Απίστευτες πρακτικές Μαδούρο: Έστησε δημοψήφισμα για να προσαρτήσει την πλούσια σε πετρέλαιο περιφέρεια Εσεκίμπο από τη Γουιάνα

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο ψηφίζει στο δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Περιφέρειας Εσεκίμπο. EPA/VENEZUELAN PRESIDENCY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας τάχθηκαν χθες, Κυριακή, υπέρ της ενσωμάτωσης στη χώρα τους της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας του Εσεκίμπο, σε δημοψήφισμα που οργανώθηκε από το Καράκας, το οποίο επεδίωξε μ’ αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις του σ’ αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί από τη Γουιάνα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με μια νίκη του ναι, καθώς περισσότερες από το 95% των ψήφων ήταν προς την κατεύθυνση αυτή στις πέντε ερωτήσεις που είχαν τεθεί, ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο δεν ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «συντριπτική» νίκη. «Πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα σε ένα νέο ιστορικό σταθμό στη μάχη γι’ αυτό που μας ανήκει, για να ανακτήσουμε αυτό που οι απελευθερωτές μάς άφησαν», υποστήριξε.

Στη διάρκεια της ημέρας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καράκας, στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Βενεζουέλας που συνορεύει με το Εσεκίμπο, ή στο Σαν Κριστόμπαλ (νοτιοδυτική Βενεζουέλα) δεν διαπίστωσαν παρά μέτρια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως στην ψηφοφορία καταμετρήθηκαν σχεδόν 10,5 εκατομμύρια «ψήφοι». Περίπου 20,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί καλούνταν στις κάλπες.

Ο αριθμός αυτός των ψήφων, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή, προκάλεσε πολεμική, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την εξουσία ότι επιχειρεί να κρύψει ένα ισχυρό πσοστό αποχής, υπογραμμίζοντας πως 10,5 εκατομμύρια «ψήφοι» δεν σημαίνουν 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X έναν αριθμό «2.110.864» ψηφισάντων, καθώς καθένας έχει δικαίωμα να ρίξει μέχρι πέντε ψήφους – μια «ηχηρή αποτυχία», κατ’ αυτόν.

«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τέτοια αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Λουίς Βισέντε Λεόν, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Datanalisis.

Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν του γνωστοποίησε αμέσως αριθμό ψηφισάντων.

Το δημοψήφισμα, σε πέντε ερωτήσεις, ερωτούσε τους Βενεζουελανούς αν συμφωνούν να μην αναγνωριστεί η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαιοδοτικού οργάνου του ΟΗΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η Γουιάνα.

Τους ερωτούσε επίσης αν συμφωνούν να ενσωματωθεί το έδαφος αυτό στη Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έχει πάντως συγκεκριμένες συνέπειες βραχυπρόθεσμα: το έδαφος βρίσκεται στη Γουιάνα και δεν πρόκειται για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Η ψηφοφορία προκάλεσε ανησυχίες στο Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, και στη διεθνή σκηνή.

Η αντιπολίτευση, που στο σύνολό της διεκδικεί το Εσεκίμπο, φάνηκε επιφυλακτική, διχασμένη ανάμεσα στις πεποιθήσεις της και στη βούλησή της να μην υποστηρίξει την εξουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η αντιπολιτευόμενη Μαρία Κορίνα Ματσάδο υποστήριξε πως το δημοψήφισμα απέβλεπε στο «να αποσπάσει την προσοχή» σε ένα πλαίσιο κρίσης.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καράκας, Βενεζουέλα 

Διχασμός στο Ουκρανικό στρατόπεδο: «O Zελένσκι έχει κάνει λάθη, μετά τον πόλεμο θα γίνει ο απολογισμός» λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: