Σεργκέι Μπούμπκα, ο έκπτωτος ήρωας: Γιατί οι Ουκρανοί θεωρούν πλέον τον θρυλικό επικοντιστή συνεργάτη του εισβολέα Βλαντιμίρ Πούτιν

FILE PHOΤΟ: Ukrainian pole vaulter Sergei Bubka clears the bar at 6.00m during the Atletics Grand Prix at CharlΟty stadium in Paris 28 June. Bubka won the event. Eric FEFERBERG:




Ο Σεργκέι Μπούμπκα υπήρξε κάποτε ο πιο εμβληματικός αθλητής της Ουκρανίας. Τώρα όμως το όνομά του έχει ανεπανόρθωτα λερωθεί, γράφει το Politico σε δημοσίευμά του για το διάσημο επικοντιστή – θρύλο που πλέον ζει πλέον στο Μονακό και στην Ουκρανία θεωρείται όχι κάτι λιγότερο από «συνεργάτης» του Πούτιν, με όλο το νοηματικό φορτίο που έχει εν προκειμένω η λέξη αυτή.

Ερευνα του ουκρανικού ιστότοπου Bihus.Info το περασμένο καλοκαίρι αποκάλυψε ότι η εταιρεία του Bubka, Mont Blanc, συνέχιζε κανονικά να λειτουργεί στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.

Η εταιρία Mont Blanc πουλάει καύσιμα στους Ρώσους κατακτητές του Ντόνετσκ, του κρατιδίου – μαριονέτα που έχει στήσει ο Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ανακάλυψε, και δημοσίευσε, τρία συμβόλαια αξίας άνω των 14.000 δολαρίων εκείνη την εποχή.

Τα ποσά είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που χάνονται στον πόλεμο, αλλά οποιεσδήποτε συναλλαγές με Ρώσους κατακτητές αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς.

Η εταιρεία διαθέτει τουλάχιστον έξι βενζινάδικα στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ και ο αδερφός του Μπούμπκα, Βασίλι, αναφέρεται ως διευθυντής της εταιρείας σε όλα τα συμβόλαια.

Μετά τα δημοσιεύματα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, (SBU), ξεκίνησαν έρευνα και ο Βασίλι κατηγορείται τώρα ερήμην για συνεργασία με τους Ρώσους και «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η απάντηση του Μπούμπκα

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπούμπκα απάντησε στα δημοσιεύματα με ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο ανέφερε:  «Πάντα πολεμούσα για την Ουκρανία, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καταστροφή της φήμης μου εναντίον μου. Δεν έχω πάει στα κατεχόμενα από το 2014. Δεν επισκέφτηκα τους συγγενείς μου και δεν κατάφερα να παρευρεθώ ούτε στην κηδεία της μητέρας μου φέτος. Δεν έχω καμία σχέση με καμία επιχείρηση στα κατεχόμενα».

Οι ενστάσεις του Μπούμπκα δεν έπεισαν ωστόσο τους Ουκρανούς και δη μερικούς από τους πιο εξέχοντες αθλητές της χώρας, ότι ο θρύλος του επί κοντώ στηρίζει επαρκώς την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, όλοι οι αθλητές ενώθηκαν και περίμεναν μια τουλάχιστον μια δήλωση από τον Μπούμπκα. Συντάξαμε μια επιστολή, αλλά σε αυτή δεν μπήκε ποτέ η υπογραφή του Μπούμπκα», είπε στο POLITICO η Γιαροσλάβα Μαχουσίχ, σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος.

Οι αθλητές ζητούσαν απαγόρευση στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ο Μπούμπκα είναι ένα από τα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και μάλιστα με επιρροή.

«Του τηλεφωνήσαμε και του γράψαμε. Έκανε μια δήλωση αργότερα αλλά δεν είχε νόημα. Τίποτα άλλο δεν προήλθε από αυτόν», πρόσθεσε η Μαχουζίχ.

Ο Μπούμπκα απείλησε με μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων της Bihus, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία μήνυση κατετεθη.

Το ίδιο μέσο δημοσίευσε δύο ακόμη συμβόλαια από τον Μάιο του 2023 που καταδείκνυαν περαιτέρω επιχειρηματικές συναλλαγές του Μπούμπκα με την ελεγχόμενη από τη Ρωσία «δημοκρατία» τοπυ Ντονέτσκ.

Το όλο νομικό δράμα διεξάγεται στην Ουκρανία, ενώ ο Μπούμπκα ζει στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο πολυτελής βίος και ο υιός

Στο Μόντε Κάρλο, ο Μπούμπκα παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες της Μονακό στη ζώνη βεβαίως των VIP. Ο σύλλογος ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από την Ουκρανία αλλά όχι σε αντίστοιχα μέτρα από ΕΕ, Γαλλία ή τις ΗΠΑ.

Οι Ουκρανοί δεν νιώθουν απόρριψη μόνο από τον Μπούμπκα αλλά και από τον γιο του, επαγγελματία τενίστα.

«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Σεργκέι [τζούνιορ] κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά στο Μαϊάμι», είπε ο προπονητής ενός Ουκρανού τενίστα. «Υποσχέθηκε να μεταφέρει σίγουρα το όραμά μας για το τένις και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από την NOC και τη ΔΟΕ στον πατέρα του. Δεν έγινε τίποτα.

«Εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, αλλά τώρα δεν με συνανατάμου. Και συνεχίζει να επικοινωνεί με εκπροσώπους των επιτιθέμενων χωρών, ακόμη και με αυτούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τον πόλεμο», πρόσθεσε ο προπονητής.

Επιστρέφοντας στον πατέρα Μπούμπκα, ο θρύλος του επι κοντώ εγκαλείται επίσης ότι απέφυγε ενεργά τους Ουκρανούς αθλητές όταν τους συνάντησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Όρεγκον τον Ιούλιο του 2022. Άτομο που γνωρίζει το περιστατικό ανάφερε: «Περπατούσαν προς τον Μπούμπκα και καθώς ήταν έτοιμοι να τον χαιρετήσουν, εκείνος γύρισε το κεφάλι του».

Οι Ουκρανοί αθλητές που στάθηκαν στο πλευρό του Κιέβου δημοσίως και καταδίκασαν τον Πούτιν ήταν πολλοί. Οι δηλώσεις του Μπούμπκα όμως για τη Ρωσία ήταν πάντα πιο χλιαρές.

«Ταξίδευα με τρένο από το Κίεβο στο Λβιβ. Μερικοί άνθρωποι δεν είχαν φαγητό και μοιράστηκα ό,τι είχα μαζί τους. Ένιωσα πώς είναι να είσαι πρόσφυγας», είπε ο Μπούμπκα, στην πρώτη του δήλωση για τον πόλεμο τον Απρίλιο του 2022, περίπου δύο μήνες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την ολοκληρωτική της επίθεση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, ο Μπούμπκα έφυγε από τη χώρα την 1η Μαρτίου 2022, με ειδική άδεια αφού άνδρες σε ικανή στρατιωτική ηλικία δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ουκρανία.

Έκτοτε, έφυγε από τη χώρα άλλες δύο φορές. Η τελευταία φορά ήταν στις 4 Ιουλίου 2022. Και δεν επέστρεψε ποτέ.

  • «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, η ειρήνη και η ανθρωπότητα πρέπει να επικρατήσουν», ήταν το μόνο που κατάφερε να πει για τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Μπούμπκα λατρεύτηκε από τους Ουκρανούς τη δεκαετία του 1990, ως ο πιο σημαντικός αθλητής που αναδύθηκε στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της.

Ήταν ο πρώτος επικοντιστής που πέρασε τα 6 μέτρα και κατείχε 17 παγκόσμια ρεκόρ σε εξωτερικούς και 18 σε εσωτερικούς.

Μετά την απόσυρσή του, το 2001, ο Μπούμπκα στράφηκε στην πολιτική. Έγινε μέλος της ΔΟΕ το 2008. Από το 2002 έως το 2006 ήταν μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας κυρίως το Κόμμα των Περιφερειών.

Το 2005, αντικατέστησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς – τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο υπέρ του Κρεμλίνου που πυροδότησε τις εκτεταμένες διαδηλώσεις του Euromaidan τον χειμώνα 2013-14 και που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία στο Ντόνετσκ με τον Μπούμπκα για χρόνια – ως επικεφαλής της Ουκρανικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπή, διατηρώντας τη θέση του έως τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Μπούμπκα προσπάθησε ανεπιτυχώς τόσο να γίνει πρόεδρος της ΔΟΕ το 2013 όσο και ως επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου το 2015.

Αποτυχίες για τις οποίες οι Ουκρανοί κάνουν τώρα τον σταυρό τους

Με πληροφορίες από Politico

Όχι άλλο ξύλο, μόνο αγάπη: Ο θηριώδης παλαιστής, super star του WWE, Χαλκ Χόγκαν βαφτίστηκε στα 70 του, για να αφιερωθεί στον Ιησού [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: