Τα εμπευσμένα βραβεία του Politico για τους ηγέτες της Ευρώπης: Βραβείο «Μπόρατ της διπλωματίας» στον Μπορέλ, «Χόμπιτ» στη Μελόνι, «Οι ζωές των άλλων» στον Μητσοτάκη

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Αθήνα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Βραβεία» σε πολιτικούς ηγέτες απένειμε το Politico για το 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει το βραβείο «Οι ζωές των άλλων» λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Δεν υπήρξαν πολλοί οι ηγέτες που μπόρεσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις ότι η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησής τους προσπάθησε να κατασκοπεύσει αντιπολίτευση και δημοσιογράφους. Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οποιοσδήποτε πολιτικός», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, που σε καυστικό τόνο, απονέμει τα «βραβεία» του 2023 σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ο γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας, ο Μητσοτάκης με σπουδές στο Χάρβαρντ, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να νερώσει το σκάνδαλο, γνωστό ως «Predatorgate» , αλλά κέρδισε την επανεκλογή του, ισχυριζόμενος ότι ήταν αθώος» γράφει το Politico που απονέμει στον πρωθυπουργό το βραβείο κατασκοπείας «Οι ζωές των άλλων».

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, «το λογισμικό κατασκοπείας Predator που έδωσε το όνομά του στην υπόθεση, θέτει το κινητό τηλέφωνο ενός θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο App Store. Το πώς κατέληξε το Predator σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, παραμένει ένα μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης Αρχής που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator, με τον ισχυρισμό ότι αξιωματούχοι διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες».

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, «νικήτρια» της χρονιάς αναδείχθηκε επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το Politico να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι της απονέμεται «η καλύτερη ερμηνεία μίας Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προσπαθεί όχι απλώς να προβάλει την εξουσία, αλλά και να την ασκήσει, προσκρούει σε έναν τοίχο από τούβλα.

Το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» απονέμεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς κανείς δεν ξέρει να «παίζει» την Ευρώπη, όπως αυτός. Ακριβώς όταν νομίζεις ότι τον εμπόδισες να κλωτσήσει την μπροστινή πόρτα (Γερμανία), έχει μπει ήδη από την πίσω πλευρά (Βουλγαρία). Σίγουρα, οι κυρώσεις είναι μεγάλη ενόχληση, αλλά με λίγη βοήθεια από τους ευρωπαίους φίλους του, η οικονομία εξακολουθεί να στροβιλίζεται — σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, με ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2023.

Στον Ζοζέπ Μπορέλ απονέμεται το βραβείο «Μπόρατ της διπλωματίας», με το διεθνές μέσο να αναφέρει στην ανάλυσή του ότι «αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να βασιστούν στον Ζοζέπ Μπορέλ, από τότε που έγινε ο τσάρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα τέλη του 2019, είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να βάλει το πόδι του στο στόμα του».

Από το σαρκαστικό χιούμορ των αρθρογράφων δεν γλίτωσε η Τζόρτζια Μελόνι η οποία βραβεύτηκε με τον τίτλο του «καλύτερου χόμπιτ που παίζει έναν φασίστα», αφού ως έφηβη της άρεσε να ντύνεται με άλλους ακροδεξιούς ως χαρακτήρες από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien.

Τέλος, το Politico απένειμε και το βραβείο «Πώς τολμάς!», στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεχάσει το παθιασμένο «πώς τολμάς» στη διάρκεια ομιλίας της στον κόσμο των ενηλίκων σε μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019.

Με πληροφορίες από Politico

Αγαλλίασαν οι …καρδιές των Αμερικανών, αλλά περιμένουν την τελική απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τα “τουρκικά” F-16 και τη Σουηδία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: