Ο Νετανιάχου δεν κάνει πίσω, επιμένει να συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς: Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ υπέρ της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων

FILE PHOTO: Smoke rises above Shejaia in the northern Gaza Strip following Israeli army shelling, as seen from Be’eri, Israel, 16 December 2023. EPA, ATEF SAFADI




Απελευθερωθέντες όμηροι, συγγενείς απαχθέντων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, καλώντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των 112 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Νόαμ Πέρι, συγγενής ομήρου, κατηγόρησε το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου για τον ισχυρισμό ότι ήταν απαραίτητη η στρατιωτική πίεση για να απελευθερωθούν οι απαχθέντες.

«Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι όμηροι επιστρέφουν νεκροί», τόνισε ο Πέρι. Άλλοι διαδηλωτές ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να παρουσιάσει σχέδιο για τη διάσωση των ομήρων.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως πρέπει να διατηρηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να διασφαλιστεί η νίκη και η επιστροφή όλων όσοι απήχθησαν.

«Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες μας», είπε ο Νετανιάχου.

  • Ο θάνατος των τριών ομήρων “μου ράγισε η καρδιά” όμως η “στρατιωτική πίεση” πρέπει να συνεχιστεί, δηλώνει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να διατηρηθεί “η στρατιωτική πίεση” κατά του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη θλίψη που προκάλεσε στο Ισραήλ ο θάνατος τριών ομήρων από “κατά λάθος” πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Η είδηση αυτή “μου ράγισε την καρδιά. Ράγισε την καρδιά ολόκληρης της χώρας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

“Παρά τη βαθύτατη θλίψη, θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη διασφάλιση της νίκης επί των εχθρών μας”, τόνισε.

“Μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας”, πρόσθεσε.

“Οι οδηγίες που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζονται σε αυτήν την πίεση, χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα”.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου των τριών ομήρων, τους οποίους σκότωσε “κατά λάθος” ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Οι όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία και μίλησαν στα εβραϊκά, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οικογένειες ομήρων ζήτησαν το Σάββατο από την κυβέρνηση να παρουσιάσει γρήγορα ένα νέο σχέδιο διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωσή τους, δύο και πλέον μήνες από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς και τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο πως η θέση της είναι ότι αρνείται “οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκτός αν η επίθεση εναντίον του λαού μας σταματήσει τελείως”.

“Το κίνημα γνωστοποίησε τη θέση του στους διαμεσολαβητές”, πρόσθεσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

“Μετά την εξόντωση της Χαμάς, η Λωρίδα (της Γάζας) θα αποστρατιωτικοποιηθεί και θα τελεί υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ και δεν θα υπάρχουν πλέον εκεί άλλα στοιχεία να μας απειλούν”, επανέλαβε ο Νετανιάχου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP
Τελ Αβίβ, Israel

Οι Ουκρανοί αναχαίτησαν 104 από τα 112 μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τις επιτυχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: