Συνάντηση Σι Τζινπίγκ με Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ χωρίς προσδοκίες για συμφωνία γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ-Κίνας

Chinese President Xi Jinping inspects a government-subsidized rental housing community in Shanghai, China, 29 November 2023 (issued 30 November 2023). EPA/XINHUA / Wang Ye CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Πεκίνο για τη σύνοδο ΕΕ/Κίνας, η οποία αναμενόταν να επικεντρωθεί στην εμπορική ανισορροπία των δύο εταίρων, η οποία βάθυνε τα τελευταία χρόνια.

Η σύνοδος, η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια, ακολουθεί την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών Βρυξελλών/Πεκίνου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που απομόνωσαν τον ασιατικό γίγαντα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τους τελευταίους μήνες, ευρωπαίοι επίτροποι ταξίδεψαν στη χώρα για συνομιλίες διά ζώσης.

Ωστόσο τα ζητήματα που διχάζουν παραμένουν αρκετά ανάμεσα στην ΕΕ και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του μεγάλου ελλείμματός της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συνεχίσει να ανέχεται επ’ αόριστον την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα, διεμήνυσε προχθές Τρίτη η κυρία φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ταυτόχρονα την προτίμησή της στην εξεύρεση «λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Η εξισορρόπηση των εμπορικών συναλλαγών θα ωφελήσει και την Κίνα, επέμεινε και πρόσθεσε πως το Πεκίνο πρέπει να «εξετάσει με προσοχή» τις επιλογές πάνω στο τραπέζι.

Η σύνοδος ΕΕ/Κίνας θα δώσει την ευκαιρία να γίνουν «επιλογές», εκτίμησε, και «μπορεί να αποφασιστούν θετικές επιλογές για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τρέχουσες συναλλαγές της με την Κίνα διπλασιάστηκε μέσα σε δυο χρόνια κι έφθασε τα 390 δισεκ. ευρώ το 2022, επισήμανε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία ευκαιρία

Κατά τη συνάντησή τους σήμερα, ο κ. Σι κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν με τη χώρα του για να υπάρξει παγκόσμια σταθερότητα, να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο και να «εξαλειφθεί κάθε ανάμιξη» τρίτων στη διμερή σχέση, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μισέλ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ θα έχουν επίσης συνομιλίες με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να διεξαχθούν συνομιλίες προτού ξεκινήσει η διαδικασία για τις ευρωεκλογές του 2024, που θα πυροδοτήσουν αλλαγές στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Και τα δυο μέρη προσπάθησαν να κατεβάσουν τις προσδοκίες της συνόδου. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε τη Δευτέρα διπλωμάτες κρατών μελών της ΕΕ πως το Πεκίνο θέλει οι Βρυξέλλες να επιλέξουν την «ειρήνη και τη σταθερότητα» αντί για «νέο ψυχρό πόλεμο».

Ευρωπαϊκή πηγή είπε αυτή την εβδομάδα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως δεν ανέμενε τίποτε χειροπιαστό στη σύνοδο και πρόσθεσε ότι δεν προβλεπόταν να δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση.

Πλήγμα για τις σχέσεις Κίνας/ΕΕ χαρακτηρίζεται εξάλλου η απόφαση της κυβέρνησης της Ιταλίας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», το οποίο προωθεί προσωπικά ο πρόεδρος Σι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκκληση Ζελένσκι στους G7: Ο Πούτιν υπολογίζει στην «κατάρρευση» της Δυτικής στήριξης-Ακύρωσε παρέμβαση στο Κογκρέσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: