Ο Ινδικός ωκεανός κλειδί ενός ακήρυκτου πολέμου: Οι βάσεις και ο σχεδιασμός μελλοντικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν – Ανάλυση Reuters [videos]

Χάρτης του Ινδικού Ωκεανού via Google Maps. Ειδική επισήμανση για το κομβικό στενό της Μαλάκας




Κάθε μέρα, σχεδόν 60 -πλήρως φορτωμένα- τάνκερ πλέουν μεταξύ του Περσικού Κόλπου και των κινεζικών λιμανιών, μεταφέροντας περίπου το μισό πετρέλαιο που τροφοδοτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Καθώς τα πλοία εισέρχονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ταξιδεύουν σε ύδατα που ελέγχονται όλο και περισσότερο από τον στρατό της Κίνας, από τους πυραύλους και τα αεροδρόμια στις βάσεις της σε αμφισβητούμενα νησιά μέχρι τα αντιτορπιλικά τύπου 055.

Αλλά όταν νωρίτερα διασχίζουν τον Ινδικό Ωκεανό, μαζί με άλλους που κατευθύνονται προς την Κίνα από την Αφρική και τη Βραζιλία, αυτά τα τάνκερ δεν έχουν προστασία σε ένα ναυτικό θέατρο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters με τίτλο Why the Indian Ocean could be China’s Achilles’ heel in a Taiwan war που υπογράφει ο Greg Torode.

Δώδεκα στρατιωτικοί ακόλουθοι και μελετητές λένε ότι η ευπάθεια ελέγχεται τώρα καθώς δυτικοί στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί στρατηγικοί παίζουν διακριτικά σενάρια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ή να κλιμακωθεί μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν ή αλλού στην Ανατολική Ασία.

Σε έναν μεγάλο πόλεμο, τα κινεζικά πετρελαιοφόρα στον Ινδικό Ωκεανό «θα βρίσκονταν πολύ ευάλωτα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπρούστερ, μελετητής ασφαλείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

  • «Τα κινεζικά πλοία του πολεμικού ναυτικού θα παγιδεύονταν ουσιαστικά στον Ινδικό Ωκεανό και… θα είχαν ελάχιστη ή καθόλου αεροπορική υποστήριξη, επειδή δεν υπάρχουν δικές της βάσεις ή εγκαταστάσεις στις οποίες (η Κίνα) θα μπορούσε να βασιστεί».

Τέσσερις απεσταλμένοι και οκτώ αναλυτές που γνωρίζουν τις συζητήσεις σε δυτικές και ασιατικές πρωτεύουσες, ορισμένοι μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα, είπαν ότι αυτή η διαρκής αδυναμία δίνει στους αντιπάλους της Κίνας ένα εύρος επιλογών κλιμάκωσης, ειδικά σε μια μακροχρόνια σύγκρουση, όπως αυτή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτά τα σενάρια κυμαίνονται από επιχειρήσεις παρενόχλησης και απαγόρευσης κατά της κινεζικής ναυτιλίας που θα μπορούσαν να εκτρέψουν τα κινεζικά πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, μέχρι τον αποκλεισμό και όχι μόνο.

Σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, τα δεξαμενόπλοια – ικανά να μεταφέρουν 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – θα ήταν βραβεία για να βυθιστούν ή να συλληφθούν, αντανακλώντας τις ναυτικές ενέργειες του περασμένου αιώνα όπου οι μαχητές στόχευαν τους οικονομικούς πόρους των εχθρών τους, είπαν τρεις αναλυτές.

Αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την Κίνα από το να ξεκινήσει δράση ή αργότερα για να αυξήσει το κόστος σε μια εισβολή στην Ταϊβάν.

Λιγότερο σαφές είναι πώς αυτή η ευπάθεια μετατοπίζει τους υπολογισμούς του Πεκίνου προς την Ταϊβάν, είπε ο λαός.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση του στον Ινδικό Ωκεανό.

Η εντολή Σι για το 2027

Οι Κινέζοι στρατηγοί γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά τελικά οποιαδήποτε απόφαση για έναρξη στρατιωτικής δράσης θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με έγγραφα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και απόστρατους αξιωματικούς.

Ο Σι έδωσε εντολή στον PLA να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, τον Φεβρουάριο. Η Κίνα έχει αυξήσει τους στρατιωτικούς ελιγμούς ενόψει των εκλογών στο νησί τον Ιανουάριο.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2013, ο Σι και άλλοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισαν τη σημασία ενός εκσυγχρονισμένου στρατού που μπορεί να προβάλει την ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο και να εξασφαλίσει τους ζωτικούς εμπορικούς δρόμους της Κίνας.

Η Κίνα εισήγαγε 515,65 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου τους 11 μήνες έως τον Νοέμβριο, ή 11,27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ετήσια αύξηση 12,1%.

  • Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι περίπου το 62% του πετρελαίου της Κίνας και το 17% των εισαγωγών φυσικού αερίου της διέρχονται από το Στενό της Μαλάκας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, βασικές πύλες εισόδου στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Κίνα κινείται προς τη διαφοροποίηση των προμηθειών, με τρεις αγωγούς από τη Ρωσία, τη Μιανμάρ και το Καζακστάν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της το 2022, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία οδήγησαν επίσης την Κίνα να αποθηκεύσει περισσότερο φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της.

Το φαγητό είναι μια πιο περίπλοκη εικόνα. Οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας – που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές – αποστέλλονται εν μέρει μέσω του Ινδικού Ωκεανού, αλλά άλλα προϊόντα, όπως η ποτάσα, που χρειάζονται για λίπασμα, φτάνουν μέσω άλλων οδών.

Οι κινεζικοί δορυφόροι και οι 11 πιθανές βάσεις

Η Κίνα έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών δορυφόρων, αλλά μόνο μία ειδική στρατιωτική βάση και δεν διαθέτει αεροπορική κάλυψη από ξηρά ή θάλασσα, για ναυτικές αναπτύξεις στον Ινδικό Ωκεανό.

Στην ετήσια έκθεσή του του Οκτωβρίου για τον στρατό της Κίνας, το Πεντάγωνο απαριθμεί 11 πιθανές κινεζικές βάσεις στις παρυφές του ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων του Πακιστάν, της Τανζανίας και της Σρι Λάνκα. Αυτές οι τοποθεσίες αντικατοπτρίζουν την κινεζική διπλωματική και εμπορική προσέγγιση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Σι.

Αλλά αυτά δεν έχουν αναδειχθεί ως σκληρά στρατιωτικά μέσα, χωρίς ούτε μόνιμη παρουσία του PLA ούτε δημόσια γνωστές εγγυήσεις πρόσβασης σε μια σύγκρουση, δήλωσαν οι ακόλουθοι και ένας Ασιάτης διπλωμάτης.

Η έκθεση του Πενταγώνου σημειώνει, στη γλώσσα που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος, ότι η Κίνα εξακολουθεί να «έχει μικρή ικανότητα προβολής ισχύος» στον Ινδικό Ωκεανό.

Η αρχική υπερπόντια βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί, στη δυτική άκρη του ωκεανού, άνοιξε το 2017 και φιλοξενεί 400 πεζοναύτες, αντικατοπτρίζοντας την κινεζική συμμετοχή σε διεθνείς περιπολίες πειρατείας γύρω από το Κέρας της Αφρικής από το 2008.

Αλλά η βάση δεν έχει αεροδρόμιο και πλαισιώνεται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις επτά άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Η παρουσία των ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό παραμένει έντονη, αντανακλώντας τη συσσώρευση του Ψυχρού Πολέμου.

  • Ο 5ος στόλος των ΗΠΑ εδρεύει στο Μπαχρέιν, ενώ ο 7ος στόλος με έδρα την Ιαπωνία λειτουργεί από το Ντιέγκο Γκαρσία, μια ατόλη υπό τη διαχείριση του Ηνωμένου Βασιλείου με διαδρόμους για βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και μια λιμνοθάλασσα προσαρμοσμένη για να στεγάζει αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Στα ανατολικά, η Αυστραλία αυξάνει τις περιπολίες χρησιμοποιώντας το υποβρύχιο κυνηγετικό αεροσκάφος P-8 Poseidon και επεκτείνει μια βάση στη δυτική ακτή για βρετανικά και αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια και, τελικά, αυστραλιανά πυρηνοκίνητα σκάφη .

Τα τρωτά σημεία της Κίνας

Ο Zhou Bo, ένας συνταξιούχος ανώτερος συνταγματάρχης του PLA και συνεργάτης ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, είπε ότι γνώριζε τις ξένες συζητήσεις σχετικά με τα τρωτά σημεία της Κίνας, αλλά τα σενάρια ήταν υποθετικά.

Εάν η Κίνα και η Δύση συγκρούονται στρατιωτικά στον Ινδικό Ωκεανό, μια τέτοια σύγκρουση από τη φύση της θα ήταν «σχεδόν ανεξέλεγκτη» σε κλίμακα και τοποθεσία, είπε ο Zhou. «Σε εκείνο το σημείο είναι ένας μεγάλος πόλεμος που εμπλέκει πολλές χώρες», είπε.

Ωστόσο, είπε, η Κίνα θα επεκτείνει σταδιακά τις αναπτύξεις και τις επιλογές βάσης για να ενισχύσει τη θέση της.

Στρατιωτικοί ακόλουθοι και αναλυτές που παρακολουθούν τις αναπτύξεις στον Ινδικό Ωκεανό λένε ότι η Κίνα γενικά διατηρεί τέσσερα ή πέντε πλοία επιτήρησης και παρόμοιο αριθμό πολεμικών πλοίων και ένα επιθετικό υποβρύχιο ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει ακόμη δοκιμάσει τα πιο ισχυρά της περιουσιακά στοιχεία στον Ινδικό Ωκεανό, είπε ένας πρώην αναλυτής των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα αλλάξει, ιδιαίτερα καθώς τα έγγραφα της PLA τονίζουν τη σημασία των περιπόλων πειρατείας για την προστασία των γραμμών εφοδιασμού στον Ινδικό Ωκεανό. Η Κίνα θα μπορούσε να επεκτείνει τις περιπολίες εάν οι «ηγεμονικές χώρες» ασκήσουν τον έλεγχο των ζωτικών διαδρομών διέλευσης, σύμφωνα με το Science of Military Strategy του 2020, ένα επίσημο έγγραφο που περιγράφει τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας.

Ενώ το ναυτικό της Κίνας διατηρεί τα πυρηνικά οπλισμένα υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στη βάση του στο νησί Χαϊνάν, τα επιθετικά υποβρύχια του αναμένεται να κυμαίνονται ευρύτερα καθώς βελτιώνονται, μια πρόκληση για τις ΗΠΑ

«Μπορούμε να δούμε ότι είναι προσεκτικοί, σίγουρα πιο προσεκτικοί από το αναμενόμενο», είπε ο απόστρατος υποναύαρχος των ΗΠΑ Μάικλ Μακ Ντέβιτ, ο οποίος σε ένα βιβλίο του 2020 προέβλεψε μια ενδεχόμενη μεγάλη κινεζική στρατιωτική παρουσία για την προστασία των θαλάσσιων οδών του Ινδικού Ωκεανού.

“Δεν λέω ότι δεν πρόκειται να φτάσουν εκεί, αλλά φαίνεται ότι δεν αισθάνονται άνετα ακόμη, ιδιαίτερα με τα αεροπλανοφόρα τους – και η επέκταση της αεροπορικής κάλυψης θα είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς σε μια σύγκρουση”.

Και τα πλεονεκτήματά της

Ακόμα κι αν η Κίνα δεν μπορεί να επιτύχει κυριαρχία, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι υπέρ της, λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι αποκλεισμοί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν δεδομένης της ρευστότητας του εμπορίου, με το πετρέλαιο μερικές φορές να διακινείται καθ’ οδόν.

Η παρακολούθηση και η αστυνόμευση αποστολών θα ήταν μια τεράστια δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις κατά της Κίνας θα χρειαζόταν να εξασφαλίσουν αποστολές σε προορισμούς όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.

«Δεν μπορείς να ξεφύγεις με το να μπλοκάρεις τις αποστολές του αντιπάλου σου και να επιτρέψεις στις δικές σου να συνεχίσουν», είπε ο Μπρούστερ.

Τα διδάγματα του παρελθόντος και τα στρατηγικά αποθέματα

Οι ιστορικοί συνεχίζουν να συζητούν για την αποτελεσματικότητα των αποκλεισμών κατά της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, η Κίνα έχει μάθει μερικά από τα μαθήματα. Διαθέτει στρατηγικά και εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου περίπου 60 ημερών, σύμφωνα με τις εταιρείες ανάλυσης Vortexa και Kpler. Τα αποθέματα πετρελαίου του είναι εν μέρει αποθηκευμένα υπόγεια και δεν μπορούν να εντοπιστούν από δορυφόρους.

Έχει μικρό πλεόνασμα φυσικού αερίου, αλλά αντλεί αυξανόμενους όγκους από αγωγούς μέσω της Ρωσίας, της Κεντρικής Ασίας και της Μιανμάρ.

Η Κίνα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης σε σιτάρι και ρύζι και διατηρεί μεγάλα αποθέματα και των δύο, αν και οι ποσότητες παραμένουν κρατικό μυστικό.

Το 2022, η Επιτροπή Οικονομικής Αναθεώρησης και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας της Ουάσιγκτον ζήτησε από το Πεντάγωνο να συντάξει μια διαβαθμισμένη έκθεση σχετικά με τις στρατιωτικές απαιτήσεις ενός αποκλεισμού στις αποστολές ενέργειας της Κίνας, λεπτομέρειες που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

«Η έκθεση θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή σύγκρουσης μέσω αποθεμάτων, με τον περιορισμό των προμηθειών και βασιζόμενη σε χερσαίες αποστολές», ανέφερε η Επιτροπή.

Πηγή Reuters

Eνοπλη επίθεση χωρίς θύματα σε κατάστημα Starbucks στα Άδανα της Τουρκίας: Συνελήφθη ο δράστης που φώναζε «παιδιά πεθαίνουν στην Παλαιστίνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: