Ο Ελπιδοφόρος στοχεύει στο κλείσιμο του ορφανοτροφείου του Αγίου Βασιλείου; Σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή για την πώληση οικοπεδικής έκτασης της Ακαδημίας

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν από αριστερά: η Τζένιφερ Κωνσταντίν, η Στέλλα Παντελίδη, η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας Αρλίν Σιαβέλη-Κεχλ και η Αντιπρόεδρος Ανίτα Καρταλαπούλου. Φωτογραφία: Παραχώρηση Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας via Εθνικός Κήρυκας




Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ξεκίνησε την πώληση μέρους της οικοπεδικής έκτασης της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Γκάρισον (Garison) της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει ο Θεόδωρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπής ξεσηκώνεται για να τον σταματήσει, καθότι ο τίτλος κυριότητας της Ακαδημίας (deed) ανήκει στη Φιλόπτωχο κι όχι στην Αρχιεπισκοπή.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 11 η ώρα το πρωί έγινε τηλεδιάσκεψη την οποία διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή διά της ταμία της, Ελλεν Αλλεν.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που συμμετείχαν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο πρωτοσύγκελός του, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής για το έργο της αγοραπωλησίας, ο Μάικλ Ψύλλος, πρόεδρος της ομογενειακής τράπεζας Alma Bank, ο π. Κωνσταντίνος Σιταράς επί πολλές δεκαετίες διευθυντής της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, ο Λου Γκράτσος, ο Γεώργιος Τσουγκαράκης γενικός νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, η πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου Μαρία Λογοθέτη, ευρύτερα γνωστή ως Logus, η οποία είναι και δικηγόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έπλεξε με λόγια φιλόφρονα το εγκώμιο του π. Σιταρά.

Υπογραμμίζεται ότι η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν έχει καμία πληροφόρηση και γνώση για το θέμα, ενώ οι κοινότητες ανά τις Μητροπόλεις διενεργούν εράνους και προβαίνουν την καθιερωμένη κοπή της ετήσιας βασιλόπιτας από την οποία τα ποσά που συγκεντρώνονται στέλνονται στην Ακαδημία για τη «φροντίδα» των εμπερίστατων παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.

Ανάμεσα στα λεχθέντα αναφορικά για τα σχέδια που θα προκύψουν από την πώληση της ακίνητης περιουσίας της Ακαδημίας είναι η ανοικοδόμηση διαφόρων οικοδομημάτων όπως διαμερίσματα και άλλα.

Η δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Φιλοπτώχου Μαρία Λογοθέτη (Logus) φέρεται να αντιτάχθηκε στο σχέδιο πώλησης της περιουσίας της Ακαδημίας, λέγοντας πως ο τίτλος κυριότητας (deed) ανήκει στη Φιλόπτωχο κι όχι στην Αρχιεπισκοπή η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβεί σε πώληση.

Από την Αρχιεπισκοπή αντέταξαν ότι υπάρχει κοινή κυριότητα με την Αρχιεπισκοπή (join venture), ενώ ελέχθη ότι υπάρχει δήλωση από την αείμνηστη πρόεδρο της Φιλοπτώχου Ευανθία Κοντάκη επί Αρχιεπισκοπίας Σπυρίδωνος με την υπογραφή της, με την οποία επικύρωσε τη συνιδιοκτησία της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου με την Αρχιεπισκοπή. Ωστόσο, ουδέν στέλεχος της Φιλοπτώχου εκ των παλαιοτέρων και νεότερων δεν φαίνεται να γνωρίζει κάτι σχετικό περί αυτού.

Η κυρία Μαρία Logus φέρεται να τόνισε εκ νέου ότι όσα σχέδια κι αν κάνετε η περιουσία αυτή ανήκει στη Φιλόπτωχο. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ των έσω της Φιλοπτώχου αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το θέμα να φτάσει και μέχρι τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Επισημαίνεται ότι πάνω και πέρα από τις ερανικές συγκεντρώσεις χρημάτων και την ετήσια βασιλόπιτα η Φιλόπτωχος δίνει στην Ακαδημία είκοσι πέντε χιλιάδες δολάρια το μήνα.

Τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» στον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, στην αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αννίτα Καρταλοπούλου, στην πρώην πρόεδρο της Φιλοπτώχου Μαρία Λογοθέτη (Logus) παρέμειναν αναπάντητα.

  • Ο «Ε.Κ.» είχε την ακόλουθη τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αρλίν Σιαβέλη – Κεχλ (Arlene Siavelis-Kehl) από το Σικάγο:

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι μπορείτε να μας πείτε για τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Αρχιεπισκοπή;

Αρλίν Σιαβέλη: Δεν ήμουν στη συνεδρίαση.

«Ε.Κ.»: Δεν σας προσκάλεσαν;

Α. Σιαβέλη: Δεν ήμουν στη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση έγινε, υπέδειξα τέσσερα άτομα να μας αντιπροσωπεύσουν, κι αυτά τα άτομα είτε ήταν στη συνεδρίαση αυτοπροσώπως, είτε συμμετείχαν ηλεκτρονικά, εγώ δεν ήμουν στη συνεδρίαση.

«Ε.Κ.»: Μπορείτε να μας πείτε ποια άτομα ήταν οι αντιπρόσωποί σας;

Α. Σιαβέλη: Η Μαρία Λόγκους (Logus), η οποία είναι η σύμβουλός μας και επίσης η δική μου σύμβουλος για την Εκτελεστική Επιτροπή. Επίσης, είναι πρώην πρόεδρος του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Μιχαήλ, καθώς και δική μου σύμβουλος. Το άλλο πρόσωπο είναι η πρεσβυτέρα Αναστασία Λεοντή, ο Λάζαρος Κίρκος, καθώς και ο Νικόλαος Πάππας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η γνώμη σας για το όλο θέμα;

Α. Σιαβέλη: Η συνεδρίαση κλήθηκε για να μιλήσουν για τις διακονίες της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου και επ’ αυτού θέλω να επικεντρωθώ.

«Ε.Κ.»: Η συνεδρίαση κλήθηκε επειδή θέλουν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

Α. Σιαβέλη: Δεν κλήθηκε η συνεδρίαση γι’ αυτό. Δεν είναι αυτό που μου είπαν. Πρέπει να λάβετε διευκρίνιση από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

  • Στη συνέχεια, ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον επί πολλά έτη διευθυντή της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, π. Κώστα Σιταρά, με τον οποίον υπήρξε η ακόλουθη συνομιλία:

«Εθνικός Κήρυκας»: Πάτερ Κώστα, είναι δυνατόν να μας πείτε πόσα παιδιά έχει σήμερα η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου;

Πάτερ Σιταράς: Είκοσι τρία (23), γιατί ρωτάτε;

«Ε.Κ.»: Τι μπορείτε να μας πείτε για τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου;

π. Σιταράς: Δεν μπορώ να πω τίποτε.

«Ε.Κ.»: Γιατί όχι;

π. Σιταράς: Δεν ξέρω γιατί όχι, αλλά δεν μπορώ. Ο Θεός να σας ευλογεί κύριε. Γεια σας.

Τονίζεται ότι η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 1944 και η περιουσία αγοράσθηκε αντί του ποσού των πενήντα πέντε χιλιάδων δολαρίων επί Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα, του μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη.

Με την οικονομική στήριξη και συνδρομή της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, αγοράσθηκε το διακοσίων εκρών κτήμα του συνταγματάρχη, Jacob Ruppert, ο οποίος ήταν επίσης βουλευτής της Νέας Υόρκης και ιδιοκτήτης της ομάδας New York Yankees.

Μεταπολεμικά, στην αρχή λειτούργησε ως ορφανοτροφείο, ενώ αργότερα στεγάσθηκε εκεί το εκπαιδευτήριο διδασκαλισσών της ελληνικής γλώσσας, το οποίο όμως έκλεισε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος το 1972 με το αιτιολογικό της ενδυνάμωσης του Ελληνικού Κολλεγίου στη Βοστώνη δίχως βέβαια να ευδοκιμήσει κάτι τέτοιο, με μοιραίο αποτέλεσμα σήμερα η ύπαρξη προσοντούχων διδασκαλισσών της ελληνικής γλώσσας να είναι είδος σπάνιο.

Σήμερα η Ακαδημία λειτουργεί ως εσώκλειστο οικοτροφείο για παιδιά προερχόμενα από διαζευγμένες, προβληματικές ή άλλες οικογένειες.

Τα παιδιά των Ελληνικών σχολείων στη Γερμανία στηρίζουν για τα Χριστούγεννα τα Ελληνόπουλα στις πληγείσες περιοχές από τις τελευταίες καταστροφές [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: