Ο Μπλίνκεν περιμένει “χριστουγεννιάτικο δώρο” από τον Ερντογάν, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο υμνεί την Κυπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου σε Action24 και Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν δεν έβγαλε ειδήσεις στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς, αλλά έκανε μία μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει στην επικαιρότητα τη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η προσπάθεια απόκρουσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να ηττηθεί η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου, αναφέρθηκε και για τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι μία αδύνατη χώρα, τόνισε και υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ είναι δυνατό με τη συμμετοχή και της Φινλανδίας. Και η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα, ισχυρίστηκε ο κ. Μπλίνκεν, καθώς συνεχίζεται ο εκβιασμός του Ερντογάν και στο ΝΑΤΟ και ειδικά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο Ερντογάν θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στην έγκριση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που έχουμε ακούσει αρκετές φορές από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα.

Ο Ερντογάν μέχρι τώρα δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του. Ξεγέλασε τους Αμερικανούς στις 27 Νοεμβρίου και ξανά στις 10 Δεκεμβρίου. Τώρα τους λέει μέχρι τέλους του χρόνου. Θα δούμε αν υλοποιήσει αυτή τη φορά την υπόσχεση του.

Όπως ανέφερα είναι ένας συνεχιζόμενος εκβιασμός. Στην πραγματικότητα κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και ένα χρόνο. Είναι μία απαράδεκτη και αντισυμμαχική συμπεριφορά, που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Δυτικής Συμμαχίας.

Ο κ. Μπλίνκεν που ηγείται των συνομιλιών με την Τουρκία, θεωρείται πολύ μαλακός. Είναι της θεωρίας ότι δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία, η οποία βεβαίως έχει ήδη φύγει από τη Δύση, καθώς αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Αμερικανών σε όλα τα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να εξαλείψει την απειλή που θέτει η Χαμάς, αλλά πρέπει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ της εξάλειψης της απειλής της Χαμάς και της ελαχιστοποίησης του αριθμού των αμάχων στη Γάζα. Έχει υποχρέωση να κάνει και τα δύο και έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει και τα δύο», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν.

Δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τη Χαμάς, όχι μόνο το Ισραήλ.

«Φαίνεται, είπε, να υπάρχει σιωπή για το τι θα μπορούσε να κάνει, τι πρέπει να κάνει η Χαμάς, αν θέλουμε να βάλουμε τέλος στα βάσανα των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μετά από προηγούμενα βέτο των ΗΠΑ.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Διπλωματικές πηγές θεωρούν μεγάλη εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε χθες το βράδυ και αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και κατά τη γνώμη μου, είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου, θα θυμώσει την κατοχική Τουρκία, διότι παραδοσιακά το Πεντάγωνο απέφευγε επαφές σε υψηλό επίπεδο με τη Λευκωσία. Ενω αντίθετα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδεχόταν Κύπριους υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον Υποστράτηγο Πατ Ράιντερ, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Λόιντ Όστιν, τηλεφώνησε στον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα.

Είναι γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξελίσσεται σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, σε σημαντικό σύμμαχο της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε συγκεκριμένα σε γραπτή ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III μίλησε σήμερα (χθες) με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα για να τον ευχαριστήσει για τη στενή συνεργασία της Κύπρου και την υποστήριξη της στις ΗΠΑ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για τη διασφάλιση της σωτηρίας και της ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή.

Ο υπουργός Όστιν επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον ρόλο της στην υποστήριξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν επίσης την εκτίμηση για την διευρυνόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.

  • Σύμφωνα με τον Γαλλικό Πρακτορείο AFP (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ), από την Ουάσινγκτον:

Δεν θα δοθούν φέτος νέοι πόροι για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ: οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στη Γερουσία άφησαν να εννοηθεί χθες, Τρίτη, ότι οι εργασίες στο Κογκρέσο θα ολοκληρωθούν για το 2023 χωρίς να εγκριθεί το πακέτο των 61 δισεκ. δολαρίων που ζητούν το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος.

Οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ των Δημοκρατικών και ο Μιτς Μακόνελ των Ρεπουμπλικανών, δήλωσαν ότι ελπίζουν να καταφέρουν να ψηφίσουν επί της βοήθειας αυτής «στις αρχές του επόμενου έτους».

Πρόκειται για ένα ακόμη εμπόδιο για τον Ζελένσκι σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την ουκρανική αντεπίθεση, η οποία δεν προχώρησε όπως ήλπιζε το Κίεβο, την αυξανόμενη πίεση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και την αποτυχία να αποδεσμευθούν 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας από την ΕΕ.

Και ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «ως το τέλος του έτους», «δεν θα διαθέτει πλέον πόρους» για την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για τρίτη φορά σε έναν χρόνο την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. Οι ΗΠΑ «δεν θα προδώσουν» την Ουκρανία, δήλωσε χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όσο καιρό χρειαστεί»

Η αποτυχία να ψηφιστεί η βοήθεια αυτή αποτελεί πλήγμα και για τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει αναγάγει τη στήριξη προς την Ουκρανία και την ενίσχυση της ατλαντικής συμμαχίας σε σημαντικούς πυλώνες της εξωτερικής του πολιτικής.

Για να αποδείξει τη δέσμευσή του αυτή ο Δημοκρατικός πρόεδρος – υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024—μετέβη στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου σε εμπόλεμη ζώνη που δεν ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Όμως σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου και έπειτα από περισσότερα από 110 δισεκ. δολάρια που έχει ήδη αποδεσμεύσει το Κογκρέσο για το Κίεβο, το θέμα τη συνέχισης αυτής της βοήθειας «όσο καιρό χρειαστεί» προς την Ουκρανία τίθεται ολοένα και πιο επίμονα.

Κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν και θέτουν ως όρο για την παροχή στήριξης στην αποδέσμευση της βοήθεια την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι διαβουλεύσεις για το εκρηκτικό θέμα δεν κατάφεραν να αποφέρουν καρπούς εγκαίρως.

Ραντεβού στις 8 Ιανουαρίου

Η αποτυχία του Κογκρέσου να ψηφίσει αυτό το πακέτο βοήθειας δεν σημαίνει όμως το τέλος της στήριξης των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιστρέφουν στις 8 Ιανουαρίου και οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία δηλώνουν έτοιμοι να επικυρώσουν αυτό το πακέτο, που περιλαμβάνει στρατιωτική, ανθρωπιστική και μακροοικονομική βοήθεια.

Όμως αυτό πρέπει να επικυρωθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Ο νέος της πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, δεν είναι αντίθετος στην παράταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι πιο πλαισιωμένη.

«Αυτό που μοιάζει να επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι (να δοθούν στην Ουκρανία) δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χωρίς επαρκή εποπτεία, χωρίς πραγματική στρατηγική νίκης», σχολίασε μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

Ο Τζόνσον πρέπει να καταφέρει να έρθει σε συμβιβασμό και με τη σκληρή δεξιά του κόμματός του, που δεν επιθυμεί να σταλεί ούτε σεντ επιπλέον στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές αυτοί, που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατάφεραν να αποπέμψουν τον προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής πριν από μερικούς μήνες, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι σύναψε «μυστική συμφωνία» για την Ουκρανία με τους Δημοκρατικούς.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του ο Ζελένσκι προειδοποίησε εξάλλου ότι ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ενδέχεται να έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι δυνατόν να έχουν δεχθεί οι Αμερικανοί τον εκβιασμό των Τούρκων για τα F-16; “Χρυσώνουν” το χάπι στην Ελλάδα με τα F-35… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: