Νέοι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί με δεκάδες άμαχους νεκρούς στη Γάζα: Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στραμμένα τα βλέμματα [βίντεο]

File Photo Smoke rises during an Israeli operation in Khan Younis town, southern Gaza Strip on 17 December 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Παρά τις διεθνείς πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής και κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε 28 νεκρούς στη Ράφα στον νότο και τουλάχιστον άλλους 10 νεκρούς στη Τζαμπαλίγια, στον βορρά.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (19/12/2023) απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να ζητούν αναστολή εχθροπραξιών και όχι παύση.

Η Ράφα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας.

Η νυχτερινή επίθεση άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς με τους κατοίκους να προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν αγνοουμένους ανάμεσα στα συντρίμμια και τους συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν για εκείνους που έχασαν.

«Ακούσαμε τον βομβαρδισμό που ταρακούνησε τα σπίτια. Τρέξαμε έξω και βρήκαμε ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Βρίσκονταν 20 άτομα μέσα σε αυτό και στα γύρω σπίτια υπήρχαν πολλοί εκτοπισμένοι…» λέει κάτοικος της Ράφας.

Με το ισραηλινό σφυροκόπημα να συνεχίζεται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέο βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια με νεκρούς και τραυματίες αλλά και μια έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη βόρεια Γάζα με συλλήψεις γιατρών και ασθενών και καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων.




Ουσιαστικά εκτός λειτουργίας είναι και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθούν άλλες υποδομές υγείας.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Το νέο βίντεο τριών ηλικιωμένων ομήρων που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς προκαλεί την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

 

«Είμαστε η γενιά που έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του Ισραήλ. Είμαστε εκείνοι που ξεκίνησαν τον στρατό IDF. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκατέλειψαν εδώ.

Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μην μας αφήσετε εδώ μέχρι τα βαθιά γεράματα» λένε.

«Πρόκειται για ένα βίντεο ειδεχθούς τρομοκρατίας που δείχνει τη βαναυσότητα της Χαμάς απέναντι σε ηλικιωμένους, αθώους πολίτες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.




Το Ισραήλ συνεχίζει να ανθίσταται στις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Οι αραβικές χώρες προωθούν νέο σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον που εκφράζει επιφυλάξεις.

Στην επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να υπαγορεύσουν χρονοδιαγράμματα στο Ισραήλ, επανέλαβε όμως τις συστάσεις για προστασία των αμάχων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με αναφορές στην επόμενη μέρα και τη σταδιακή επιστροφή των κατοίκων στο βορρά.

«Η προστασία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα αποτελεί ηθική και στρατηγική επιταγή.

Επομένως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά θα συνεχίσουμε επίσης να ζητάμε την προστασία την αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

Διπλωματική περιοδεία για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός πραγματοποιεί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σε Παρίσι και Ρώμη.

ΠHΓΗ: ertnews.gr

Ερευνα για το θάνατο Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνταν σε στρατιωτική βάση ξεκινά ο Ισραηλινός στρατός

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: