«Όχι, δεν χάνουμε τον πόλεμο»: Ο Ζελένσκι απορρίπτει τα σενάρια ήττας, αποκλείει διαπραγμάτευση με Πούτιν και προαναγγέλλει «καταιγίδα» με 1 εκατ. drones

FILE PHOTO Ukrainian President Volodymyr Zelensky EPA, SERGEY DOLZHENKO




Κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την «αλαζονική» Ρωσία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο και την εντεινόμενη πίεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέρριψε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Σήμερα, δεν είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω κάποιο αίτημα εκ μέρους της Ρωσίας. Δεν το βλέπω στις πράξεις τους. Βλέπω μόνο αλαζονεία και θάνατο στη ρητορική τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων από τη ρωσική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αυξηθούν.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί ρήξης του με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι επειδή η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν οδήγησε στην ανάκτηση σημαντικών εδαφών, ο Ζελένσκι τα απέρριψε, σημειώνοντας ότι έχει «σχέση συνεργασίας» με τον στρατηγό. Περιέγραψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μια πολυσύνθετη ιστορία» στην οποία εμπλέκεται συλλογικά όλη η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι η θερινή αντεπίθεση «ήταν δύσκολη στα νότια» επειδή «όλοι συζητούσαν ποια είναι τα σχέδιά μας».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η χώρα του σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του 2024. Η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διέψευσε κατηγορηματικά πως υπάρχει κίνδυνος η Ουκρανία να αρχίσει να χάνει αυτόν τον πόλεμο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι αναγνωρίζει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «προκλήσεις».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε στις 8 το απόγευμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του ήταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση πέρυσι, όταν μεγάλο μέρος της καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο οι Ουκρανοί έσπασαν τον αποκλεισμό.

«Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κίνδυνοι», λέει, «αλλά είμαστε ζωντανά πλάσματα, παλεύουμε, πιστεύουμε στα δικά μας βήματα, τουλάχιστον για να μην ντρεπόμαστε μετά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την κατανόηση του τι σημαίνει νίκη για την Ουκρανία, ο Ζελένσκι απάντησε ότι πρέπει να «υπερασπιστεί τη χώρα μας, σύμφωνα με το σύνταγμά μας».

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας – οι οποίες προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία το 2014 και επεκτάθηκαν το 2022.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν γιατί κανείς δεν θα προσφέρει στη χώρα εγγυήσεις ασφάλειας ούτε θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα τηρήσει οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Όσο περισσότερο αποσύρεται η Ρωσία, τόσο πιο αδύναμη είναι», λέει.

Ερωτηθείς επίσης για τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, απέναντι στην Ουκρανία δήλωσε άγνοια για τα αίτια και ανέφερε πως θα πρέπει οι δύο πλευρές να συζητήσουν.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε εάν κάποιος ηγέτης, όπως ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν, πίεσε την Ουκρανία να συμφωνήσει σε ανακωχή για να απαντήσει ότι «δεν μίλησα ποτέ στον Βίκτορ Όρμπαν για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία ή διάλογο με τον Πούτιν».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ρώτησε τον κ. Όρμπαν γιατί δεν υποστηρίζει την Ουκρανία στην ΕΕ και γιατί δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Ζελένσκι: «Δεν μπορούσε να μου πει».

Ζητήθηκε επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σήμερα ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ζητήσει την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αναφέρει ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, μιλώντας για ευρεία γκάμα ζητημάτων, τόνισε ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης» και ότι στη συνέχεια η Βουλή θα το εξετάσει. Όπως σημείωσε, μια επιστράτευση σε τέτοια κλίμακα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση.

«… πρότειναν την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός», τόνισε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας πως: «Είπα ότι θα χρειαστώ περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξω αυτήν την κίνηση. Επειδή πρωτίστως είναι ζήτημα ανθρώπων, δευτερευόντως είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα αμυντικής ικανότητας και οικονομικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, θα χρειαστούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια χρίβνα (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση μιας επιστράτευσης τέτοιας κλίμακας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η κρίσιμης σημασίας οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης, «κανείς» δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικής εισβολής.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει σύντομα ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει «αρκετά» νέα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Δεν θα δώσω αριθμό, αλλά πολλά συστήματα Patriot θα σταλούν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», τόνισε σε μια περίοδο που το Κίεβο ανησυχεί για την υποχώρηση της δυτικής βοήθειας.

Μιλώντας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αυτές ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά της ρωσικής εισβολής.

Η ιδέα της διεξαγωγής εκλογών έχει συζητηθεί ευρέως στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι αυτές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενότητα και να γίνει εύκολα εκμετάλλευση από τη Ρωσία.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες»

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην εξέλιξη του πολέμου, προειδοποίησε ακόμη ο Ζελένσκι, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

«Εάν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή, τότε νομίζω ότι αυτές οι ενδείξεις θα έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «διαφορετικό χαρακτήρα» από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επομένως θα ακολουθήσει «διαφορετική πολιτική». Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην αλλάξει η επίσημη πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Κίεβο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2024 και πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ο κάθε ηγέτης ασκεί επιρροή στην κοινωνία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τη βοήθεια που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προδώσουν» και «όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ηφαίστειο Ισλανδίας: Φόβοι για ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμη και στο Ρέικιαβικ, μετά τις απόκοσμες εικόνες * Καθησυχαστικά πάντως τα νέα για τις πτήσεις [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: