Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής: Η υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023. Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει απ’ τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Νωρίτερα, ο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία, γεγονός που θα παρακάμπτει οποιοδήποτε βέτο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γερμανική Βουλή.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας.

 

Ο Σολτς στηρίζει Αλβανία και «ακυρώνει» το ελληνικό βέτο: Ένταξη στην ΕΕ ακόμα και με ειδική πλειοψηφία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: