Η Λευκωσία ξανά στο επίκεντρο: Στην Κύπρο Ισραηλινοί τεχνοκράτες για τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

FILE PHOTO: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας, στο πέρασμα της Ράφας. EPA, KHALED ELFIQI




Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ενδοϋπηρεσιακή ομάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μιλώντας κατά την τακτική του ενημέρωση των ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε  ότι η επίσκεψη της τεχνικής ομάδας από το Ισραήλ, εντάσσεται στο πλαίσιο τεχνικών διαβουλεύσεων για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”, σε συνέχεια των δύο επισκέψεων που πραγματοποίησε τεχνική ομάδα από την Κύπρο στο Ισραήλ το προηγούμενο διάστημα.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Εκπρόσωπος, «έχουμε συντάξει ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό ως προς την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται στη Γάζα και που θα ενισχύσει σημαντικά την αναγκαία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό».

Ήδη, ανέφερε, όπως «είναι καλά γνωστό αρκετά κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν υλικοτεχνικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας να βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λάρνακα, έτοιμο για αποστολή μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας».

Ερωτηθείς για το τί θα συζητηθεί με τους Ισραηλινούς που έρχονται για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συζητήσεις και υπενθύμισε ότι ομάδα από την Κύπρο είχε πάει στο Ισραήλ. Η ειδική ομάδα, ανέφερε, θα δει αυτή τη φορά τις τεχνικές υποδομές στην Κύπρο και τα σημεία που αναφέρονται στην πρόταση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Τα τεχνικά σημεία που είχαν τεθεί είναι σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, πρόσθεσε, και αυτό που απομένει τώρα είναι το πράσινο φως από το Ισραήλ για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία η πρωτοβουλία της ΚΔ. Στην πρόταση προνοείται και το ενδεχόμενο ανθρωπιστικών παύσεων για να μπορέσει να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΠ/ΜΚ

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Θα ενημερώσει για τον ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: