Πρόκληση επί νατοϊκού χώρου: 40 χιλιόμετρα διήνυσε ρωσικός πύραυλος στον ουρανό της Πολωνίας* Λυσσώδεις επιθέσεις κατά ουκρανικών εδαφών

Στρατιώτες περιπολούν σε περιοχή της ανατολικής Πολωνίας μετά το άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε στον εναέριο χώρο της. EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT




Ρωσικός πύραυλος φαίνεται πιθανότατα να είναι το αντικείμενο που εισήλθε σήμερα στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στρατηγός της χώρας.

Ο εντοπισμός του αγνώστου ταυτότητας εναέριου αντικειμένου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής εν μέσω μιας σφοδρής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Μασιέι Κλιστς, επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, δήλωσε ότι το αντικείμενο πιθανότατα εγκατέλειψε τον πολωνικό εναέριο χώρο αφού παρέμεινε λιγότερο από τρία λεπτά πάνω από το έδαφος της χώρας και γύρισε πίσω στην Ουκρανία.

«Η πτητική του πορεία στο εσωτερικό πάνω από την πολωνική επικράτεια ήταν υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο Κλιστς στους δημοσιογράφους. «Προς το παρόν το σενάριο που προτείνω είναι ότι ο πύραυλος εγκατέλειψε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας»

  • Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, ανεξέλεγκτος ουκρανικός πύραυλος είχε πλήξει το χωριό Πρζεβόντοου στη νότια Πολωνία σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτείνεται εκτός συνόρων.

Τον περασμένο Απρίλιο επίσης, στρατιωτικό αντικείμενο εντοπίσθηκε σ’ ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζαμόσκ κοντά στην βόρεια πόλη Μπίνγκοστς. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Republika μετέδωσε σήμερα ότι μια έρευνα για το αντικείμενο έγινε κοντά στην πόλη Χρουμπιέστσοου στην νότια Πολωνία.

«Είχαμε την πληροφορία ότι ένα αντικείμενο εμφανίσθηκε στα ραντάρ κοντά στο Χρουμπιέστσοου» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λούμπλιν, Κριστόφ Κομόρσκι στο Χ. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση ότι έπεσε εντός της περιοχής μας».

 

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και μονάδων εθελοντών του στρατού, ερεύνησαν την περιοχή αλλά δεν ήταν σαφές εάν το αντικείμενο έπεσε σε πολωνικό έδαφος. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες.

Ο στρατηγός Κλιστς είπε επίσης ότι ο πύραυλος πέταξε εντός της Πολωνίας διανύοντας μια απόσταση 40 χιλιομέτρων και ότι δεν ελήφθη καμία δράση εναντίον του.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλτν Τουσκ συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν το συμβάν.

  • Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στην Πολωνία, καθώς ένας ρωσικός πύραυλος φαίνεται πιθανότατα να εισήλθε σήμερα στον εναέριο χώρο αυτής της χώρας-μέλους της Συμμαχίας, δήλωσε με ανάρτηση στο X ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συνομίλησα με τον (Πολωνό) πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το περιστατικό με πυραύλους στην Πολωνία. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, παρακολουθεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε επαφή καθώς γίνεται διασταύρωση των γεγονότων. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ .

Λυσσώδης επίθεση της Ρωσίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της στον πόλεμο με την Ουκρανία, σκοτώνοντας 18 αμάχους, τραυματίζοντας περισσότερους από 130 άλλους και πλήττοντας κτίρια κατοικιών στο Κίεβο, στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η μεγάλης έκτασης αεροπορική επίθεση τις τελευταίες ημέρες του χρόνου δείχνει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει “συζήτηση για ανακωχή” με το Κρεμλίνο σε μια εποχή όπου υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης δυτικής υποστήριξης για το Κίεβο.


“Σήμερα, εκατομμύρια Ουκρανοί ξύπνησαν με τον ισχυρό ήχο εκρήξεων. Μακάρι αυτοί οι ήχοι των εκρήξεων στην Ουκρανία να μπορούσαν να ακουστούν σε όλον τον κόσμο”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση στους συμμάχους του Κιέβου να συνεχίσουν να παρέχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο τουλάχιστον τρεις άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και 32 έχουν επιβεβαιωμένα τραυματιστεί έπειτα από κτύπημα σε κτίρια κατοικιών και σε ακατοίκητη ιδιοκτησία, όπως ανέφεραν η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι.

 

Η Μαρία, κάτοικος Κιέβου, δήλωσε στο Reuters πως ξύπνησε από έναν “τρομερό κρότο” και βρήκε καταφύγιο στο μπάνιο του σπιτιού.

  • “Ήταν πολύ τρομακτικό. Ένας πύραυλος πετούσε στον αέρα και όλα γύρω τριγύρω βούιζαν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήθελα να τρέξω κάτω στο καταφύγιο”, είπε. “Μόλις μπήκα στο μπάνιο, ο καθρέφτης πετάχτηκε από τον τοίχο”.

Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατέρριψε 87 πυραύλους κρουζ και 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σύνολο 158 εναέριων “στόχων” που πυροδότησε η Ρωσία.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες υποδομές και βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

“Η Ρωσία επιτέθηκε με όλα όσα είχε στο οπλοστάσιό της (…) Πυροδοτήθηκαν περίπου 110 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η Ρωσία μπορεί να δημιουργεί απόθεμα πυραύλων ώστε να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα. Τον περασμένο χειμώνα, εκατομμύρια άνθρωποι βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν το ενεργειακό δίκτυο.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το σημερινό πλήγμα ήταν “μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και χωριά” αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε διακοπές ρεύματος στις περιοχές της νότιας Οδησσού, του βορειανατολικού Χάρκιβ, του κεντρικού Ντνιπροπετρόφσκ και στην περιοχή έξω από το Κίεβο.

Νεκροί και εκτεταμένες ζημιές

Καθώς οι διασώστες έψαχναν ανάμεσα στα ερείπια που προκάλεσε επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια, ο Βίκτορ Τσουχούνοφ, 73 ετών, δήλωσε στο Reuters πως ήταν στο σπίτι του όταν άκουσε ξαφνικά μια ισχυρή έκρηξη.

“Μια γυναίκα πέθανε εδώ. Δεν ξέρω αν ο γιος της ήταν στο σπίτι, ίσως να ήταν στη δουλειά”, είπε για το σπίτι.

 

Πύραυλοι έπληξαν επίσης αρκετές εγκαταστάσεις υποδομών στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου οι πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο, ένα σπίτι και ένα εξαώροφο κτίριο, ανέφερε η αστυνομία.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε κτίρια κατοικιών.

Στην περιφέρεια του Λβιβ, στα σύνορα με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μη κατονομαζόμενης κρίσιμης υποδομής, ανέφερε το γραφείο του προέδρου.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη Λβιβ που καταστράφηκε, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Τρία σχολεία και ένα νηπιαγωγείο υπέστησαν επίσης ζημιές, είπε ο δήμαρχος.

Στη βορειοανατολική πόλη Χάρκιβ, πυραυλικό πλήγμα κατέστρεψε μια αποθήκη, εγκαταστάσεις βιομηχανίας, ιατρικές εγκαταστάσεις και αποθήκη μεταφορών, ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 11 τραυματίστηκαν, είπε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Ο Ερντογάν επιτίθεται μετωπικά στο Ισραήλ: Βάζει την κόρη και το γαμπρό του να καλούν σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πρωτοχρονιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: