Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πορνογραφικοί ιστότοποι: Αυστηρότεροι κανόνες για την είσοδο των χρηστών και τα βίντεο χωρίς συναίνεση

File Photo by Pexels, Valeria Boltneva: https://www.pexels.com/photo/woman-lying-on-bed-597200/




Πονοκέφαλο για τους ιστότοπους Xvideos, Pornhub και Stripchat συνιστά η νέα οδηγία της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ που αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας τους και τους καλεί να ελέγχουν πολύ πιο σχολαστικά το περιεχόμενό τους.

Οι τρεις από τους μεγαλύτερους ιστότοπους πορνογραφίας στον κόσμο θα επιβαρυνθούν με νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων απαιτήσεων για την επαλήθευση ηλικίας, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι οι πλατφόρμες αυτές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ενός νόμου – ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για την καλύτερη αστυνόμευση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, οι πορνογραφικοί κολοσσοί Xvideos, Pornhub και Stripchat θα υπόκεινται από τον Απρίλιο στις υποχρεώσεις των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών» βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times.

O συγκεκριμένος νόμος ισχύει για πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Wikipedia και το TikTok.

Οι ιστότοποι ενηλίκων που εμπίπτουν στη νομοθεσία θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με μια σειρά αυστηρών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσής τους να εφαρμόζουν συστήματα που μπορούν να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Επίσης, αναλαμβάνουν ενισχυμένη ευθύνη για την κατάργηση παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο, και την υποβολή σε εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες. Η επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση της ΕΕ αναμένεται, αύριο Τετάρτη.

Οι τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες πορνό συγκαταλέγονται στους ιστότοπους με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Μόνο το Xvideos έχει 160 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται στους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Η Pornhub με έδρα τον Καναδά έχει ήδη αντιδράσει λέγοντας ότι έχει μόνο 33 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ και επομένως δεν υπάγεται στο DSA.

Το DSA συνιστά μια αναθεώρηση ορόσημο στους κανόνες που διέπουν το ψηφιακό οικοσύστημα. Μεταξύ άλλων, θέτει νέα πρότυπα για την αστυνόμευση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων στο διαδίκτυο για μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε συνολικά 19 εταιρείες με ειδικές υποχρεώσεις βάσει του νόμου.

Με πληροφορίες από FT

Επιστροφή στο Διάστημα για την Blue Origin: Eπιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου για πρώτη φορά μετά το ατύχημα του 2022 [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: