Kυπριακή εταιρία στο στόχαστρο για ξέπλυμα €220 εκατ: Η έρευνα από Γαλλία και ΗΠΑ, η εμπλοκή της PNB Paribas και οι υποψίες για τη Wagner που δεν επιβεβαιώνονται

FILE PHOTO: Νομίσματα σε ευρώ @amna_news




Είδηση-βόμβα που εμπλέκει κυπριακή εταιρεία σε έρευνα για ξέπλυμα 220 εκατομμυρίων ευρώ μέσω υποκαταστήματος του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas, ανέδειξε προχθές η γνωστή εφημερίδα της χώρας της δυτικής Ευρώπης Le Mοnde.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον «Φιλελεύθερο» η είδηση λαμβάνει διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι πέραν του γεγονότος ότι διερευνάται ο ρόλος της Κύπρου κι ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, προέκυψαν υποψίες όταν ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ (FBI) έθεσαν υπό το μικροσκόπιό τους τα οικονομικά δίκτυα της ομάδας Wagner.

Πρόκειται για τον μισθοφορικό στρατό που πολεμούσε στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Είχε ως ηγέτη τον αμφιλεγόμενο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος λίγο μετά την κριτική που έκανε στο Κρεμλίνο έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το ιδιωτικό του τζετ (περασμένος Αύγουστος).

Η εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, όπως διαπίστωσε ο «Φ», έχει εγγραφεί στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών τον Οκτώβριο του 2013 (31/10/2013) και είναι ενεργή. Στην εταιρική της δομή συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι. Ως γραμματέας της παρουσιάζεται νομικό πρόσωπο, δηλαδή άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Monde που υπογράφουν οι Anne Michel and Abdelhak El Idrissi, την έρευνα σε βάρος της εταιρείας επιβεβαιώνουν και οι εισαγγελικές Αρχές του Παρισιού.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η BNP Paribas πιάστηκε σε μια κυπριακή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος», σημειώνει ότι η «γαλλική τράπεζα διαχειρίστηκε επενδύσεις αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό κυπριακής εταιρείας την οποία εξετάζουν Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές».

Οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλική εφημερίδας, εξηγούν ότι «είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, η οποία εμπλέκει δικαστικές Αρχές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Γάλλοι ερευνητές άνοιξαν προκαταρκτική έρευνα τον Ιούνιο για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων, όπως επιβεβαιώθηκε στη Le Monde από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι.

Η έρευνα εξετάζει μερικές ύποπτες οικονομικές ροές που έγιναν μεταξύ του 2019 και του 2021 μέσω της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συγκεκριμένη εταιρεία διενήργησε επενδυτικές συναλλαγές εκ μέρους των πελατών της με την BNP Paribas Securities Services, ένα υποκατάστημα του γαλλικού ομίλου BNP Paribas, που ενεργεί ως τραπεζικός του εταίρος».

Στο ρεπορτάζ της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας, προστίθεται πως η δικαστική διαδικασία –που είναι υπό την επίβλεψη της Εθνικής Δικαιοδοσίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (JUNALCO), ενός εξειδικευμένου διαπεριφερειακού τμήματος του εισαγγελικού γραφείου όπως επεξηγείται, έχει ανατεθεί στο τμήμα δικαστικών ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών, γνωστό ως SEJF.

Στη συνέχεια παρατίθεται αυτούσια τοποθέτηση από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι: «Μεταξύ του 2019 και του 2021, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια κυκλοφορούσαν μετρητά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της ….. στη Γαλλία, τα οποία κεφάλαια είχαν ενδεχομένως αμφισβητούμενη προέλευση ενώ οι ροές ήταν χωρίς σαφή οικονομική λογική».

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ προσθέτουν ότι τα εν λόγω ποσά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν με πέραν των €220 εκατ. και συμπληρώνουν ότι «οι πελάτες της είναι, επίσης, στην καρδιά των ερευνών».

Επιπλέον, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η εταιρεία «προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων και διαχειρίζεται κεφάλαια διεθνώς, ενώ το πελατολόγιό της περιλαμβάνει εταιρείες και άτομα υψηλού εισοδήματος.

Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022, οι Υπηρεσίες Κεφαλαιαγοράς της BNP Paribas παρείχαν σε αυτήν την κυπριακή εταιρεία «υπηρεσίες φύλαξης» – που περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη μετοχών και ομολόγων εξ ονόματος θεσμικών πελατών σε αφιερωμένους «λογαριασμούς μετρητών ή αξιογράφων». Μαζί με άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, η BNP Paribas αποτελεί έναν από τους κύριους πάροχους αυτού του είδους υπηρεσιών στον κόσμο».

Οι Γάλλοι ερευνητές επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον η εν Κύπρο εταιρεία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας και πιο συγκεκριμένα αν έκανε την απαραίτητη έρευνα (KYC-Know Your Client) πριν προβεί στις εν λόγω μεταφορές χρημάτων.

Πάντως, αν και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η υπόθεση προέκυψε όταν οι ΗΠΑ εξέταζαν δίκτυα που συνεργάζονταν με την Wagner και τον Πριγκόζιν, εντούτοις οι έρευνες των Γάλλων δεν έχουν δείξει καμιά σχετική διασύνδεση.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Μέτρα προστασίας κυπριακών πλοίων λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εξήγγειλε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: