Μενδώνη στον Guardian: Η Ελλάδα πρόθυμη να προσφέρει σημαντικά ανταλλάγματα για να «γεμίσει το κενό» των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο* Νέα σενάρια για την προσωπίδα του Αγαμέμνονα

epa10998878 A visitor looks at the Parthenon marbles, at the British Museum in London, Britain, 28 November 2023. EPA, ANDY RAIN




Ετοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της  είναι η Ελλάδα, προκειμένου να «γεμίσει το κενό» που θα δημιουργείτο στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επέστρεφαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Μιλώντας στην εφημερίδα «στην εκπνοή μιας σημαντικής χρονιάς για την εκστρατεία για την ανάκτηση των αριστουργημάτων του 5ου αιώνα π.Χ.», η Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι οι ελληνικές προθήκες του Μουσείο δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», δηλώνει η υπουργός στο βρετανικό Μέσο. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν με αυτά στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό».

Ερωτηθείσα εάν έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα έργα τέχνης».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για πρώτη φορά, έδωσε μια γεύση από το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών, λέγοντας ότι οι αρχαιότητες που αποστέλλονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν επίσης πόλος έλξης για το κοινό.

Η νεκρική προσωπίδα ανδρικής μορφής, γνωστή ως προσωπίδα «του Αγαμέμνονα» Πηγή Photo: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Θα καλύψουν το κενό, θα διατηρούν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου», διαβεβαιώνει η κα Μενδώνη, αν και υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι παράμετροί της θα πρέπει να είναι σύμφωνες το ισχύον ελληνικό νομικό πλαίσιο για την πολιτιστική κληρονομιά».

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, οι εικασίες ήταν διάχυτες ότι θησαυροί συμπεριλαμβανομένης της Προσωπίδας του Αγαμέμνονα – της χρυσής νεκρικής μάσκας που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «η Μόνα Λίζα της προϊστορίας» – θα μπορούσε να σταλεί στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τα γλυπτά.

Ποια είναι η Προσωπίδα του Αγαμέμνονα

Η νεκρική προσωπίδα ανδρικής μορφής, γνωστή ως προσωπίδα «του Αγαμέμνονα’», είναι, ίσως, το διασημότερο από τα ευρήματα του Ερρίκου Σλίμαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών.

Έχει κατασκευασθεί από παχύ έλασμα που σφυρηλατήθηκε πιθανότατα σε ξύλινο πυρήνα, ενώ οι λεπτομέρειες προστέθηκαν σε δεύτερο στάδιο με αιχμηρό εργαλείο. Απεικονίζεται η επιβλητική μορφή ενός γενειοφόρου άνδρα με ωοειδές πρόσωπο, πλατύ μέτωπο, μακριά λεπτή μύτη και λεπτά χείλη, σφιχτά κλεισμένα.

Είναι η ωραιότερη από τις πέντε συνολικά χρυσές προσωπίδες, που έχουν βρεθεί στον Ταφικό Κύκλο Α των Μυκηνών και φαίνεται ότι προορίζονταν για άνδρες ηγεμόνες. Η συγκεκριμένη είναι η μοναδική που απεικονίζει γενειοφόρο άνδρα, αλλά και η μοναδική με τόσο έντονη απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης, σχολιάζει η αρθρογράφος.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες παρά την απρέπεια Σούνακ

Στη συνέντευξή της, η υπουργός διαβεβαιώνει επίσης ότι οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση μιας συμφωνίας δανείου θα συνεχιστούν, παρά τις διπλωματικές συνέπειες της άρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Μητσοτάκη τον Νοέμβριο.

«Ο Παρθενώνας, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με την παγκόσμια σημασία του… απαιτεί την ακεραιότητά του στον τόπο [όπου σκαλίστηκαν τα γλυπτά] και για τους λόγους που τον δημιούργησαν», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη η οποία διαψεύδει οποιαδήποτε συζήτηση για ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης, ώστε να εκτεθούν εκεί τα γλυπτά.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά του Βρετανικού Μουσείου σε μια εποχή που όλο και περισσότερα αμφισβητούμενα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία».

Με πληροφορίες από Guardian

«Βανδαλίζουν» την Παναγιά των Παρισίων; Οργή για το σχέδιο να αντικατασταθούν τα βιτρώ παράθυρα με σύγχρονες δημιουργίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: