O πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τα 87 γενέθλιά του: Χωρίς επισημότητες, περιτριγυρισμένος από παιδιά [video]

A handout photo made available by the Vatican Media shows Pope Francis (C) greeting children during an audience to the children of Santa Marta Paediatric Dispensary at the Paul VI Hall, at the Vatican, 17 December 2023. EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Τα 87α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος και, όπως διαρρέει, δεν πρόκειται να γιορτάσει με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο, εκτός από μια συνάντηση στην οποία ο ποντίφικας συμμετείχε με μεγάλη ευχαρίστηση: το πρωί της Κυριακής ο Αργεντινός πάπας συνάντησε πάνω από 450 παιδιά και τις οικογένειές τους, στις οποίες η ειδική εθελοντική υπηρεσία του Βατικανού προσφέρει δωρεάν υγειονομική φροντίδα.

Μαζί τους παρακολούθησε ένα σύντομο θέαμα με καλλιτέχνες του τσίρκου και δοκίμασε γλυκά και τούρτα γενεθλίων.

Στη συνέχεια, ο ποντίφικας – όπως κάθε Κυριακή – ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και εκείνοι του ευχήθηκαν με ενθουσιασμό «χρόνια πολλά».

Μεταξύ εκείνων που θα ευχηθούν σήμερα στον πάπα Φραγκίσκο είναι ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας και χιλιάδες πολίτες απ’ όλον τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα , ο πάπας, σε συνέντευξή του στην μεξικανική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να ταφεί εντός του Βατικανού, αλλά ότι ζήτησε να ενταφιαστεί στην βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, η οποία βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης Τέρμινι.

«Θέλω να με θάψουν στην εκκλησία αυτή, λόγω της μεγάλης πίστης μου», είπε ο Φραγκίσκος. «Έχω ανάγκη να προσευχηθείτε για την υγεία μου, το γήρας δεν έρχεται ποτέ μόνο, δεν καλλωπίζεται, έρχεται όπως είναι, είναι ο εαυτός του», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Τα ταξίδια πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά γερνώντας ωριμάζεις, είναι ωραίο. Κάποιες φορές μου λένε ότι δεν έχω συναίσθηση της κατάστασης, διότι θέλω να κινούμαι, να κάνω πράγματα. Πιστεύω ότι είναι θετικό», πρόσθεσε.

Με αναφορά σε ενδεχόμενη του παραίτηση και στην επιστολή παραίτησης την οποία έχει υπογράψει και παραδώσει στον πρώην πρωθυπουργό του Βατικανού καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε -αν ποτέ χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί- ο Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Προς το παρόν δεν το έχω σκεφθεί. Είδα το θάρρος του Βενέδικτου, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, προτίμησε να πει “φτάνει” και αυτό για μένα λειτουργεί θετικά, ως παράδειγμα. Ζητώ από τον Kύριο να πει “όχι”, κάποια στιγμή, αλλά όταν Εκείνος το επιθυμεί».

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia

 

Έτοιμος ο τάφος μου, εκτός Βατικανού, στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε, ανακοίνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος: Μετά το θάνατο του Βενέδικτου οι εχθροί μου έγιναν πιο σκληροί [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: