Κλιμακωτά και χωρίς… έλεος: Λουκέτο στους συνδέσμους, αγώνες χωρίς φιλάθλους, διακοπή των πρωταθλημάτων, εκτός Ευρώπης – Η ασφάλεια ευθύνη των ομάδων

File Photo Iσχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Στιγμιότυπα από την τηλεόραση του OPEN




Προ των πυλών βρίσκονται οι αποφάσεις για την πάταξη της οπαδικής βίας, που ελήφθησαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει σκληρές αποφάσεις.

Μετά την σύσκεψη που έγινε το πρωί το Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου «κλείδωσε» το πακέτο των μέτρων ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη του Σαββάτου διεμήνυσε χθες ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα αντιμετωπιστεί «χωρίς έλεος» (ΣΚΑΪ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

  • Το «λουκέτο» στους οργανωμένους οπαδούς,
  • Διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους,
  • Διακοπή των πρωταθλημάτων,
  • Ευρωπαϊκός αποκλεισμός των ομάδων

Συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ από τα γήπεδα κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.

Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Το σενάριο που φαίνεται αυτή την ώρα ως το επικρατέστερο είναι η διεξαγωγή των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση αυτή αφορά τους αγώνες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, ενώ μένει να φανεί αν το πεδίο ορισμού θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα, όπου μπορεί να υπάρξουν «ραντεβού» οπαδών.

Μία πρόγευση των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την πάταξη της οπαδικής βίας δόθηκε από τη χθεσινή δημοσιοποίηση της άτυπης ενημέρωσης της UEFA προς τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στα προσεχή παιχνίδια την ερχόμενη Πέμπτη ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Η είδηση διέρρευσε από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ουσιαστικά προοιωνίζεται ότι η η UEFA είναι έτοιμη να δεχθεί αυτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία έτσι και αλλιώς ήταν σε ανοιχτή γραμμή το Σαββατοκύριακο.

Τσιόδρας: «Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια όσων μπαίνουν στο γήπεδο»

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού μίλησε το πρωί της Δευτέρας (11/12) στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ, για το ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες.

«Θα πρέπει να δούμε τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και κατά πόσον τηρούνταν αλλά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα», είπε ο Δημήτρης Τσιόδρας, αναφορικά με τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις“.

Υπεύθυνες για να εφαρμοστούν τα μέτρα είναι οι ΠΑΕ, είπε και τόνισε: «Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ και πρέπει να αναλάβουν». «Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο».




 

Ο 18χρονος με τη φωτοβολίδα και οι «καθοδηγητές»

Την ίδια ώρα διασωληνωμένος παραμένει ο αστυνομικός ενώ στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 18χρονος που φέρεται να ομολόγησε αυτός πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε βαρύτατα τον 31χρονο αστυνομικό.

Στον 18χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Ο 18χρονος, που είναι οργανωμένος οπαδός, στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων, πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πως τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πως εξήγησαν στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα.

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.




Γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους, ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από την στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Το βράδυ του Σαββάτου, κατέθεσαν οι δύο νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια και τον κατονόμασαν. Ο 18χρονος ομολόγησε και έδωσε σημαντικά στοιχεία στις αρχές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν από την ώρα που η φωτοβολίδα καρφώθηκε στο πόδι του άτυχου αστυνομικού μέχρι να τον πάρει το ασθενοφόρο ξεδιπλώνονται μέσα απο τις μαρτυρίες συναδέλφων του.

Στην ΕΡΤ μίλησε αποκλειστικά ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας, άνδρας των ΜΑΤ ο οποίος προσπάθησε να τραβήξει τη σφηνωμένη φωτοβολίδα.

Υποστήριξε ότι ήταν δύο οι εγκληματικές ενέργειες.

Ο δεύτερος αστυνομικός, μέλος επίσης της διμοιρίας 535, μιλά στην ΕΡΤ για δύο δολοφονικά χτυπήματα. Το πρώτο ήταν με τη ναυτική φωτοβολίδα που καρφώθηκε στο μηρό του και το δεύτερο ελάχιστα μετά, με μολότοφ.

«Αμέσως προσπαθήσαμε να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στο συνάδελφο, τον βάζουμε κάτω για να κάνουν τουρνικέ, τα παιδιά της διμοιρίας μου.

Η δεύτερη ομάδα πηγαίνει πιο μπροστά για να κρατήσει άμυνα, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όλα αυτά που σας λέω, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μας πετάνε μια εκρηκτική μολότοφ, η οποία μας έλουσε όλους. Αυτή έσκασε δίπλα στο δεξί πόδι του Γιώργου.

Η εκρηκτική μολότοφ του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Αυτό το μάθαμε μετά, από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Εμείς δε μπορούσαμε να ξέρουμε εκείνη τη στιγμή ότι έχει πάθει εσωτερική αιμορραγία. Άρα μιλάμε για δύο εγκληματικές πράξεις. Για δύο χτυπήματα στο ίδιο άτομο.

Τα άτομα αυτά είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση» περιγράφει ο συνάδελφος του 31χρονου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τι 6» ο Στράτος Μαυροειδάκος Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών τόνισε πως ο 31χρονος ζει από θαύμα και πως η ναυτική φωτοβολίδα είναι δολοφονικό όπλο

Ο 31χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νικαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρά θετικά στην αγωγή για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Η αντίδραση του Γιάννη Αλαφούζου για την προοπτική «κεκλεισμένων των θυρών παντού»: Ντροπή…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: