Μεγάλος ρωσικός «αδελφός» στο Λονδίνο : Μακροχρόνιες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, αξιωματούχους

FILE PHOTO: Εξωτερική άποψη του κτιρίου όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB – πρώην KGB. EPA/SERGEI ILNITSKY *** Local Caption *** 53293742




Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσε σήμερα κατηγορίες κατά της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, FSB, για μακροχρόνια διαδικτυακή πειρατεία, με στόχο πολιτικούς και άλλα άτομα της δημόσιας ζωής.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι μια ομάδα έκλεψε δεδομένα μέσω κυβερνοεπιθέσεων, τα οποία αργότερα δημοσιοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου υλικού που σχετίζεται με τις εκλογές του 2019.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Το ίδιο έπραξε και σήμερα, με τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο να ανακοινώνει  ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο να πιστεύει τους βρετανικούς υπαινιγμούς περί κυβερνοεπιθέσεων κατά της δημοκρατίας της Βρετανίας ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ωστόσο, είπε σήμερα ότι οι ενέργειες της ομάδας ήταν «εντελώς απαράδεκτες».
 
“Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, απέτυχαν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να αποκαλύψουμε τη ρωσική μυστική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και να ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. 

Ο υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Λέο Ντότσερτι δήλωσε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων  ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας έχει κληθεί και δύο άτομα υφίστανται κυρώσεις. Ένας από αυτούς είναι ένας εν ενεργεία αξιωματικός της FSB.

Ο Ρώσος πρέσβης δεν ήταν διαθέσιμος μετά την κλήση την Τετάρτη, αλλά αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή αρχηγό αποστολής της Ρωσικής Πρεσβείας και εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εικαζόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η ομάδα κατηγορείται ότι διεξήγαγε εκατοντάδες άκρως στοχευμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, εεργαζομένων σε επιτροπές, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και άλλων στη δημόσια ζωή. Στόχευαν κυρίως τα ιδιωτικά email των ατόμων μετά από εκτενή έρευνα και τη δημιουργία ψευδών λογαριασμών που υποδύονταν τις αξιόπιστες επαφές τους.

Μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν ήταν ένας βουλευτής που είπε στο BBC τον Φεβρουάριο ότι τα email του είχαν κλαπεί.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είναι η διάδοχη υπηρεσία της KGB, η οποία λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν διευθυντής της FSB για μια περίοδο τη δεκαετία του 1990.

Η ομάδα που συνδέεται με την FSB – και συγκεκριμένα το τμήμα της που είναι γνωστό ως Κέντρο 18 – στοχεύει το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβοντας πληροφορίες από άτομα της πολιτικής και δημόσιας ζωής τουλάχιστον από το 2015, πιστεύεται.

Υποστηρίζεται ότι η ομάδα παραμένει ενεργή.

Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν δράση κατά της ομάδας.

«Η Ρωσία στοχεύει τη δημοκρατική διαδικασία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, η εκστρατεία κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτυχής παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία.

Η δημόσια κυβερνητική καταγγελία που έγινε σήμερα από το Λονδίνο έχει στόχο να διαταράξει το έργο της ομάδας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ενόψει των εκλογών σε όλο τον κόσμο του επόμενου έτους.

«Αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει τεράστιο όγκο δεδομένων», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. «Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τη Δύση με διάφορους τρόπους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές του 2019 μετά την κλοπή εγγράφων για το εμπόριο ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου  από τον συντηρητικό βουλευτή Λίαμ Φοξ, τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν.

Αλλά όταν διατυπώθηκε αυτή η κατηγορία το 2020, η συγκεκριμένη ομάδα πίσω από αυτήν την επίθεση δεν κατονομάστηκε και τώρα συνδέεται με τις ευρύτερες δραστηριότητες από την ίδια ομάδα που συνδέεται με την FSB.

Αυτοί που στοχεύει η οργάνωση προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα.

Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν το think-tank το Institute for Statecraft και τον ιδρυτή του Κρις Κόνελι, τα δεδομένα του οποίου διέρρευσαν στο διαδίκτυο καθώς. Στόχος υπήρξε επίσης  και ένας πρώην επικεφαλής της MI6, ο σερ Ρίτσαρντ Ντιαρλόβ.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ομάδα συμμετείχε στην «απόκτηση πληροφοριών» με το hacking των λογαριασμών email και την κλοπή των δεδομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στη συνέχεια διαβίβαζε πληροφορίες σε άλλους προκειμένου να δημοσιοποιηθούν.

Η κατηγορία από το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις από τις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να διαταράξει τις δραστηριότητες του ομίλου FSB αποκαλύπτοντάς τες.

Πιστεύεται ότι χρειάστηκαν μήνες μέχρι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποδείξουν με αρκετή σιγουριά ότι η ομάδα της FSB Center 18 ήταν υπεύθυνη και να συντονίσουν τις δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα. της.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να αυξήσουν τον εντοπισμό των κινδύνων καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς εκλογές, πιθανότατα το επόμενο έτος. Οι αμερικανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Νοέμβριο θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο χάκερ.

Το 2016, ένα διαφορετικό τμήμα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορήθηκε για κλοπή και δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκαν στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, μια κίνηση που ορισμένοι θεωρούσαν σημαντική σε μια στενή κούρσα.

Η ομάδα hacking είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως Star Blizzard, Cold River και Seaborgium.

Ένας μεγάλος όγκος δεδομένων θεωρείται ότι έχει κλαπεί από την FSB τα τελευταία χρόνια και μόνο ένα κλάσμα από αυτά έχει δημοσιοποιηθεί.

Με πληροφορίες από BBC

Έβγαλε γλώσσα κι ο εξευτελισμένος από τον ίδιο τον Πούτιν αρχικατάσκοπος της Ρωσίας: Η Ουκρανία θα γίνει – λέει στις ΗΠΑ – το νέο σας Βιετνάμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: