Στο DNA των Νεάντερταλ η απάντηση γιατί κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται με τις κότες;* Έρευνα συνδέει το πρωινό ξύπνημα με αυτό το μικρόσωμο πρώιμο είδος ανθρώπου

File Photo David Mark via Pixabay //https://pixabay.com/photos/neanderthals-prehistoric-mountains-96507/




Οι άνθρωποι που κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς ίσως θα ήταν καλό να ευγνωμονούν τους αρχαίους προγόνους τους για την καλή αυτή συνήθεια, ή τουλάχιστον τους Νεάντερταλ με τους οποίους αναμείχθηκαν οι πρόγονοί τους, λένε οι επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν, το DNA που κληρονομήθηκε από τα ξαδέρφια μας με τα χοντρά φρύδια και το μικρό ανάστημα μπορεί να συμβάλλει στην τάση ορισμένων ανθρώπων να είναι πιο λειτουργικοί πρωινοί τύποι, και να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα από άλλους.

Ενώ τα περισσότερα γονίδια που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσω της αρχαίας διασταύρωσης έχουν εξαλειφθεί από την εξέλιξη, ένα μικρό ποσοστό παραμένει, πιθανότατα επειδή βοήθησαν τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον όταν έφυγαν από την Αφρική για την Ευρασία.

«Αναλύοντας τα ψήγματα του DNA του Νεάντερταλ που παραμένουν στο σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή τάση», δήλωσε ο Τζον Κάπρα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλά από αυτά επηρέασαν τα γονίδια που διέπουν το βιολογικό ρολόι των σύγχρονων ανθρώπων, είπε, στις περισσότερες περιπτώσεις «αυξάνοντας την τάση να είναι κάποιος πρωινός άνθρωπος».

Τα κύματα του Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Κατά την άφιξή τους, συνάντησαν τους Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη προσαρμοστεί στη ζωή στο ψυχρότερο κλίμα, έχοντας καταλάβει την περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Χάρη στη διασταύρωση μεταξύ των ομάδων, οι άνθρωποι που ζουν σήμερα φέρουν έως και 4% του DNA του Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συνδέονται με τη μελάγχρωση του δέρματος, τα μαλλιά, το λίπος και την ανοσία.

Ο Κάπρα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν DNA από σύγχρονους ανθρώπους και Νεάντερταλ και βρήκαν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που εμπλέκονται στα βιολογικά ρολόγια ή στους κιρκαδικούς ρυθμούς των δύο ομάδων. Δεδομένου ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ, ήταν πιθανό μερικοί άνθρωποι που ζουν σήμερα να έφεραν τις παραλλαγές του Νεάντερταλ, κατέληξαν.

Ωστόσο, διευκρινίζει η έρευνα, το να είναι κανείς πρωινός άνθρωπος δεν απαιτεί γονίδια του Νεάντερταλ. Εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια επηρεάζουν το πότε οι άνθρωποι κοιμούνται και ξυπνούν, ενώ υπάρχουν και πολλές περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιρροές. Συνολικά, τα γονίδια του Νεάντερταλ έχουν μόνο μικρό αντίκτυπο.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κριθεί η τύχη του χαπιού της άμβλωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: