Κατακραυγή και διπλωματική ένταση για τον θάνατο επτά εργαζόμενων της World Central Kitchen από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα: Ποια είναι τα θύματα [videos]

The destroyed car of the NGO World Central Kitchen (WCK) along Al Rashid road, between Deir Al Balah and Khan Younis in the southern Gaza Strip, 02 April 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Επτά εργαζόμενοι στην οργάνωση World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, προκαλώντας έντονη κατακραυγή αλλά και διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις, με τις ΗΠΑ να κράζουν την «οργή» τους για την… παράπλευση απώλεια, όπως κυνικά παραδέχτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε η WCK, τα θύματα ήταν Βρετανοί, Πολωνοί, Αυστραλοί, Παλαιστίνιοι και ένας Αμερικανός-Καναδός εργαζόμενος με διπλή υπηκοότητα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε «αθώους ανθρώπους», χαρακτηρίζοντάς το ως τραγικό και ακούσιο.

«Συμβαίνει στον πόλεμο, το ελέγχουμε, είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί αυτό το πράγμα», είπε σε μήνυμά του σε βίντεο.

Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν:

Lalzawmi ‘Zomi’ Frankcom

Η Frankcom πέθανε «κάνοντας τη δουλειά που αγαπά», ανέφερε η οικογένειά της σε δήλωση.

Την εργαζόμενη στην ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας περιγράφουν όσοι τη γνώριζαν ως «ένα ευγενικό, ανιδιοτελές και εξαιρετικό ανθρώπινο ον που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο βοηθώντας άλλους την ώρα που είχαν ανάγκη».

Τον περασμένο μήνα, η WCK δημοσίευσε ένα βίντεο στο X της Frankcom στην κουζίνα τους στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, η οποία άνοιξε πρόσφατα.

Damian Sobol

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι επιβεβαίωσε τον θάνατο του κ. Sobol.

«Ο γενναίος πατριώτης μας, ο κ. Damian Sobol από το Przemysl, βοήθησε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα όπου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.

 

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης για την οποία ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη», είπε σε βίντεο στο X. Σε προηγούμενη ανάρτησή του, είπε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Ισραηλινό πρεσβευτή μια «επείγουσα εξήγηση» για το χτύπημα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρζέι Σέινα δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, να ορίσει τους υπευθύνους και να «αποζημιώσει» τις οικογένειες των επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να καθορίσουν «ποιος πρέπει να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος γιατί πάτησε ένα συγκεκριμένο κουμπί» και να σκεφτούν «πώς θα αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων, ακόμη κι αν είναι αδύνατο να γίνει αυτό με χρήματα», δήλωσε ο Σιένα στο ιδιωτικό ραδιόφωνο ZET.

Σαΐφ Αμπού Τάχα

Ο Σαΐφ Αμπού ΤάχαΠένθιμοι είναι ο Παλαιστίνιος οδηγός που σκοτώθηκε στην επίθεση.

Εκατοντάδες άνθρωποι θρήνησαν τον Σαΐφ Αμπού Τάχα, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στη Ράφα, την πατρίδα του, όπου συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι τον μετέφεραν στους ώμους τους.

«Ήταν χαρούμενος που συνεργάστηκε με μια οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους, οι καρδιές μας είναι ραγισμένες από τον θάνατό σου, Σαΐφ», είπε ο στενός φίλος του Χασάν μέσα σε δάκρυα, θλίψη και θυμό.

Βρετανοί και Αμερικανο-Καναδοί υπήκοοι

Η WCK επιβεβαίωσε στο BBC ότι τρεις Βρετανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται για να επαληθεύσει τους θανάτους, προσθέτοντας ότι θα παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σκοτωθεί στη Γάζα

Περισσότεροι από 196 ακτιβιστές έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ Βάση Δεδομένων Ασφαλείας του Aid Worker Security, η οποία καταγράφει μεγάλα περιστατικά βίας κατά του ανθρωπιστικού προσωπικού.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από έξι μήνες εργάζονταν για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα.

Οργή στις ΗΠΑ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, περιορίστηκε να δηλώσει «εξοργισμένος» από το χτύπημα, ενώ ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου Μπάιντεν εξέφρασε την «αγανάκτησή» για τις απώλειες της ανθρωπιστικής αποστολής. Σε καμία περίπτωση το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς δεν αποτελεί «ελευθέρας» για εγκλήματα κατά αμάχων.

Τριντό: Απόλυτα απαράδεκτοι οι θάνατοι υγειονομικών

Την πλήρη αντίδρασή του στο πλήγμα εξέφρασε νωρίτερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστιν Τριντό, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις».

Ο Καναδός πρωθυπουργός κάλεσε ακόμη πλήρη έρευνα για τις συνθήκες του χτυπήματος και έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «διαφάνεια πάνω στο τι συνέβη».

Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στον Νετανιάχου ο Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως και να δώσει εξηγήσεις μετά τον θάνατο εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, στη Γάζα.

Ο Σούνακ δήλωσε «σοκαρισμένος και στεναχωρημένος» και είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασταυρώσει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες.

«Ζητούμε από το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε νωρίτερα ότι η Βρετανία ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να παράσχει μια «πλήρη, ξεκάθαρη εξήγηση του τι συνέβη».

Καταδικάζει η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό και εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων σε όλη την περιοχή.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Η ενέργεια του Ισραήλ προστίθεται στις πρόσφατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

»Ανησυχούμε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να κλιμακωθεί σε σύγκρουση που θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενεργήσουν με κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυνικός Νετανιάχου: «Ακούσιο» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε επτά μέλη ανθρωπιστικής αποστολής* «Αυτά συμβαίνουν σε καιρούς πολέμου»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: