθηκε μέχρι και το ΝΗ-90. Πηγή εικόνας: Αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL,

Τριανταένα μεταφορικά ελικόπτερα Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού και τέσσερα για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου εγκρίθηκαν από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Με την αποστολή της επίσημης απάντησης των Αμερικανών ανοίγει κατ’ ουσία ο δρόμος για την αλλαγή σελίδας στην Αεροπορία Στρατού, η οποία ομολογουμένως περνά δύσκολες στιγμές τόσο με την διαθεσιμότητα των ΝΗ-90, όσο και με των Chinook, ενώ πετά ακόμα με τα μονοκινητήρια Χιούι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος τα 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Αμερικανοί δίνουν την ανώτατη τιμή που θα μπορούσε να φτάσει αυτή η πώληση. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα το 1,95 δις θ’ αλλάξει ριζικά και η τιμή για τα ελληνικά Black Hawk θα είναι εντελώς διαφορετική.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.

Στο επίσημο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με το Στειτ Ντιπαρτμεντ, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Και επιπλέον κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων (σ.σ. σύστημα αυτοπροστασίας), συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, εξοπλισμός εκπαίδευσης κι εκπαίδευσης προσωπικού, υπηρεσίες μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρία. Καθώς κι άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και προγραμματικής υποστήριξης.

Μάλιστα η εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών αν όχι όλων, είναι κοινή σε πολλά με τρεις υφιστάμενους τύπους ελικοπτέρων που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο. Κοινά ανταλλακτικά με τα S-70B Aegean Hawk, κοινά επίσης με τη νέα γενιά του πολεμικού ναυτικού, τα ΜΗ-60 Romeo αλλά και τα επιθετικά Apache.

Το «who is who» των Black Hack

Το Black Hawk είναι ένα ελικόπτερο που οι Αμερικανοί το έχουν εξελίξει μέσα από την αποκληθείσα πολεμική εμπειρία από τα πεδία των μαχών.

Είναι το ελικόπτερο που έχει πραγματοποιήσει πάνω από το 84% των εναέριων αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή όπου αλλού επιχείρησαν αμερικανικές δυνάμεις.

Είναι ικανό ακόμη κι αν βληθεί ή χάσει τα υδραυλικά του λόγω βλάβης, να συνεχίσει να πετά για περίπου 30 λεπτά σε ύψος 4000 ποδών και να μεταφέρει το στρατιωτικό τμήμα με τον πλήρη φόρτο σε ασφαλές σημείο εντός του πεδίου. Ακόμη δε κι αν χάσει τον έναν εκ των δυο κινητήρων που έχει, μπορεί να συνεχίσει να ίπταται με τον έναν.

Το UH-60Μ Black Hawk, ένα ελικόπτερο που μπορεί το πλήρωμά του ν’ αναλάβει πολλαπλές αποστολές είναι ικανό να φτάσει ακόμη και τα 170 μίλια ταχύτητα.

Ενταγμένο στην ψηφιακή τεχνολογία, νέο cockpit στην έκδοση «Μ», που ενδιαφέρεται η Ελλάδα.

Η Hellasjournal, χρόνια πριν (2018-2019) καταγράφοντας το ρεπορτάζ αναδείκνυε τις συζητήσεις που γίνονταν και τις αιτήσεις που υπήρχαν έστω και μεταχειρισμένα Black Hawk των Αμερικανών για τα SOF τμήματα. Μάλιστα οι τότε διερευνητικές επαφές είχαν επεκταθεί μέχρι και στα C-130J, πράγμα που το είχε επισημάνει η σελίδα μας.

Από τότε στον σχεδιασμό καταγράφονταν η ανάγκη νέων ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων κι όχι μόνο. Και στον τύπου του Black Hawk οι παρατηρήσεις ομιλούσαν για ένα αξιόπιστο ελικόπτερο με πολλές ικανότητες. Άλλωστε και σε διαγωνισμό του παρελθόντος, τότε που προκρίθηκαν τα ΝΗ-90, η Αεροπορία Στρατού προέκρινε το Black Hawk. Όμως η προοπτική της ενίσχυσης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είχε ωθήσει το υπουργείο τα ΝΗ-90 να προκριθούν, με ότι συνέβη βεβαίως στη συνέχεια…

 

Δένδιας: Προαναγγέλλει ουσιαστικές αλλαγές στη θητεία και αναβάθμιση της εφεδρείας-Συναινετικές λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία της ΕΑΒ και της ΕΑΣ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: