Ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι η στρατιωτική πίεση είναι αναγκαία για να απελευθερωθούν όμηροι: Αποδοκιμασία από τους συγγενείς

epa11042788 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C), chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv, Israel, 24 December 2023. EPA, Ohad Zwigenberg, POOL




Το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα χωρίς την άσκηση στρατιωτικής πίεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν θα είχαμε επιτύχει έως τώρα να απελευθερώσουμε περισσότερους από 100 ομήρους χωρίς στρατιωτική πίεση», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο ισραηλινό κοινοβούλιο. «Και δεν θα επιτύχουμε να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους χωρίς στρατιωτική πίεση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως μετέβη σήμερα στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τους The Times of Israel επισκέφθηκε μια ταξιαρχία εφέδρων, και υποσχέθηκε «μια εντατικοποίηση» των μαχών που μαίνονται στον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της Χαμάς. «Επιστρέφω τώρα από τη Γάζα. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να πολεμάμε και εντείνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες και αυτή θα είναι μια μακρά μάχη που δεν πλησιάζει στο τέλος» είπε ο Νετανιάχου ενώπιον βουλευτών του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ωστόσο οι δηλώσεις του αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοκιμασία του, από οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς εδώ και 80 ημέρες.

«Τώρα, τώρα!», φώναζαν γονείς ομήρων διακόπτοντας σε πολλά σημεία την ομιλία, την ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωνε πως οι ισραηλινές δυνάμεις χρειάζονται «περισσότερο χρόνο» για να καταφέρουν να τους απελευθερώσουν συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις τους στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου 156 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξης της φάσης χερσαίων επιχειρήσεων στον πόλεμο, στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

«Κι αν ήταν ο γιος σου;», «80 ημέρες, κάθε λεπτό είναι η κόλαση», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε πανό που κρατούσαν οι οικογένειες στο κοινοβούλιο, το οποίο διεξήγαγε μια ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα των ομήρων.

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Δυσοίωνες προβλέψεις: Ο Νετανιάχου λέει πως ο πόλεμος δεν πλησιάζει στο τέλος και η Χαμάς δεν αφήνει την εξουσία για μια μόνιμη εκεχειρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: