Πρωτοχρονιά με την ERT WORLD για τους Ελληνες όλου του κόσμου: Ολόκληρο το εορταστικό πρόγραμμα

Xρήστος Νικολόπουλος, Πέγκυ Ζήνα, Μελίνα Ασλανίδου. ΠΗΓΗ: ΕΡΤ




ERT WORLD γιορτάζει την Πρωτοχρονιά με τους Έλληνες όλου του κόσμου, με ένα ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκπομπές με ξεχωριστούς καλεσμένους, ελληνικές ταινίες, συναυλίες, ντοκιμαντέρ και εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Το Αλάτι της Γης, στις 13:00 (Ώρα Ελλάδας)
«Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, Πρώτη Γιορτή του Χρόνου: Κάλαντα, γιορταστικά τραγούδια και χοροί από τη Θράκη στην Κάτω Ιταλία»
Το χριστουγεννιάτικο «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο σε κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια και χορούς, που θα μας ταξιδέψουν από τη Θράκη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

«Ένα δέντρο μια φορά», στις 19:15 (Ώρα Ελλάδας)
Το «Ένα δέντρο, μια φορά», ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, που προάγει την οικολογική ευαισθητοποίηση και μεταδίδει επίκαιρα μηνύματα που αφορούν στη ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, γίνεται ταινία υψηλής ποιότητας τρισδιάστατων κινούμενων σχεδίων (3d animation).

Το παραμύθι εκτυλίσσεται ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, όταν συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο, που φυτρώνει στο άχαρο πεζοδρόμιο μιας πόλης, κι ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο, που βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ζηλεύει, ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως, δεν έχει στολίδια, ούτε και χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα καχεκτικό δέντρο στη μέση ενός παγωμένου, βρόμικου πεζοδρομίου; Κι όμως… εκείνη η νύχτα είναι αλλιώτικη από τις άλλες, μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική…

Η ΕΡΤ, σε συμπαραγωγή με την Time Lapse Pictures, υλοποιεί εκ νέου τη δημιουργία ενός ημίωρου προγράμματος υψηλών προδιαγραφών. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ράππας

Νύχτα Στάσου, στις 23:10 (Ώρα Ελλάδας)
Η μουσική εκπομπή «Νύχτα Στάσου» στέκεται ξανά στις καλύτερες στιγμές της, παρουσιάζοντας ένα επεισόδιο με πολυαγαπημένα λαϊκά τραγούδια, επιλεγμένα από τις εκπομπές της:
«Κάτω στον Πειραιά, μια θάλασσα τραγούδια», με πασίγνωστα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, που εμπνεύστηκαν από το μεγαλύτερο λιμάνι μας και τους ανθρώπους του. Τραγουδούν ο Χρήστος Μενιδιάτης, η Ζωή Παπαδοπούλου και η Ανδριάνα Μπάστα.

«Δύσκολοι έρωτες, πονεμένα σουξέ», με τραγούδια από μια ανέμελη εποχή διασκέδασης, τη δεκαετία του ’80. Η Κατερίνα Στανίση, ο Γιάννης Βασιλείου, ο Δημήτρης Σταρόβας, η Αγνή Καλουμένου και ο Δημήτρης Ρέππας τραγουδούν μεγάλες επιτυχίες εκείνης της δεκαετίας.

«Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο», με την Ελένη Ροδά, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, την Αφροδίτη Χατζημηνά και τον Πάνο Παπαϊωάννου να ερμηνεύουν τα λαϊκά τραγούδια του μουσικοσυνθέτη, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του.

Και τέλος, «Στέλιος Καζαντζίδης – Βίκυ Μοσχολιού: Oι μεγάλες φωνές», ένα αφιέρωμα σε δύο ανεπανάληπτους ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου με τους Βασίλη Λέκκα, Ιωάννα Εμμανουήλ, Δημήτρη Μπάκουλη και Δήμητρα Μπουλούζου να μοιράζονται δημοφιλή τραγούδια από το ρεπερτόριό τους.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023, Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Χριστούγεννα στο Χωριό, στις 06:00 (Ώρα Ελλάδας) – Νέα  ταξιδιωτική εκπομπή
Ένα πανηγυρικό επεισόδιο στον Τετράλοφο Κοζάνης, στην αυλή της Παναγίας των Βλαχερνών. Η γιορτή ξεκινάει με τα παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα, αφού εδώ όλοι σχεδόν, έχουν καταγωγή από τη θρυλική Λιβερά του Πόντου.

Ο Κωστής ανιχνεύει τα Χριστουγεννιάτικα έθιμά τους. Κυριαρχούν οι Μωμόγεροι, έθιμο που συμπεριλαμβάνεται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο. Γιατί εδώ τους λένε Κοτσαμάνια; Ποιος τους εμπνεύστηκε, πότε και τι συμβολίζει το τελετουργικό τους;

Κουβεντιάζοντας με τους κατοίκους ανακαλύπτουμε στοιχεία για την καθημερινότητά τους, το ρόλο της ΔΕΗ στην περιοχή, τα παρχάρια τους και όλες τις παραδόσεις τους. Το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει ποντιακές και κάποιες θρακιώτικες συνταγές. Μαθαίνουμε πώς φτιάχνεται η πεντανόστιμη ριζόπιτα. Και μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους, συγκινούμαστε όλοι με τις μνήμες τους που δεν σβήνουν ποτέ.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

Θεία Λειτουργία, στις 08:00 (Ώρα Ελλάδας)
Απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

«Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι», στις 10:30  (Ώρα Ελλάδας)
Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (3D animation), που βασίζεται στο ομότιτλο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης, κάθε φορά που βλέπει τ’ αστέρια στον ουρανό λαχταράει να τ’ αγγίξει. Όσο ο παππούς του προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, τόσο η επιθυμία του μεγαλώνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, ενώ βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή ένα ασημένιο αστεράκι. Ο δρόμος, όμως, μέχρι την κορυφή του δέντρου αποδεικνύεται δύσκολος και γεμάτος δελεαστικές παγίδες. Το στρατιωτάκι, η κουκλίτσα, το ναυτάκι –στολίδια του δέντρου– προσπαθούν να του αλλάξουν τα σχέδια. Αλλά ο Τρωκτικούλης, αψηφώντας τους πειρασμούς, είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Και στο τέλος τα καταφέρνει!
Είναι το μόνο ποντικάκι από «ολόκληρη την οικογένεια», που κατάφερε να αγγίξει ένα αστέρι…

Σεναριογράφος-στιχουργός: Ευγένιος Τριβιζάς
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ράππας – Άγγελος Ρούβας

Το Αλάτι της Γης, στις 13:00 (Ώρα Ελλάδας)
«”Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν!” Κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα»
Tο «Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μάς προσκαλούν σ’ ένα οδοιπορικό με κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, με τη Χορωδία και Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης.

Τα σύμβολα της ζωής και της γονιμότητας, σε μια μουσική επίκληση για υγεία και καλοχρονιά!
Στα λαϊκά έθιμα και τελετουργίες για το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα) τα πανάρχαια σύμβολα (φωτιά, νερό, ψωμί, ιερά φυτά κ.ά) συνοδεύονται με τα ευχετικά τραγούδια του αγερμού, τα κάλαντα.
Με τα παραδοσιακά κάλαντα τα παιδιά και οι νέοι «μεσολαβούν» ανάμεσα στον υλικό και τον πνευματικό κόσμο για να φέρουν «ομοιοπαθητικά», με τη δύναμη της νεότητας και των συμβόλων, την καλοσοδειά, την ελπίδα και την αισιοδοξία μπροστά στην καινούργια περίοδο που ξεκινά. Ένας λόγος που τραγουδιέται γίνεται λόγος «μαγικός»!
Επίσης, στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερος λόγος και για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τη μορφή του Έλληνα Αϊ-Βασίλη. Ασκητικός, λόγιος αλλά και γεωργός, δεν φέρνει αυτός δώρα αλλά περιμένει να τον υποδεχτούν οι νοικοκυραίοι, δίνοντάς τους ως αντάλλαγμα την «αλφαβήτα» (την ελληνική παιδεία) που, όπως διηγούνται τα τραγούδια, κάνει το ξερό ραβδί του ν’ ανθίσει φέρνοντας στη ζωή μας την καλοτυχία και τη γονιμότητα!

«Βίβα Ρένα», στις 19:15  (Ώρα Ελλάδας)  – Ελληνική ταινία, παραγωγής 1967
Η Ρένα, ξεπεσμένη λαϊκή τραγουδίστρια από την Κέρκυρα, ζει στην Αθήνα με τον μπουζουξή αδελφό της Στράτο, ενώ μία εξαδέλφη της, η Πεπίτα ντι Κόρφου με την οποία μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, είναι μεγάλη βεντέτα του ελαφρού τραγουδιού και μένει στη Ρώμη με τον αρραβωνιαστικό της Αντόνιο. Ο εφοπλιστής Λάμπρος Φωκάς καλεί στη δεξίωσή του την Πεπίτα, με την οποία είχε γνωριστεί πριν από χρόνια στη Νάπολη –αλλά εκείνη αδυνατεί να προσέλθει. Ένας κατεργάρης ατζέντης παρουσιάζει τη Ρένα στη θέση της Πεπίτα. Αρχικά το τέχνασμα έχει επιτυχία και ο Φωκάς γοητεύεται από την Πεπίτα-Ρένα. Η κομπίνα και η πλαστοπροσωπία αποκαλύπτονται, όταν η Πεπίτα έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές. Ο Φωκάς γίνεται έξαλλος, αλλά η Πεπίτα τον ηρεμεί. Δεν έγινε δα και τίποτα…

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης
Παίζουν: Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Ρίζος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νίκος Φέρμας, Αλέκος Κουρής, Δημήτρης Νικολαΐδης, Χρήστος Δοξαράς, Νικήτας ΠλατήςΣενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης

Istorima, στις 20:45 (Ώρα Ελλάδας) – «Το ποντιακό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι»
Η 90χρονη Ελένη Κυριλλίδου κι η Σοφία Κέλογλου, με καταγωγή από το Ασαρτσούχ, το Εσκητήρ και τη Νικόπολη του Πόντου, φτιάχνουν στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: «βασιλόπιτα» σαρί μπουρμά, κερκέλια και λεϊλέκια που τα έδιναν στα κάλαντα, λαχανοσαρμάδες και το γλύκισμα πουσούντε. Συνταγές που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά και κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος –  Ζωντανή μετάδοση, στις 22:55 (Ώρα Ελλάδας)
Η ΕΡΤ υποδέχεται το 2024 στην Πλατεία Συντάγματος σε μια εκρηκτική μουσική βραδιά του Δήμου Αθηναίων. Πρωταγωνιστές ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Μαρίνα Σάττι και οικοδεσπότες η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος.

Με δύο εορταστικές συναυλίες, αλλά και με ντουέτα, οι δύο μοναδικοί καλλιτέχνες θα καλωσορίσουν τη νέα χρονιά δυναμικά, με τη μουσική και τα τραγούδια τους.

Σε απευθείας σύνδεση από το Σύνταγμα, ο κορυφαίος τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση στηριγμένη στα πιο αγαπημένα τραγούδια του αλλά και σε τολμηρούς συνδυασμούς ελληνικών και ξένων εμβληματικών τραγουδιών. Μαζί του στη σκηνή θα βρεθεί η Βίκυ Καρατζόγλου, ο Βύρων Τσουράπης και η μπάντα του «Ευγενείς αλήτες».

Το δικό της στίγμα θα δώσει στη βραδιά και η Μαρίνα Σάττι με τους pop, mainstream και ethnic ρυθμούς της. Παρουσιάζοντας ένα μουσικό σόου με τη σφραγίδα της μοναδικής αισθητικής της, θα μας ταξιδέψει με τη σπουδαία μπάντα της στο εθιστικό μουσικό της σύμπαν. Από τη «Μάντισσα» ως τη «Yenna» της κι από όλο το εύρος της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων ως την trap, η πάντα σύγχρονη Μαρίνα Σάττι θα μας ξεσηκώσει με ζουρνά, νταούλι και πολυφωνικές αλχημείες, γκάιντα, beats και αισθησιασμό μέχρι τις πρώτες ώρες του 2024!

Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2024, Πρωτοχρονιά

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, στις 09:00 (Ώρα Ελλάδας)
Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα, στην καθιερωμένη εορταστική συναυλία.

Θεία Λειτουργία, στις 10:50 (Ώρα Ελλάδας)
Απευθείας μετάδοση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Κάθε τόπος και τραγούδι, στις 17:00 (Ώρα Ελλάδας) – ΕΡΤ Αρχείο, «Η Πρωτοχρονιά του Ακρίτα»
Η εκπομπή «Κάθε τόπος και Τραγούδι» επισκέπτεται τον μοναχικό και μοναδικό Ακρίτα της Φλώρινας.
Σ’ ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους, που η αποδημία και η μετανάστευση άφησαν πίσω τους μια απέραντη μελαγχολία, οι ελάχιστοι κάτοικοι μέσα από τα έθιμα και τα δρώμενα του χωριού τους εύχονται καλή Πρωτοχρονιά.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ – Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση
ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΑΝΔΕΣ – Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας

Νύχτα Στάσου, στις 22:00 (Ώρα Ελλάδας)
«Πρωτοχρονιά με την Πέγκυ Ζήνα»
Η μουσική εκπομπή «Νύχτα Στάσου» υποδέχεται το νέο έτος με εκλεκτούς καλεσμένους, αγαπημένα πρόσωπα της ΕΡΤ από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, δημοφιλή τραγούδια, θερμές ευχές, πολύ κέφι και εκπλήξεις.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται την Πέγκυ Ζήνα που παρουσιάζει ένα εορταστικό, χορταστικό πρόγραμμα επιτυχιών, που διασκεδάζει και ξεσηκώνει.

Στην παρέα της εκπομπής, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, Απόστολος Μαγγηριάδης, Χριστίνα Βίδου, Δημήτρης Κοτταρίδης, Νίνα Κασιμάτη, Αντώνης Καλκαβούρας, η παρουσιάστρια της καθημερινής ψυχαγωγικής εκπομπής «Πρωίαν σε Είδον» Τζένη Μελιτά, ο τραγουδιστής Ζερόμ Καλούτα, παρουσιαστής της εκπομπής «Φτάσαμε», οι ηθοποιοί Ντορέττα Παπαδημητρίου και Πάνος Σταθακόπουλος από την κωμική σειρά «Στα Σύρματα», οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Νίκος Καραγιώργης, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Μιχαλάκης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Τάκης Σακελλαρίου από τη σειρά «Η Παραλία», οι Στέργιος Αντούλας, Μιχάλης Αρτεμισιάδης, Κατερίνα Κρανίδη, Πωλίνα Μπέτση, Κάτια Νεκταρίου, Τίτος Πινακάς και Αλέξανδρος Τωμαδάκης από τη βραβευμένη ψυχολογική σειρά μυστηρίου «Κάνε ότι κοιμάσαι ΙΙ».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: