Μα πόσο ανόητοι είναι οι Κύπριοι πολιτικοί: Δεν υπάρχει πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ξεκαθαρίζει ορθά το ΔΗΚΟ

From left to right: Nikos CHRISTODOULIDES (President of the Republic of Cyprus, Charles MICHEL (President of the European Council. Copyright: European Union




Ανακοίνωση εξέδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) για τη δήθεν πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Με την ανακοίνωση ζητά σοβαρότητα σε ότι αφορά το εθνικό μας θέμα και βεβαίως ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόσκληση.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει έκκληση για σοβαρότητα σε ότι αφορά το εθνικό μας θέμα καθώς το κυπριακό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση με πρόσχημα ένα ευφάνταστο ρεπορτάζ.

Καμία πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί την Άγκυρα και όσοι διασπείρουν τέτοια fake news μόνο ζημιά προκαλούν στη διαχείριση του εθνικού μας θέματος.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που κατ’ επίκληση πληροφοριών, διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα αναμέναμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς την υιοθέτηση τέτοιων ρεπορτάζ χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιβεβαίωση.

Αν κάτι τέτοιο ευσταθούσε, αυτό θα σήμαινε αυτόματη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και φυσικά τότε ο ΠτΔ θα έπρεπε άμεσα να ανταποκριθεί σε μία τέτοια πρόσκληση, καθώς αυτό θα αποτελούσε μια κεφαλαιώδους σημασίας θετική εξέλιξη.

Δυστυχώς όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν λάβει κανείς υπόψη τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις τούρκων αξιωματούχων.

Δεν είναι φρόνιμο στην πολιτική να συζητάμε επί υποθετικών σεναρίων και η διαχείριση του Κυπριακού δεν προσφέρεται ούτε για επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε για μικροπολιτικές τακτικές ούτε για άλλες σκοπιμότητες.

  • ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη διάρκεια των δηλώσεών του, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η διαχείριση του Κυπριακού απαιτεί σοβαρότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί πρόσκλησης από τον Τούρκο Πρόεδρο για συνάντηση στην Τουρκία, και τις δηλώσεις που ακολούθησαν στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς ή και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων».

«Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν θα τον επισκεφτώ» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, φυσικά και θα το επιδιώξω και να σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «αν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά, με τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς, για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων».

Στο εσωτερικό η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να ασκεί πίεση προς το Προεδρικό για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία όχι μόνο γύρω από το θέμα «πρόσκληση Ερντογάν» αλλά και επί όλων των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Χθες μετά τον ΔΗΣΥ ήταν η σειρά του ΑΚΕΛ να τονίσει την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι από τις 30 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας του κόμματος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Επανέλαβε δε το αίτημά του με ανακοίνωση ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου. Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη και η συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Χριστοδουλίδη να το πράξει προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον ρόλο του σώματος.

Στην χθεσινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ τονίζει και τα εξής:

«Το συνεχιζόμενο διαπραγματευτικό αδιέξοδο, τα νέα τετελεσμένα που επιχειρεί η κατοχική δύναμη σε Πύλα, Άγιο Δομέτιο και Δερύνεια αλλά και το νέο ζήτημα που ανέκυψε με τα περί πρόσκλησης Ερντογάν προς τον Πρόεδρο για επίσκεψη στην Τουρκία είναι ορισμένα από τα ζητήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου. Το ΑΚΕΛ αναμένει από τον Πρόεδρο να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς στους οποίους προτίθεται να προβεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενημερώνει υπεύθυνα τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός και αν θεωρεί ενημέρωση τις στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ από το Προεδρικό».

Παράλληλα υποδεικνύει πως «στο Εθνικό Συμβούλιο τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν υπεύθυνα και ενώπιον όλων τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις του για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος έχει προφανώς τον τελικό λόγο για τις αποφάσεις όπως έχει και την ευθύνη για αυτές».

Μετά την πρώτη ανακοίνωση με την οποία ζητούσε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ επανήλθε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη επί του θέματος «πρόσκληση Ερντογάν». Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει:

«Αν ο κ. Χριστοδουλίδης θέλει σοβαρότητα τότε ο ίδιος θα πρέπει να απαντήσει σοβαρά και ξεκάθαρα αν έχει ή αν δεν έχει πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Κι αφού όπως λέει, το Κυπριακό δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές σκοπιμότητες, τότε να σταματήσει το Προεδρικό να διαρρέει σενάρια και θεωρίες γύρω από την πρόσκληση Ερντογάν. Η σοβαρότητα στο Κυπριακό επιτάσσει, αντί συζητήσεων από αέρος για όλα αυτά, μια συλλογική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως το ΑΚΕΛ ζήτησε από τις 30 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος καλείται να ενημερώσει υπεύθυνα την πολιτική ηγεσία και να ακολουθήσει ανταλλαγή εκτιμήσεων και θέσεων. Τις αποφάσεις βεβαίως λαμβάνει ο Πρόεδρος ο οποίος έχει και την ευθύνη για αυτές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον Αντόνιο Γκουτέρες να παραμείνει η απεσταλμένη του στην Κύπρο όσο καιρό μπορεί: Θέλει αποτέλεσμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: